A legképmutatóbb Golden Globe-átadót sikerült összehozni a szexuális zaklatás jegyében

1
Idén is kiosztották egymásnak a jól megérdemelt Golden Globe-díjakat a hollywoodi liberális celebelit tagjai. Ahogy az lenni szokott, 2018-ban sem a filmekre, mint művészeti értéket képviselő alkotásokra, hanem a politikára, valamint a közvetített ideológiai üzenetre fókuszáltak. Ezen persze már senki nem lepődik meg, ahogy azon sem, hogy az idei „buli” a szexuális zaklatások körül forgott, durván bírálták, szidalmazták a férfiakat és felmagasztalták a velük ellentétes nemet képviselő nőt, mint hősies önértéket. A „hölgyek” idén egyenruhát is öltöttek, hogy egységfrontot felmutatva tiltakozzanak az általános ciszhetero férfi ellen, amely kategória egészen elenyésző, apró kis rétege hatalmával visszaélve uralta a szereposztó díványt. 

Meghitten zajlott idén is a Golden Globe díjátadó, amelyre a hollywoodi elit krémje képviseltette magát, de idén voltak egyelőek és náluk egyenlőbbek, utóbbiak pedig az elmúlt időszak szexuális zaklatási botrányainak köszönhetően a nők voltak. Ez már a rendezvény elején kiderült, amikor a házigazda Seth Meyers kifejtette:

A férfiaknak ma este nem kell félniük attól, ha hangosan felolvassák a nevüket, vagy írnak róluk az újságok.

Majd ezt rögtön megcáfolva Meyers az este folyamán felhozta Harvey Weinsteint, Észak-Koreát és Kevin Spacey-t a vádbeszédjében, de a korábbi gyakorlattal ellentétben Donald Trumpot nem igazán emlegette, pedig régóta az amerikai elnökkel “kel és fekszik”, egyúttal visszatérő szereplője az esti talkshow-jának.

 2

De nem is Meyers volt itt a lényeg, hanem a feminizmus, a női felsőbbrendűség-tudat (ami békésen megfér az elnyomottság-tudattal) és a szexuális zaklatás, így a köszönőbeszédek jelentős részében előkerült a #MeToo, a #TimesUp mozgalom, valamint a nők és a kisebbségek helyzete. Ez persze nem volt elég, a nők egységesen fekete ruhában érkeztek, ezzel is tiltakozva a szexuális zaklatások ellen, sorsközösséget vállalva azokkal, akikkel megtörtént, és persze kijelentve, hogy ilyen soha többé nem történhet Hollywoodban.

Az esemény szellemisége lejött abból is, hogy melyik film vitte a legnívósabb díjat. Aki követte a moziműsort, az már korábban sejthette, hogy a legnagyobb nyertes Martin McDonagh Három óriásplakát Ebbing határában című filmje lesz, melyben Frances McDormand egy olyan nőt alakít, aki igazságot tesz a nemi erőszakot és gyilkosságot elkövető férfiakon. A kérdés, hogy a film a Hollywoodban kialakult hangulat miatt kapta-e meg a díjat, vagy azért, mert tényleg olyan jó. Lehet találgatni ezzel kapcsolatban. Mindenesetre sokat elárul a közhangulatról, hogy a házigazda azt is kifejtette könnyes szemmel, hogy a nőknek amúgy sokkal többet kell dolgozniuk annak érdekében, hogy eljussanak egy ilyen díjátadóra. (Részünkről ezt el is fogadjuk, amennyiben a ruhaköltemények kiválasztására és a sminkelésre gondolt.)

A dolog pikantériája, hogy bármennyire is gusztustalan az ügy, tény hogy a hollywoodi elit évtizedeken keresztül szótlanul figyelt és asszisztált a szereposztó díványokhoz, mert a legfontosabb, legbefolyásosabb szexuális ragadozók Barack Obamával és Hillary Clintonnal pózolgattak, és ezzel párhuzamosan a Demokrata Párt legnagyobb támogatóik is közülük kerültek ki, filmjeikben pedig kivétel nélkül a progresszió ideológiáját hirdették.

3

Az este másik nagy sztárja Oprah Winfrey volt, akit életműdíjjal tüntettek ki, és nagyon büszke volt rá, hogy ő az első fekete nő, aki megkapja ezt az elismerést. A Twitteren, osztozva Oprah örömén, a rajongók persze azonnal az #Oprah2020-at kezdték el írogatni, vagyis, hogy szívesen látnák, ha a celeb indulna a következő amerikai elnökválasztáson. Ha ez megtörténne, mindenképpen érdekes mezőny alakulhatnak ki: ott lehetne mellette Mark Zuckerberg, Donald Trump újra, esetleg az alt-right körökben egyre népszerűbb Paul Nehlen, és persze Kanye West. Na, az a műsor biztosan megérdemelné a Golden Globe-ot. 

Természetesen a Szolgálólány meséje is kapott díjat, miután a feminista harc szimbólumává vált idén. Az persze még mindig nem biztos, hogy Margaret Atwood a regény megírásakor így gondolta volna, de mindegy, a korszellem sokkal inkább meghatározó az ilyen ügyekben.

Vezető kép: Fox News

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: