Elrendelték az MSZP-s Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását – Pártkasszába mehettek a milliárdok

Délelőtt 10 óra óta tartanak az előzetes tárgyalások a Szegedi Járásbíróságon a Czeglédy Csaba-féle iskolaszövetkezet ügyben. A NAV dél-alföldi nyomozói a keddi napon csaptak le a munkaerő közvetítéssel foglalkozó bűnszervezetre, amely Czeglédy Csabához, az MSZP és DK ügyvédjéhez, szocialista politikushoz köthető. A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség ügyészei és a NAV nyomozói összesen 9 főt vettek őrizetbe és hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben. Czeglédy és társai előzetes letartóztatását elrendelte a szegedi Járásbíróság nyomozási bírája.

A megalapozott gyanú szerint évek óta jól jövedelmezett a diákmunka biznisz. A banda több mint 3 milliárd forint csalt el ez idő alatt. Tagjait különösen jelentős értékre, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják.

Még a személyi jövedelemadót sem fizették be a dolgozók után

Czeglédyt a gyanú szerint multicégeknek közvetítette ki a diákmunkásokat, valamint nekik kölcsönzött munkaerőt, cégén, a Human Operation Munkaügyi és Személyi Szolgáltató Kft.-n keresztül. A munkavállalókat ugyan ő választotta ki és közvetítette ki, de a több ezer embert nem a Human Operation, hanem a Czeglédyhez köthető iskolaszövetkezetek jelentették be. Az iskolaszövetkezetek a munkavállalókkal kapcsolatos költségeket egy közbeiktatott cégen keresztül számlázták át a szoci ügyvéd cégének. A munka szervezésére egy hálózatot épített ki – I love diákmunka néven, amely honlapon és Facebook-oldalon toborozta az alkalmi munkavállalókat. A gyanúsítottak közül többen is ezt a hálózatot szervezték, az már a kívülállónak nem volt megállapítható, hogy közben mely cégnek, vagy iskolaszövetkezetnek dolgoznak. Amikor valaki az I love diákmunkán keresztül munkát vállalt, még ő sem tudta feltétlenül, ténylegesen ki is a munkáltatója.

Az álcaként kiépített hálózat működésének célja az volt, hogy a munkaerő-közvetítés áfafizetési kötelezettségét fiktív számlák mögé bújtatott alászámlázással csökkentsék – írta a PestiSrácok.hu kérdésére a NAV. Az iskolaszövetkezetek ráadásul nem csak áfát nem fizettek, hanem a munkavállalók egyébként béréből levont személyi jövedelemadóját is zsebre tették.

Jó kérdés, hogy pontosan hová is vándorolt a nyomozati anyag szerint eltűnt több mint 3 milliárd forint. A kis iskolaszövetkezetek ugyanis a jövedelmező vállalkozás ellenére a csőd szélére kerültek, van köztük olyan, amelyiknek több mint 200 millió forint tartozása van. Czeglédy MSZP-n belüli ambícióit ismerve felmerül az is, vajon a mesés haszonból mekkora hányad landolhatott a pártkasszában.

Börtönviselt fiatal baloldali vezető is képbe került

Czeglédy Csabát és társait csütörtökön bilincsben, vezetőszáron kísérték a Szegedi Járásbíróság nyomozati bírája elé, aki úgy látta, fenn áll a szökés, elrejtőzés, összebeszélés, bizonyítékok eltüntetésének veszélye, ezért elrendelte a gyanúsítottak előzetes letartóztatását. Czeglédyt, aki a NAN rajtaütése előtt esküvőjére készült, menyasszonya, testvére és egy barátja várta a bíróságon, ahol a folyosón jelen volt még a fiatal baloldal egyik Veszprém megyei arca is. A sümegi illetőségű Németh Szabolcs politikai pályafutása kezdetén a Magyar Kisgazda Pártban volt aktív, majd az MSZP ifjúsági tagozatának szervezésébe kezdett. Végig megmaradt aztán a baloldalon, különböző baloldali ifjúsági szervezetekben tűnt fel, közben olyan vállalkozásokat irányított, amelyek érdemi eredményt nem tudtak felmutatni, Németh mégis szépen gyarapodott. Néhány évvel ezelőtt aztán csalás miatt börtönbüntetésre ítélték, ugyanis idős, kiszolgáltatott embereket, valamint hajléktalanokat vett rá, hogy hitelt vegyenek fel neki a saját nevükben. Németh a sittről tavaly tavasszal szabadult. Eddig Sümegen senki sem tudta, hogy azóta miből élt. Érdekes, hogy a közösségi portálon ismerőse az a csabrendeki K.N., aki az egyik gyanúsítottja az iskolaszövetkezetes ügynek. Esetleg ő is az iskolaszövetkezetes csalásban talált fix jövedelemre? 

A Szegedi Járásbíróság folyosóján körmüket rágó családtagok és barátok félhangosan – mintha kifelé szánnák – beszélgettek arról, mekkorát csalódtak a szocialisták miniszterelnök jelöltjében, Botka Lászlóban, aki amint baj van, nem kiáll a saját embereik mellett, hanem azonnal kihátrál onnan, ahogy azt most is tette Czeglédy esetében.

Czeglédy Csaba ügyéről többször is hosszan és részletesen írt a PestiSrácok.hu. Czeglédy őrizetbe vételéről is portálunk értesült.

A cikkben található fotók olvasói felvételek.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: