A CEU lehetetlennek mondta, mégis simán megcsinálta

CEU-9-HPGY-1000x600

fotó: Horváth Péter Gyula / PestiSrácok.hu

A parlament ma megszavazta a nemzeti felsőoktatási törvény módosítását, amely 2019. január 1-jéig meghosszabbította azt a határidőt, ameddig a külföldi felsőoktatási intézményeknek teljesíteniük kell magyarországi működésük feltételeit. A CEU sajtótájékoztatón reagált az eseményekre, az egyetem vezetői hangsúlyozták, hogy ők teljesítették a korábban általuk lehetetlennek minősített feltételeket, valamint értetlenségüknek és aggodalmuknak adtak hangot a határidő kitolása miatt.

A Közép-európai Egyetem (CEU) kijelenti, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy megfeleljen a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény lex CEU néven ismert módosításának, és bemutatja azokat a dokumentumokat, amelyek alátámasztják, hogy az egyetem teljes mértékben megfelel a származási országban folytatott oktatási tevékenység feltételének – közölte Soros egyeteme. Mindehhez mellékelték a Bard College-dzsel szeptember 8-án kötött megállapodást, valamint New York Állam Oktatási Minisztériuma oktatási biztosának levelét, amelyben tanúsítja a megállapodás tényét.

Michael Ignatieff rektor emlékeztetett, hogy a magyar hatóságok megállapodtak New York állammal a megkötendő megállapodás szövegéről, ami szerinte lehetővé tette, hogy a CEU lépéseket tegyen a New York államban folytatott oktatási tevékenység követelményének teljesítésére. A magyar–New York-i megállapodás ugyanakkor nem volt előfeltétele annak, hogy a CEU tárgyalásokat kezdjen egy New York állambeli egyetemmel. A törvény április elejei elfogadása óta pontosan tudható ugyanis, hogy vagy saját amerikai campusra vagy egy tengerentúli egyetemmel való együttműködésre lesz szüksége a CEU-nak; utóbbi végül szeptember elején meg is valósult, azonban addig hat hónapon át lehetett hangoztatni, hogy a felsőoktatási törvény módosítása gyakorlatilag ellehetetleníti a CEU-t, és lehetetlen megfelelni az általa támasztott követelményeknek.

 CEU-8-HPGY

NEM TUDNI, MIÉRT CSAK TÖBBHÓNAPOS PANASZKODÁS UTÁN VITTÉK VÉGHEZ A „LEHETETLENT”

Michael Ignatieff rektortól meg is kérdeztük, miért mondta néhány hónapja lehetetlennek a lex CEU által előírt követelmények teljesítését, ha most mégis azt jelentették be, hogy az egyetem teljesítette ezeket a „lehetetlen” követelményeket. Válaszában nem oldotta fel az ellentmondást:

A törvény elfogadásakor két probléma volt: először a határidő, másodszor, hogy a kormány nem definiálta pontosan, minek kell megfelelnünk. Amint ezek a követelmények világossá váltak szeptemberben, megfeleltünk nekik. Nem ugorhatunk át egy olyan gödröt, amelynek nem ismerjük az alakját és a méretét. Amint ezeket megismertük, átugortuk. A megoldást keressük.

A rektor elmondása szerint ők mindent megtettek, teljesítették a lex CEU elvárásait, betartják a magyar törvényeket, az egyetem mégis veszélyben van, a kormány fenntartja a jogbizonytalanságot, és ez elfogadhatatlan. Szavaik szerint a határidő eltolása aggasztja őket, valamint az oktatási miniszter bejelentése, miszerint okafogyottá vált a New York-i egyezmény. Enyedi Zsolt rektorhelyettes aláhúzta, erre szeretne magyarázatot kapni a CEU.

CEU-11-HPGY

Hat hónapon át kötötte az ebet a karóhoz a CEU, hogy a felsőoktatási törvény teljesíthetetlen feltételeket ró rá. (fotó: Horváth Péter Gyula / PestiSrácok.hu)

Tőle azt is megkérdeztük, mit gondol arról a szombati esetről, amikor az Echo TV-nek nyilatkozó Gerő Andrást a stábbal együtt elküldte az épület elől az egyetem munkatársa, miután forgatási engedélyt követelt rajtuk a nyílt utcán, majd félrehúzta a baloldali elkötelezettségéről közismert történészt, és elmagyarázta neki, hogy az Echo TV már számtalanszor „kibaszott” velük, ezért nem forgathatnak itt. Mindez úgy derült ki, hogy bekapcsolva maradt az interjúalany mikrofonja. A rektorhelyettes nem tudott az esetről, de mint mondta, ha ez így történt, akkor sajnálja, hiszen nyilván bárki bárhol forgathat.

El tudom képzelni, hogy van olyan munkatársa az egyetemnek, aki kissé zokon vette, hogy az Echo TV etikátlanul járt el korábbi alkalmakkor. Lehet, hogy ezt valaki a szívére vette, és így reagált – ezt valamennyire meg tudom érteni –, de azt gondolom, akármilyen módon viselkedik is egy konkrét médium munkatársa, akkor is nyilatkozni kell nekik, és hagyni kell őket dolgozni

– fejtette ki, a lehetséges következményekről viszont egyelőre nem nyilatkozott.

 

Hozzászólás