AHOGY AZ INDEX.HU A POLITIKÁT CSINÁLJA

Érdekes műfaj az interjú, mert lenne a független újságíró, aki kérdez, meg a válaszadó. Persze van olyan médium is, amelyik másképp tekint erre. Ott az újságírók kijelentenek, vagyis, ha nem jön a remélt válasz, megmondják mit kell (szerintük) gondolni valamiről!

Gulyás Gergely: Nyilvánvaló, hogy a külföldi adomány arra is lehetőséget teremthet, hogy valaki a magyar közéletet külföldről kísérelje meg befolyásolni.

Újságíró látszatát keltő aktivista: Szerintem a külföldi támogatás arra teremt lehetőséget, hogy valaki magyar állampolgárként, civilként a véleményszabadságával élve a hazai közéletet akkor is befolyásolni tudja, ha arra itthon nem talál forrást.

Gulyás Gergely: Mi nem a külföldi támogatás, hanem annak az eltitkolhatósága elé állítunk korlátot. Azért teljesen ne legyünk naivak. Természetesen vannak olyan külföldi támogatások is, amelyek mögött semmilyen befolyásszerzés szándéka nem húzódik meg, például a jótékonysági támogatások nyilván ebbe a körbe tartoznak. Más külföldi támogatásokon keresztül pedig joggal merül fel a befolyásolási szándék. Hogy ne Soros Györggyel kapcsolatos példát hozzak, mivel azok többnyire ismertek, néhány Magyarországon működő internetes honlap nyilvánvalóan az orosz propaganda eszköze. Minden állam védi a saját belső döntéshozatalát, ez a szuverenitás megőrzéséhez elengedhetetlen, az állami működés alapja. …

Majd ismételten politikai vitát folytat az „újságíró”.

Újságíró látszatát keltő aktivista: Szerintem pontosan ez ellen tiltakoznak az érintett civilek: hogy Gulyás Gergely és képviselőtársai gondolnak róluk valamit, majd hoznak egy törvényt, hogy mindenki azt gondolja róluk, amit ők: ez a megbélyegzés szótári definíciója.

Gulyás Gergely: Ez nem a megbélyegzés, hanem a kettős mérce szótári definíciója. Ugyanezek a kormánypárti képviselőcsoportok foglalták alkotmányba, hogy minden közpénz közérdekű adat. Ezért ma nemcsak az állami kiadások tartoznak ebbe a körbe, de még a pártalapítványi támogatások is. Az, hogy magyar egyesületeket – az Ön terminológiáját használva de nem elfogadva – naponta „meg lehet bélyegezni”, kormánypártinak vagy kormány által finanszírozottnak lehet minősíteni, még nem ok arra, hogy változtassunk a közérdekű adatok szabályozásán. Nekik is csak azt tudjuk mondani: ha derogál a nyilvánosság előtt a kormánypárthoz kötődő finanszírozás vádja, attól még nem a nyilvánosságot kell korlátozni, hanem akkor nem kell a támogatást elfogadni. Ugyanez ugyanígy igaz a külföldről támogatott civil szervezetekre is, azokra pedig különösen, akik a magyar közélet alakításában vesznek részt külföldi támogatásokból.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: