Nem vicc, Soros egyeteme önmagával kötött együttműködési szerződést

2017. május 26. 09:28

Önmagával kötött együttműködési szerződést magyar nyelven a budapesti Közép-európai Egyetem és a Central European University New York korábbi elnöke és rektora – derült ki aMagyar Idők birtokába került iratokból.

A John Shattuck által két ponton aláírt, 2009. szeptember 9-i datálású dokumentum egyik érdekessége, hogy a rajta szereplő, a két intézmény hitelességét bizonyító pecsét nem egyezik meg a szerződésben szereplő intézményekkel.

Forrás: Magyar Idők

Az egymás mellett szereplő, ugyanolyan tipográfiájú CEU-s bélyegzők egyikén a „Közép-európai Egyetem, 1051 Budapest, Nádor u. 9.”, a másikon „Central European University, 1051 Budapest, Nádor u. 9.” felirat szerepel. A megállapodás szövegében

ennek ellenére az Amerikai Egyesült Államokban akkreditált, New York-i székhelyű felsőoktatási intézményre hivatkoznak.

Hasonló, a Nádor utcai címmel kapcsolatos anomália már az intézmény akkreditációs okiratában is felfedezhető. Ugyanis a Tűzfalcsoport szerint a Közép-európai Egyetemet az alapító okirat szerint a Middle States Commission on Higher Education (USA) a Nádor utcai intézmény címén akkreditálta 2004-ben.

Felmerül tehát a kérdés, hol van a CEU New York-i intézményének akkreditációja?

Ugyanis az intézmény honlapján azt írják, hogy ők „az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon akkreditált budapesti székhelyű felsőoktatási intézmény”. Ezzel kapcsolatban a Pesti Srácok már egyszer megjegyezte, hogy egy cég bejegyzett székhelye nem lehet egyszerre New Yorkban és Budapesten is. Hiszen a hatályos magyar törvény szerint egy cég székhelye a társaság cégjegyzékbe bejegyzett irodája, amely egyúttal a levelezési címe is. A magyar cégnyilvántartás szerint a Central European University székhelye: 10019 New York, West 57th Street 224. A manhattani, a Central Parkhoz közeli címen lévő irodaházban azonban nem a CEU, hanem az Open Society Foundations, a Soros György által alapított Nyitott Társadalom Alapítvány központja működik.

Az iratokon és a pecséteken szereplő budapesti cím kapcsán Rüll Ildikó, az egyetem sajtóreferense úgy nyilatkozott: a Nádor utcai cím a működésének a helyszínére utal, és nem a jogi székhelyre.

Csakhogy ez esetben felmerül egy másik kérdés is, hogy ha csak 2004-ben akkreditálták a CEU-t, az hogy működhetett 1995-től Budapesten?

A helyzetet magyarázza az a Magyar Időkben korábban idézett 2005. márciusi levél is, amelyet Soros György küldött Magyar Bálint „barátjának”. Ezen levél alapján aztán az MSZP–SZDSZ-es parlamenti többség alig egy hónap leforgása alatt az amerikai spekuláns kérése szerint a CEU-ra szabta a felsőoktatási törvényt. A jogszabály idén áprilisi módosítása szüntette meg az intézmény kiváltságait a többi, Magyarországon működő egyetemmel szemben.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: