Visszavonják az illegális bevándorló fiatalokat védő amerikai programot

Hatályon kívül helyezi a Barack Obama által bevezetett, az illegális bevándorló fiatalokat védő programot az amerikai kormány. Az igazságügyi miniszter szerint a program ellentétes az amerikai alkotmánnyal, nyíltan megkerüli a bevándorlási törvényeket és elveszi a munkalehetőséget az amerikai állampolgároktól.

Donald Trump közleményében azt ígérte, hogy „szívvel és együttérzéssel”, de törvényes és demokratikus folyamat révén oldják meg az ügyet. Az M1 Ma este című műsorának Nagy Sándor András Amerika-szakértő volt a vendége.

Ahogy a Hirado.hu is megírta, Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter kedden Washington bejelentette, hogy a kormány hatályon kívül helyezi az illegális bevándorló fiatalokat a kiutasítástól védő DACA-programot.

A legtöbben arra sem emlékeznek, melyik országból származnak

A program azokra az emberekre vonatkozott, akik gyermekkorukban, családdal együtt érkeztek illegálisan az Egyesült Államokba. Akik így érkeztek a kontinensre, angolul beszélnek, Amerikában nőttek fel és legtöbbször arra sem emlékeznek, melyik országból származnak – tájékoztatott Nagy Sándor András.

A legtöbb, illegálisan az országba került ember illegálisan vásárol magának zöld kártyát és társadalombiztosítási számot, valamint illegálisan épül be az amerikai gazdaságba –tette hozzá a szakértő.

 

Nagy Sándor András elmondta: akiket elfogtak az amerikai hatóságok, azokat vissza kellett volna toloncolni, azonban a Barack Obama által indított program biztosított számukra egy kétéves munkavállalási lehetőséget, tekintettel arra, hogy az érintettek az Egyesült Államokban nőttek fel.

Donald Trump egyik kampányígérete volt, hogy ezt a programot meg fogja szüntetni, hiszen aki illegálisan érkezik Amerikába, azt vissza kell toloncolni. A másik problémája a republikánusoknak az volt, hogy Obama egy elnöki rendelettel hozta meg döntését, pedig a kongresszusnak lenne jogosultsága bevándorlással kapcsolatos törvényeket hozni – magyarázta a szakértő.

Hozzátette: Barack Obama elnöki rendeletét visszavonta a mostani, republikánus Fehér Ház, azonban fokozatosan vezetik ki a programot, október ötödikéig lehet bejelentkezni annak hosszabbításáért.

Nem azonnal szüntetik meg a programot

Nagy Sándor András kulcsfontosságúnak nevezte azt a hat hónapot, amit Donald Trump ad a kongresszusnak, hogy kezelje a kérdést. A kongresszusnak lehetősége lenne arra, hogy egy olyan törvényt hozzon, amivel rendezi ezt a problémát. A szakértő szerint azonban a kongresszus eddig is tehetetlen volt, amikor a bevándorlási reformmal kellett volna valamit tenni.

A republikánusok szerint ezzel a lépéssel a meglévő törvények tiszteletben tartását erősítik meg – mondta Nagy Sándor András, majd hozzátette: ebben az esetben nem közel-keleti, muzulmán bevándorlókról van szó, hanem dél- és közép-amerikai katolikus emberekről.

 A teljes beszélgetés itt megtekinthető.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: