Hatályba lépett Trump beutazást szigorító rendelete

2017. június 30. 06:58

WASHINGTON, 6:58

Helyi idő szerint csütörtök este érvénybe lépett Donald Trump amerikai elnök rendelete, amely hat muszlim többségű ország állampolgárainak nehezíti meg a beutazást az Egyesült Államokba.

Indulhat a sivalkodás!

A rendelet értelmében Szíria, Szudán, Szomália, Líbia, Irán és Jemen állampolgárai csak nagyon szigorú feltételek mellett kaphatnak beutazási engedélyt az Egyesült Államokba. A korábban teljes egészében felfüggesztett rendelet végrehajtását a héten részben engedélyezte a legfelsőbb bíróság.

Közel-keleti bevándorlók Los Angeles repterén

Fotó: AFP

Ennek értelmében azok beutazását tagadhatják meg az amerikai hatóságok, akik nem állnak semmilyen “jóhiszemű” kapcsolatban az Egyesült Államokban valamilyen jogi vagy természetes személlyel. Akinek már van vízuma, az továbbra is beutazhat az országba.

Akár a kákán is csomót keresnek, hogy szembemehessenek az USA elnökével

Hawaii, ahol Trump rendeletét felfüggesztette a bíróság, az utolsó pillanatokban is a legfelsőbb bíróság döntésének értelmezését és annak tisztázását kérte a bíróságtól, hogy pontosan milyen kapcsolat tekintendő elég szorosnak a vízumkiadáshoz, megtagadható-e vőlegényektől, nagyszülőktől, nagynéniktől és nagybácsiktól a beutazási engedély. A külügyminisztérium úgy reagált, hogy a vőlegényeket ebben az értelemben például közeli családtagnak kell tekinteni, de a nagyszülőket, unokákat, nagynéniket és nagybácsikat nem.

Az elnök, aki betartotta ígéretét

Januárban, nem sokkal Trump hivatalba lépése után az elnök azonnali hatállyal megtiltotta hét, muszlim többségű ország állampolgárainak beutazását, akinek volt vízuma, az sem léphetett be az országba. A rendelet végrehajtását a szövetségi bíróság felfüggesztette, ám ezt követően az elnök újabb rendeletet adott ki, amelyben immár kivételek is szerepeltek, és Irakot levette a “tiltólistáról”.

Deal with it

Fotó: AFP

Donald Trump rendelete a teljes amerikai menekültbefogadási programot is ideiglenesen leállította. A rendelet bírálói szerint semmi nem támasztja alá, hogy a hat nevesített ország állampolgárai veszélyt jelentenek, ráadásul az amerikai vízumkérelmek ellenőrzése már most is szigorú.

(MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: