LUXUSLACIKÉNT CSETLETT-BOTLOTT ORBÁN KIHÍVÓJA

 

Botka László tavaly decemberben jelentette be, hogy ellenzéki miniszterelnök-jelöltként leváltaná Orbán Viktort. Az MSZP elnöksége azonnal mellé állt, majd májusban az MSZP választotta meg kormányfőjelöltnek. A szegedi polgármester feltételekhez kötötte a jelöltségét: az általa szövetségesnek vélt pártokkal közös programot, közös jelölteket és közös listát akart, amelyen nem szerepel Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalícióval (DK) tárgyalni sem akart, amíg a volt kormányfő ragaszkodott a listás helyéhez.

Ugyanakkor még nem is volt hivatalosan miniszterelnök-jelölt Botka László, amikor elkezdtek kiesni a szekrényből a csontvázak. Márciusban először az úgynevezett Szeviép-ügyre került sor. A szegedi építőipari vállalatnál – amelyet a Botka vezette önkormányzat és a szociálliberális kormányok uniós támogatásokkal és megbízásokkal hizlaltak fel – 11 milliárd forintnak veszett nyoma. Az ügyben felmerült Ujhelyi István sofőrjének neve is, aki a mai napig Botka embere egy önkormányzati cég élén.

Aztán következtek a botrányok, amiért a „Fizessenek a gazdagok!” jelszóval kampányoló Botka kiérdemelte a LuxusLaci nevet. Tavasszal kiderült: a szegedi politikus nemcsak luxusnyaralásokra jár, de a vagyonnyilatkozatából is kifelejtett pár dolgot. Például egy 25 milliót érő autót, egy Rolexet, egy halastavat, illetve egy nagy tóparti telket. De az sem kerülte el a sajtó figyelmét, hogy Botka több szocialista politikusnak, hozzátartozóinak, barátainak ingyenes parkolást intézett el évekre Szegeden. Sőt egyes hírek szerint csúszópénzek is mehettek a szegedi városvezetéshez. Az sem tett jót a magát Orbán kihívójaként feltüntető szocialista politikusnak, hogy májusban elismerte a Reutersnak: ha a szocialisták kerülnek hatalomra, azon lesznek, hogy minél gyorsabban lebontsák a kerítést.

Nyár elején aztán két dolog rendítette meg alapjaiban Botka népszerűségét. Az egyik az volt, hogy az előzetesbe került, hárommilliárd forintos áfacsalással gyanúsított Czeglédy Csaba ügyében előkerült a neve. Czeglédyvel kapcsolatban – aki nem mellesleg Gyurcsány Ferenc és Botka László ügyvédje is volt – azóta felmerült: Botka megbízásából több tíz millió forinttal akarta elhallgattatni a szegedi ügyeket képviselő Szabó Bálint ügyvédet.

A másik földrengésszerű hitelvesztést az okozta, hogy rögtön a DK-val nyitott front után júniusra világossá vált: az LMP és a Momentum külön akar indulni, az Együtt csak választókerületi szinten akar koordinálni, a Párbeszéd pedig – noha elnöke beállt Botka mögé – csak teljes ellenzéki megállapodás esetén állt volna be az ellenzéki összefogásba. Ráadásul nem maradtak el a szokásos MSZP-n belüli harcok. Nyáron a plakáttörvény miatt volt konfliktusa a pártvezetőkkel, aztán leárulózta Molnár Zsoltot. Múlt héten pedig Lattmann Tamás jelentette be, hogy annak idején őt kérték fel a szocialisták miniszterelnök-jelöltnek, ezt megerősítendő pedig megjelent Tarjányi Péter mozgalma, amely Botka elmozdítását tűzte a zászlajára.

Mindezek után Botka múlt hét hétfőn hiába tett ajánlatot hat pártnak, hogy fogjanak össze, induljanak közös listán közös jelöltekkel, cserébe az MSZP biztos parlamentbe jutást biztosít. Botka ajánlatát – Fodor Gáboron kívül – minden párt visszautasította, ráadásul a hét végén az LMP megválasztotta miniszterelnök-jelöltnek Szél Bernadettet, a DK elnöksége pedig saját lista indítása mellett döntött.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: