Orbánnak nincs ellenfele

2017. május 29.

Több mint kétszer annyian szeretnék Orbán Viktort miniszterelnöknek, mint Botka Lászlót – derült ki a Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatásából.

 

A felmérés szerint kétszer többen vannak azok, akik Orbán Viktort látnák legszívesebben miniszterelnöki pozícióban, mint Botka Lászlót. Az, hogy Botka László ellenzi a magyar határon megépült kerítést, a válaszadók többségénél népszerűtlenné teszi a szocialisták vezetőjét. Botka azonban még így is népszerűbb, mint a Jobbik vezetője, Vona Gábor.

A közvélemény-kutatás apropóját az adta, hogy a 2018-as országgyűlési választások közeledtével egyre inkább körvonalazódik, hogy a főbb pártok kit terveznek megmérettetni a soron következő szavazáson. Legutóbb az MSZP választotta meg kormányfőjelöltjének Botka Lászlót. A Századvég Alapítvány aktuális közvélemény-kutatása a magyar felnőttkorú lakosság körében vizsgálta a kormányfőaspiránsok támogatottságát – áll a Századvég Alapítvány elemzésében.

Az eredmények tanúsága szerint Orbán Viktor kétszer olyan népszerű, mint Botka László. A kutatásban résztvevők többsége (51 százaléka) Orbán Viktort látná legszívesebben miniszterelnöki pozícióban, Botka Lászlót a válaszadók 22 százaléka jelölte meg. Vona Gábort 9 százalék említette, és 13 százalék volt azok aránya, akik a felsorolt politikusok közül egyiket sem látnák szívesen kormányfőként.

A Századvég elemzése arra is rámutatott, hogy bár Botka László a magukat baloldalinak vallók körében egyértelműen népszerűbb, a középen állók és politikai hovatartozásukban bizonytalan válaszadók körében jóval többen támogatják Orbán Viktort.

A kutatás egy másik kérdéséből az is kiderült, hogy a választópolgárok döntő többsége (53 százaléka) kevésbé szívesen választaná kormányfőnek Botka Lászlót, ha tudná róla, hogy ellenzi a magyar határon felépített kerítést. Mindössze a megkérdezettek 5 százaléka reagált úgy, hogy ebben az esetben szívesebben támogatná a szocialisták jelöltjét, 36 százalékukat pedig ez a kérdés nem befolyásolja.

A műszaki határzár megépítésének támogatottsága kimagasló, a magyarok 82 százaléka egyetért a kerítés meglétével.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: