SZIJJÁRTÓ PÉTER: A CIVIL SZERVEZETEKET SOHA SENKI NEM VÁLASZTOTTA MEG SEMMIRE

MTI
A külgazdasági és külügyminiszter szerint jogos a magyar emberek igénye, hogy megismerhető legyen a civil szervezetek külföldi finanszírozóinak kiléte.
Szijjártó-Péter-450x270

Szijjártó Péter szerdán egy más témában tartott sajtótájékoztatón arra reagált, hogy a német külügyminisztérium szóvivője azt mondta: a német kormány „nagy aggodalommal” tekint a külföldről támogatott civil szervezetekről szóló magyar törvényre.

Martin Schäfer közölte: az érintettekkel folytatott konzultáció nélkül elfogadott jogszabállyal Magyarország olyan államok közé kerül, mint Oroszország, Kína vagy Izrael, amelyek számára a civil szervezetek munkájának finanszírozása külföldi támogatók révén „ellenséges, vagy legalábbis barátságtalan eljárás”.

A külügyminiszter mindezzel kapcsolatban kifejtette: „az ember azt várná el a szociáldemokrata vezetésű német külügyminisztériumtól”, hogy alapos információk alapján fogalmaznak meg bírálatokat más országokkal szemben, és nem elfogult, alaptalan vádak alapján. Felvetette a kérdést, hogy „a német kormány mitől fél”, hogy mi derülhet ki a civil szervezetek finanszírozásáról?

Szijjártó Péter kiemelte: a magyar emberek részéről jogos az igény, hogy tudják, ki finanszírozza külföldről a civil szervezeteket, és ha azoknak nincs szégyellni valójuk, akkor nem pontosan érthető, miért ellenzik, hogy felfedjék külföldi finanszírozóik kilétét.

A miniszter közölte: a civil szervezeteket „soha senki nem választotta meg semmire”, így hamis az a beállítás, hogy a társadalmat képviselik egy kormánnyal szemben.

A civil szervezetek fontosak, bizonyos kérdésekben fontos elmondaniuk a véleményüket, de mivel ezzel a közvélemény befolyásolására törekednek, világossá kell tenniük külföldi finanszírozóik kilétét – magyarázta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: furcsa, hogy a német kormány az átláthatóság irányába mutató jogszabályt kritizálja.

„Természetesen mi a jövőben is tartózkodni fogunk attól, hogy más európai uniós országok jogszabályalkotását kritizáljuk” – fogalmazott Szijjártó Péter.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: