Gulyás Márton után Csintalan, Gálvölgyi és Zagyva is „síkhülye” lett – a balos elemző szerint (Videó!)

Ha igaza volt Ceglédi Zoltán baloldali politikai elemzőnek, akkor most már nemcsak Gulyás Márton, hanem az aktivista Slejm nevű műsorába vendégföllépőnek meghívott Gálvölgyi János, Csintalan Sándor, Zagyva György Gyula, Pörzse Sándor, Stohl „Buci” András (satöbbi) is a „síkhülyék” táborát gyarapítja, ugyanis nem igaz, hogy a jelenlegi választási rendszerben ne lehetne leváltani a Fideszt. Márpedig a videóban megszólalók kétségbeesett ábrázattal azt zengedezik, hogy nem lehet. Mikrofonvégre kaptuk az ügyben Gulyás Mártont is…

Leginkább viccesnek nevezhető az a videó, amelyet Gulyás Márton balos anarchista aktivista osztott meg még vasárnap az interneten. A videóról, amelyet cikkünk mellékleteként mindenki – saját felelősségére! – megtekinthet, Máté T. Gyula már megírta, ami megírható. Ám arra még kíváncsiak voltunk, hogy a felvételt összehozó Slejm-tulajdonos, Gulyás Márton hogyan vélekedik Ceglédi Zoltán baloldali politikai elemző áprilisi, a hvg.hu-n megjelent publicisztikájáról, amelyben elég kemény szavakkal kiosztotta Gulyás Mártonékat, amiért egy akkori tüntetésen ugyanígy a jelenlegi választási rendszer szörnyűségén búsongtak. (Ceglédi cikkéről annak idején mi is beszámoltunk.) Megkeresésünkre Gulyás Márton a következőket nyilatkozta:

Nincs azzal semmi baj, hogy ebben a kérdésben eltér a véleményem Ceglédi Zoltánétól. Én vele ellentétben úgy látom, hogy a választási rendszer egésze – nemcsak a választójogi törvény, az eljárásrendről szóló törvény, hanem a kampány- és pártfinanszírozás kérdése, a médiahelyzet, beleértve a közmédiumokat is, valamint az állami vállalatok bújtatott pártfinanszírozási tevékenysége – aránytalan helyzetelőnyt jelent a Fidesz javára, és ezzel igazságtalanná teszi a választásokat. Ezt meg kell változtatni ahhoz, hogy szabad és demokratikus választást tarthassunk 2018-ben. Ez nem egy kormánybuktató mozgalom, a választási rendszer igazságossá tételében a Fideszre is szükség lenne. Ők tették igazságtalanná, most esélyt kapnak, hogy jóvá tegyék hibájukat.

KEMÉNY ÉS SZÍNES CSAPAT

A videót Csintalan Sándor (egykori MSZP-alelnök, későbbi Orbán-párti tévés, jelenlegi Orbán-ellenes tévés) indítja, ezekkel a szavakkal:

Magyarok, nagy a baj!

A további megszólalók ezek után arról értekeznek, hogy jelenleg a feltételek nem adottak a „demokratikus és szabad választások megtartásához”, mert az csak a „Fidesz hatalomban maradását szolgálja”. A Jobbik volt országgyűlési képviselője, a karikásostoros akciójáról is ismert Zagyva György Gyula arról beszélt:

Mekkora baj lehet a választási rendszerrel, hogyha a Zagyva Gyula eljön a Gulyás Márton videójába szerepelni. Semmi keresnivalóm nem lenne itt, semmi. Ennek ellenére itt vagyok, és elmondom, hogy ez a választási rendszer úgy igazságtalan, ahogy van.

De aztán jönnek a többiek is szép sorban: Hajós András, Misetics Bálint, Törley Katalin, Gálvölgyi János, Stohl András, Pörzse Sándor stb. Nem idézzük, miket mondtak, nézzék meg a videót!

„AKI KORMÁNYT AKAR VÁLTANI, AZ KÉSZÜLJÖN A VÁLASZTÁSRA!”

A hvg.hu-n áprilisban jelent meg Ceglédi Zoltán publicisztikája, amelyben kemény szavakkal osztotta ki Gulyás Mártontéka, akik az egyik áprilisi CEU-tüntetésen a választási rendszert tették felelőssé, hogy nem lehet leváltani a Fideszt. Mint arról beszámoltunk, Ceglédi többek között azt írta: a jelenleg hatályos, többségi választási rendszer egyértelműen torzít és a győztest jutalmazza, de nem a Fideszt, arányos rendszerben pedig nem győzne az ellenzék. A balliberálisokhoz kötődő politikai elemző úgy fogalmazott:

Bocsánat a durvaságért, de aki azt tényként közli, hogy „a mai választási rendszerben nem lehet legyőzni a Fideszt” meg „a Fideszre van írva a rendszer”, az síkhülye. A normaszövegben nem az van, hogy „a Fidesz”. Az van benne, hogy több szavazatot kell szerezni. Igen, a győztest igazságtalanul előnyben részesíti, de barátaim, hát ha ez a Fidesz, az azért van, mert rá szavaztak többen.

Indoka szerint nem a Fidesz, hanem a győztes visz mindent a jelenlegi választási rendszerben, az ellenzék pedig egy arányosabb szisztémában sem állna győzelemre. Viszont ha sikerülne megszólítani a bizonytalanok közül egymillió új szavazót, akkor leváltható lenne az Orbán-kormány.

Ceglédi Zoltán cikkének végén kiderül, kinek szurkol (nem, mintha ezt eddig ne tudtuk volna), de így a korábbi „síkhülyézése” még hitelesebbé válik:

A választási szabályokat ő biztosan nem fogja megváltoztatni, ezért a jelenlegi szabályok mentén kell elzavarni. Ez kivitelezhetetlen akkor, ha az ellenzék fele bojkottálja a választást, és akkor is, ha nem egészül ki egy új, tiszta, modern, liberális erővel a pártpolitikai kínálat. Az utcán megjelent mozgalom erre alkalmas lehet. Ne szúrjuk el hülyeségekkel! Aki kormányt akar váltani, az készüljön a választásra, ne a választási törvények hiábavaló megváltoztatását remélje, és ha bojkottot hirdet, akkor legyen azzal tisztában, hogy ettől nem fog megbukni Orbán Viktor. Pedig meg kéne.

Úgy tűnik, Ceglédi higgadt elemzése nemcsak Gulyás Mártont, hanem az egész ellenzéket (szélbaltól széljobbig) hidegen hagyják, és csak nyomják a szöveget, mint süket a csengőt.

Videó: Youtube.com

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: