NEM BÍRJÁK A NAPFÉNYT

“más országokban is létezik ilyen vagy ehhez hasonló civilszabályozás – csak ott ezt nem nevezik diktatórikus lépésnek”

Miközben minap a Velencei Bizottság szakértői is elismerték a készülő civiltörvény jogszerűségét, vagyis a szakmai módosításokra nyitott magyar parlament illetékességét a kérdésben – legyen átlátható a különféle szervezetek külföldi finanszírozásának háttere –, továbbra is akadnak, akik aggódnak, jól van-e így.

Kósa András például ilyeneket ír a Magyar Nemzetben: „Nem jellemző az európai uniós tagállamokban a civilek olyan megbélyegzése, mint amilyennel – akár a most bejelentett enyhítések után is – a magyar kormány készül ellátni őket. Ilyen megbélyegzés, amire a kormány készül, nincs a nyugati világban.” Hogy miért „megbélyegzés”, az, ha egy szervezetről kiderül, ki pénzeli, arról nem ír a szerző. (A kapcsolódó kommentek is ezen értetlenkednek: „Mióta szitok a külföldről támogatott jelző?, „Ha az én vállalatomat külföldről támogatnák, büszke lennék rá.”, „Szégyellik a támogatóikat?”, „Talán rossz a lelkiismeretük.”, „Nyilván a napfényt nem bírják az elvtársak.” Stb.)

Az aggodalmas Kósa András mindenesetre nem hagyta annyiban, megtudta (egy „kormányzati forrástól”), hogy a kabinet több uniós tagállam, valamint az Egyesült Államok vonatkozó jogszabályait is átvizsgáltatta a készülő civiltörvény nyomán kibontakozott „nemzetközi botrányt” követően. És akkor mi van?

Máskor meg épp az a baj, hogy nincs semmiféle előzetes fölmérés. (Apropó! Miféle „nemzetközi botrány”? Ja, hogy az érintett szervezetek megpróbáltak nemzetközi cirkuszt csinálni az ő átvilágításukból? Csak a bolhacirkuszig jutottak…)

Mellesleg maga a vizsgálat is kiderítette: más országokban is létezik ilyen vagy ehhez hasonló civilszabályozás – csak ott ezt nem nevezik diktatórikus lépésnek. Megjegyzem, hol van az előírva, hogy örökké a többiekhez kell igazodnunk, kedves kolléga? Tagjai vagyunk az uniónak, vagy a mamelukjai?

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: