Igen, van lejjebb! Hitlerhez hasonlította Orbán Viktort a Jobbik parlamenti képviselője

Szávay István – Fotó: parameter.sk

Úgy tűnik, újabb szintet lépett a Jobbik „néppártosodása”, ami a valóságban azt jelenti, hogy most már nem szélsőjobboldal, hanem a szélsőbaloldal jelzőivel, bevett toposzaival gyalázzák a kormánypárti politikusokat. Erre a legfrissebb példát Szávay István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szolgáltatta, aki az interneten „felcsúti zsebhitlernek” titulálta Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét. A nácizás idáig a szélsőbaloldal eszköztárába tartozott.

Láthatóan nehezen viselte Szávay István, hogy Orbán Viktor múlt hét szerdán a megújult Klebelsberg-kastély ünnepélyes átadásán „kivételes államférfinak” nevezte Horthy Miklós néhai kormányzót. Emlékezetes, a kormányfő akkor arról beszélt, hogy Bethlen István miniszterelnök és Klebelsberg Kuno közoktatásügyi miniszter mellett Horthynak köszönhető, hogy az elvesztett világháború, a vörös terror 133 napja és a trianoni diktátum roppant súlya alatt „mégsem temetett maga alá minket a történelem”. Szávay erre az interneten fakadt ki szélsőbalos stílusban és szókészlettel, amiért Orbánék nem válaszoltak az ő korábbi, Horthyt megidéző parlamenti fölszólalására:

Másfél hete szólaltam fel a Parlamentben Horthy születésének évfordulója alkalmával, de a kormány részéről akkor még csak válaszra sem méltattak. Néhány napra rá viszont maga a felcsúti zsebhitler vette elő a témát, majd jött az ifjú Lomnici színvonalára süllyedt Kiszelly Zoltán egykori politológus jól elmagyarázni, hogy „a mai Jobbik már menekül a volt kormányzó emlékétől”.

Szávay durva kirohanását a kommentelők egy része is nehezményezte. Volt, aki jelezte, hogy ez volt számára az utolsó csepp a pohárban, és elege van a Jobbikból:

De érkeztek újabb kritikák is Szávaynak. Például a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjét korábban vezető Borbély Zsolt Attilától, aki a következőket írta Szávaynak a Facebookon:

Bartus Lászlóhoz jársz retorikai kiképzésre, István? A hitlerezés eddig a magyarellenes baloldal retorikai fogása volt. Még ezt is átveszitek? Ja persze, el is felejtettem, Orbán nagyobb ellenség Sorosnál, így aztán megbuktatása érdekében át lehet venni nyugodtan azokat a baloldali toposzokat, melyeket éppoly igazságtalanul rátok is aggattak nem is oly rég. Gratula! Az ember azt hinné, már nincs hova süllyedjen a valaha volt „nemzeti” párt, de rendre csalatkozik. Mi jöhet még ezután? Rasszistázás? Antiszemitázás? Fasisztázás?

Mint arról korábban beszámoltunk (lásd: ezt a cikkünket, vagy például ezt a Polbeat-videót), Borbély Zsolt Attilánál a Jobbik megalkuvó migránspolitikája és Soros György melletti kiállása miatt telt be a pohár még áprilisban, és szakított meg minden kapcsolatot a párttal. Korábban egyébként Soros kapcsán volt már egy csörtéje Szávayval is.

BESZÓLTÁL? MEGY A TILTÁS!

Szávay István egy idő után nehezen viselte a „zsebhitlerezését” követő kritikákat. Az egyik hozzászólót például letiltotta, pedig az illető nem trágárkodott, csak éppen számon kérte rajta a durva hasonlatot.

EGYRE AGRESSZÍVEBB JOBBIKOSOK

Az utóbbi időszakban egyre több jobbikos politikus viselkedik agresszíven, verekszik vagy ígér verést politikai ellenfeleinek. Mint arról beszámoltunk, májusban Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő a parlamentben a következő magasröptű üzenetet küldte Dömötör Csaba államtitkárnak:

Gyere ki, úgy nyakonb*szlak, hogy leszáll a fejed.

Az erőszaklicitbe a Jobbik hatvani elnöke, Rákócziné Lózs Csilla is beszállt, aki Szilágyi bocsánatkérésére így reagált:

Tőlem nem kell bocsánatot kérni mint állampolgártól, mert én már rég nyakon….tam volna!!

Majd röviddel később egy videóhoz ezt a kommentárt fűzte:

Valaki nem verné már pofán Orbánt is?????

Június elején számoltunk be arról, hogy a biztonsági őröknek kellett megfékezniük Rig Lajos jobbikos országgyűlési képviselőt, aki párttársaival igencsak a pohár fenekére nézett a badacsonyi borozó és büfé soron. Informátoraink szerint a honatya alig állt a lábán. Fennhangon hirdette, hogy ő országgyűlési képviselő. Az ittas politikus és cimborái össze is szólalkoztak egy másik társasággal, ami tettlegességgel végződött. Pár nappal később pedig Zagyva György Gyula volt jobbikos országgyűlési képviselő, a párttal szimbiózisban működő Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője „tett ki magáért”, miután lezsidózta és durván megfenyegette Varga-Bíró Tamást. A zenész-publicista büntetőfeljelentést tett, amely szerint a zsidózáson kívül Zagyva kiirtással fenyegette meg Varga-Bíró Tamás családját.

Vezető képünkön Szávay István látható; Fotó: parameter.sk

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: