Szivárványszínű heccvideó

Álláspont. Úgy tűnik, ez a korán kezdődő, igen durva kampány egyre meglepőbb fordulatokkal hozakodik elő

Kacsoh Dániel – 2017.06.07.

 

„Mekkora baj lehet a választási rendszerrel, ha a Zagyva Gyula eljött a Gulyás Márton videójába szerepelni? Semmi keresnivalóm nem lenne itt. Semmi. Ennek ellenére itt vagyok, és elmondom, hogy ez a választási rendszer úgy igazságtalan, ahogy van” – mondja nekünk, a túlmozgásos aktivista által összegründolt videót hüledezve néző, egyszeri választóknak a jobbikos exképviselő. Tudják, az a fazon, aki az Index riporterének még parlamenti honatyaként azt mondta, apostoli királyságot szeretne, ám ezt, mivel liberális, úgysem értheti a kérdező. Később a Magyar Narancs vélhetően

inkább Gulyás Mártonnal és hasonszőrű barátaival szimpatizáló újságírója azt állította, Zagyva karikás ostorral fenyegette meg, szintén az említett okból.

A minap megjelent agitációs felvételen nem mellesleg szerepel a politikával állítása szerint nem foglalkozó, azért a polgári oldalt a Heti hetesben évekig cinkelő Gálvölgyi János és a hajdan szocialista politikus hoppmesterből, majd műsorvezetőből jobbikossá avanzsált Pörzse Sándor is. A videón bemutatkozó szivárványkoalícióban gyönyörködők tisztánlátása érdekében: az a Pörzse, aki a 2014-es kampány keretében, az egykori esztergomi zsinagógában kampányoló pártja rendezvényén, utalva az esemény miatt tiltakozókra, azt találta mondani, bárcsak ne lennének ott a rendőrök, akkor le lehetne játszani, „mind nagyapáink idejében”.

No, de menjünk tovább a sorban! Szintén arcát és hangját adja a Gulyás-féle mozgalomhoz Hajós András, továbbá a partizást egykor még vezetés előtt is csúcsra járató Stohl András és hát Csintalan Sándor, aki Simicska egyik utolsó hű fegyverhordozójaként idézheti fel mostanság azokat a daliás időket, amikor még a Magyar Szocialista Párt egyik legbefolyásosabb vezetője volt. És tényleg: ezt a válogatott társaságot a választási rendszer igazságtalansága hozta össze, legalábbis ők ezt állítják.

Úgy tűnik, ez a korán kezdődő, igen durva kampány egyre meglepőbb fordulatokkal hozakodik elő. Még emésztgetjük, hogy Vona hanukaüzenetet küld a zsidó egyházaknak, a Hír Tv-ben pedig Kálmán Olga Gyurcsánnyal vagy éppen Gálvölgyivel kvaterkázik kedélyesen, amikor megérkezik ez a furcsa cucc, amit a szintén Simcskához tartozó, nettó ellenzéki Magyar Nemzet a címlapon így vezet fel: „Jobboldali, baloldali és liberális polgárok demokratikus voksolást akarnak 2018-ban”.

Miután túltesszük magunkat az első, a második és a harmadik megdöbbenésen, ki-ki a vérmérséklete szerint, érdemes azért tisztázni, „szakmailag” miről is akar szólni Zagyváék akciója. Márpedig itt ismét falakba ütközünk, ugyanis azon túl, hogy legyen „demokratikus és igazságos” a voksolás, nem tudunk meg konkrétumot. Ezt pedig már hallottuk elégszer. Ismerős a mantra: a Fidesz úgy alakította át a szisztémát, hogy az neki legyen jó. Pont.

Tisztázzuk: 2010-ig egy, még a kommunista rendszerben megrajzolt, azóta a népességi változások miatt aránytalanná vált körzetek voltak életben, ezt tette rendbe a Fidesz, továbbá megfelezte a parlamenti képviselők számát, egyfordulósította a voksolást, és némileg megváltoztatta a listás és egyéni mandátumok arányát, megtartva mindkettőt. A határon túli magyarok szavazhatnak levélben, ám kétségtelen, az itthoni lakcímmel rendelkezők nem.

Hogy mindez aránytalanságokat szülne, kétséges. Talán inkább az a gond, hogy jelen állás szerint az ellenzék semmilyen szabályozás mellett nem tudna nyerni. Erre utalhat ez a kétségbeesett heccvideó is.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: