VONA GÁBOR MEGHAJOLT A BALOLDALIAK ELŐTT

 
„A cigány- és zsidóellenes rasz­sziz­mus a Jobbik része, Vona Gábor meghívása pedig politikai rassziz­mus” – írta Gerő András történész, miután a baloldali-liberális Szeretem Magyarországot Klub a Jobbik elnökét hívta meg legutóbbi rendezvényére. A vitaesten Vona a hazai és a nemzetközi zsidóság megbízható partnerének nevezte a Jobbikot, és azt mondta: bárkivel összefogna a kormányváltás érdekében.

A Jobbik esetében a nemzeti radikalizmus szerves részét képezte a cigány- és zsidóellenes rasszizmus – fogalmazott Gerő András történész abban a tiltakozó­levélben, amelyet azután írt a baloldali-liberális Szeretem Magyarországot Klub (SZMK) tagjainak, hogy a társaság legutóbb Vona Gábort, a Jobbik elnökét hívta meg zárt körű vitaestjére.

Gerő szerint a Jobbik nemzeti radikális eszmerendszerrel lopta be magát a választók egy részének szívébe, cigány- és zsidóellenes, amin az sem változtat, hogy az utóbbi időben békésebb szólamokat hangoztatnak. Mindezért a Jobbik elnökének meghívásával a klub politikai rasszizmust követ el, „az SZMK a maga gyakorlatában nem legitimálhatja a rasszizmus politikai jelenlétét” – fogalmazott a történész.

Az elnök azt állítja, hogy a Jobbik nem antiszemita

 

Lapunk érdeklődésére Gerő András kifejtette: az, hogy Vona hajlandó bocsánatot kérni a cigányoktól és zsidóktól, nem menti fel a pártot vagy a pártelnököt korábbi kijelentései alól. Álláspontja szerint a Jobbik elnökének tettekkel kellene alátámasztania szavait, ami a megbékélést segíthetné elő. – A Jobbik rendbe tehetne egy-két zsidó temetőt vagy támogathatna cigány településeken élőket – mondta Gerő András.

A vitaest fő témája a Mandiner forrásai szerint a zsidóság és a Jobbik viszonya volt. Állítólag Vona hosszan érvelt amellett, hogy pártja nem antiszemita, sőt megbízható partnere kíván lenni a hazai és nemzetközi zsidóságnak. A pártelnök hasonló vehemenciával érvelt amellett is, hogy pártja elkötelezett Európa irányában.

A közelgő választásról Vona azt mondta: a Jobbik bárkivel kész összefogni a Fidesz ellen, külön kiemelve az LMP-t mint potenciális szövetségest. Az est végén a hallgatóság és a pártelnök állítólag indulatosan licitált egymásra az Orbán-ellenes kirohanásokban, Vona ugyanakkor azt nem tudta egyértelműen eldönteni, hogy Orbán Viktort börtönbe zárná-e.

A szervezet nem kívánt nyilatkozni lapunknak, mondván: Gerő András nem tagja a klubnak, csak meghívott vendégként számítottak rá, a Jobbik pedig hazugságnak nevezte a Mandiner által közölteket.

Kapcsolódó írásunk:

CSUPÁN ÁLCA A JOBBIK SZÍNEVÁLTOZÁSA

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: