Erőszakra buzdító, agresszív ellenzék

Dömötör Csaba: Hadházy Ákos, Gulyás Márton és Fekete-Győr András is tett már „forradalmi” nyilatkozatokat az idén

Kacsoh Dániel – 2017.10.02.

Számos ellenzéki nyilatkozat utal arra, hogy a baloldal egyre agresszívabb akciókkal próbálja elfedni, ellensúlyozni saját megosztottságát – hívta fel a figyelmet Dömötör Csaba államtitkár.

A baloldal egyre agresszívabb akciókkal próbálja elfedni, ellensúlyozni saját megosztottságát, az ellenzéki szereplők az elmúlt hónapokban számtalan alkalommal buzdítottak erőszakos cselekedetekre – hívta fel a figyelmet egy parlamenti kérdésre adott írásbeli válaszában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Felidézte, Hadházy Ákos, az LMP egyik társelnöke korábban kijelentette, ha nem sikerül a kormányváltás, „akkor már csak a forradalom jöhet”. Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője egy interjúban azt mondta, ő nem tudja elítélni, ha szimbolikus épületeket valamilyen fizikai behatás ér, megérti azok lelkiállapotát, akik „a dühüket így mutatják ki”. Gulyás Márton mozgalmár, a Kossuth téri Agóra kezdeményezője azt üzente egy politikustársának, hogy ő is „jó lesz” a munkatáborokba. 

De nem maradt le Fekete-Győr András sem – folytatta Dömötör –, aki szerint csak egy forradalom, vagyis nem egy választás „állíthatja meg a miniszterelnököt”. Ő egyébként biztos abban, hogy egy forradalomban a momentumosok az „első sorban lennének”. Szigetvári Viktor az Együtt elnökeként az ATV-ben azt a véleményét hangoztatta, hogy „ezt a kormányt nagyon nehéz lesz békés eszközökkel eltávolítani”, az ellenzéki, illetve az ellenzéki sajtó által kifejezetten a békés megoldások híveként lefestett szerb Szrgya Popovics kapcsán pedig beszédes tény, hogy az Agóránál a polgári engedetlenségi mozgalmak főszervezőjeként mutatták be – véli az államtitkár, aki szerint tevékenységével kapcsolatban könyvének címe az irányadó: Útmutató a forradalomhoz.

Dömötör Csaba „sokatmondó fejleménynek” tartja, hogy az LMP Ron Werbert választotta kampánytanácsadónak. „Ron Werber volt az MSZP tanácsadója, amikor a szocia-listák huszonhárommillió román munkavállalóval riogatták a magyar embereket, amikor magyart fordítottak szembe magyarral a gyalázatos 2004. december 5-i népszavazáson, és akkor is, amikor Gyurcsány Ferenc azt mondta a 2006-os választási kampányban, a kormányfőjelöltek vitáján, hogy nem fognak kórházi napidíjat és vizitdíjat bevezetni, majd a választások után mégis így tettek” – sorolta a politikus.


Futóverseny, röptetés és bontás

Néhány százan jelezték részvételi szándékukat az újabb tiltakozó megmozdulásra, amelyet október 14-re a Kossuth térre szervezett egy Facebook-csoport. Az ötlet lényege, hogy a kiküldött nemzeti konzultációs kérdőívekből papírrepülőket hajtogatnak és megdobálják vele a Parlamentet. Előzőleg, október 8-án a Közös Ország Mozgalom a választási rendszer aránytalanságai ellen rendez futóversenyt, szintén szerény érdeklődéssel. Mindazonáltal Gulyás Márton korábban azt ígérte, ha a Fidesz nem fogadja el a nyolcpárti választási javaslatot, hamarosan komolyabb eszközökhöz nyúlnak, polgári engedetlenségi akciók is következnek. Az Agóra elnevezésű színpadot eközben elkezdték bontani, bár korábban Gulyásék még azt ígérték, október 23-ig ott lesz, sőt, sajtóhírek szerint egészen 28-ig kértek területfoglalási engedélyt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: