New York-i zsidó hitközség: A kormány elleni antiszemitizmus-vád csupán uszítás

A hitközség közleményében kiemelte: a közösség hálás Orbán Viktornak és a magyar kormánynak a sikeres együttműködésért

MH/MTI – 2017.06.29.

A New York-i egyesült ortodox zsidó hitközség közleményben ítélte el “az Orbán Viktor miniszterelnök elleni uszítást”, amelynek szerzői azzal vádolják a kormányfőt, hogy olyan személyeket tűr el és méltat, akik kapcsolatban voltak a náci rezsimmel. A közlemény a New York-i Főkonzulátus honlapján csütörtökön jelent meg.

orthodox_zsidok_2_1

Orbán Viktor a múlt héten Budapesten, a megújult Klebelsberg-kastély ünnepélyes átadásán a 20. század második és harmadik évtizedét a magyarság történetének súlyos próbakövének nevezte, és kijelentette: néhány kivételes államférfiúnak, Horthy Miklós kormányzónak, Bethlen István miniszterelnöknek és Klebelsberg Kuno miniszternek köszönhető, hogy az elvesztett világháború, a vörös terror 133 napja és a trianoni diktátum roppant súlya alatt “mégsem temetett maga alá minket a történelem”. 
“Kormányzó nélkül nincs miniszterelnök, miniszterelnök nélkül nincs miniszter. És ezt a tényt nem vonhatja kétségbe Magyarország II. világháborús gyászos szerepvállalása sem” – jelentette ki.

A beszéddel kapcsolatban később kifogást emelt több zsidó szervezet, köztük a Zsidó Világkongresszust vezető Ronald S. Lauder is.
A New York-i ortodox zsidó hitközség viszont arra emlékeztet, hogy a magyar kormánnyal folytatott egyeztetéseiken, amelyek a nácik által meggyalázott magyarországi temetők helyreállítására és gondozására vonatkoztak, Orbán Viktor és kormánya kiemelkedő hozzáállást tanúsított kötelezettségvállalásai teljesítésében, törekvéseik segítésében, és minden más témában, amely az ortodox zsidóságot érinti.
A közösség hálás a magyar kormánynak a folyamatos segítségért és együttműködésért, és azt várja, hogy pozitív kapcsolatuk folytatódik – áll a United Orthodox Congregation of New York ortodox zsidó hitközség közleményben, amelyet az amerikai világváros zsidó közösségének nevében 11 rabbi írt alá.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: