Komoly gond lehet a CEU amerikai akkreditációjával

Minimum súlyos tévedésnek tűnik, hogy az elvileg New York-i székhelyű CEU (Central European University) oktatási intézményként való működését az amerikai akkreditációs bizottság nem az amerikai székhelyével engedélyezte, hanem a kiadott okiraton a budapesti Nádor utca 9. szerepel címként. Hiába köztudott tény, hogy a CEU New Yorkban csak postacímként működik (ahol egyébként Soros Nyitott Társadalom Alapítványai tanyáznak), a székhelyeként akkor is azt kellett volna megadni az iraton. A PestiSrácok.hu által megkérdezett jogi szakértő szerint egy ilyen alapvető adat téves megadása az okirat érvénytelenségét is fölveti.

 

A Közép-európai Egyetem alapító okiratának 1. § (1) bekezdése szerint „Az Egyetemet a Middle States Commission on Higher Education (USA) intézményi akkreditációban részesítette.” Ugyanakkor a Tűzfalcsoport blog egy minapi bejegyzésében fölhívta a figyelmet, hogy az említett Middle States Commission on Higher Education a budapesti, Nádor utca 9. szám alatti címen akkreditálta az egyetemet. Ennek igazolására magyar és angol nyelven is közzétették az akkreditációs papírokat. Íme, az angol nyelvű okirat:

 

Itt pedig az okirat magyar nyelvre lefordított példánya:

A Tűzfalcsoport mindezek alapján föltette a kérdést: hogyan akkreditálhatták Philadelphiában a magyarországi Közép-európai Egyetemet (KEE)? És ha ez már megtörtént, hol van a CEU New York akkreditációja?

MOST AKKOR MI VAN?

Először is tisztázzuk, amit eddig megtudtunk az egyetem kusza hátteréről. Az intézmény honlapján azt írják, hogy ők „az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon akkreditált budapesti székhelyű felsőoktatási intézmény”. Tehát eszerint a Central European University (CEU) és a Közép-európai Egyetem (KEE) székhelye is Budapest. Ami viszont lehetetlenség. Hiszen – miként azt például ebben az áprilisi közleményében maga a CEU-KEE is elismerte: a CEU-t New York Államban jegyezték be. Márpedig egy cég bejegyzett székhelye nem lehet egyszerre New Yorkban és Budapesten is.

A hatályos magyar Cégtörvény szerint egy cég székhelye a társaság cégjegyzékbe bejegyzett irodája, amely egyúttal a levelezési címe is. Ezen a székhelyen történik a levelek és iratok átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása. A cégnek a székhelyét cégtáblával meg kell jelölnie.

A magyar cégnyilvántartás szerint a Central European University pontos címe (székhelye): 10019 New YorkWest 57th street 224. Ám – miként arról a Ripost cikke alapján áprilisban beszámoltunkezen a New York-i címen semmiféle CEU nincs, helyette viszont ott van az Open Society Foundations, azaz Soros György Nyitott Társadalom Alapítványának a központja. A Ripost cikkéből az is kiderült, hogy az épületben dolgozók még csak nem is hallottak a CEU-ról. CEU-s cégtáblának sem volt nyoma az ominózus irodaházon.

FURCSA MAGYARÁZAT

A CEU-KEE székhelyével és akkreditációjával kapcsolatos ellentmondások föloldására megkerestük az egyetem sajtóreferensét, Rüll Ildikót, aki a következő magyarázattal szolgált:

A magyarországi székhelyű Közép-európai Egyetemnek csak magyar akkreditációja van, amerikai nincs. A blogon található dokumentum a New York-székhelyű és Budapesten működő Central European University akkreditációja. A dokumentumban a Nádor utca cím a működésének a helyszínére utal, és nem a jogi székhelyre. Amikor a CEU ezt az akkreditációt megszerezte, a Közép-európai Egyetem nem is létezett még. A Middle States Commission on Higher Education-hoz, mint ahogy ez honlapján is olvasható, amerikai egyetemek fordulhatnak akkreditációért.

Ezzel szemben az akkreditációban nem „működési helyként” van megadva a budapesti, Nádor utcai cím, hanem a cég címeként („address”). A portálunk által megkérdezett jogi szakértő szerint súlyosan aggályos, hogy az okiratban egyáltalán nem szerepel a CEU New York-i székhelye. A jogász úgy vélte, egy ilyen kaliberű hiba fölvetheti az okirat érvénytelenségét is.

Jogi abszurditás, hogy nincs benne a cég valós székhelye. Ez egy jogon kívüli helyzet

– fogalmazott a jogász. Egyúttal arra is rámutatott: a Nádor utcai cím föltüntetése önmagában nem lenne gond, ha jelezték volna, hogy az a működési cím – így viszont azt a látszatot kelti, mintha ez lenne a cég székhelye is.

MÉG EGY FURCSASÁG

Az sem világos, hogy miközben a Middle States Commission on Higher Education a föntebbi okiratok tanúsága szerint csupán 2004-ben akkreditálta a CEU-t, a KEE alapító okiratából kiderül:

Az Egyetem szoros, egymást teljesen átfedő integrált képzési együttműködést folytat a fenti, az Amerikai Egyesült Államokban akkreditált Central European University, New York elnevezésű felsőoktatási intézménnyel, amelynek működését az oktatási miniszter 1995. január 5-én kelt 5563/94. számú határozatában engedélyezte.

Hogyan működhetett a CEU 1995-től Budapesten úgy, hogy az Egyesült Államokban csak 2004-ben akkreditálták? Vagy már 2004 előtt is akkreditálták egyszer a tengeren túl? Ha igen, mikor? Többek között ezeket a pótlólagos kérdéseket tettük föl a CEU-KEE sajtóreferensének, Rüll Ildikónak, és amint válaszol, cikkünket frissítjük.

Akármi is lesz majd a válaszban, mi már semmin nem fogunk meglepődni. Különösen annak a levélnek a fényében, amit Soros György küldött Magyar Bálint „barátjának” még 2005 márciusában. És ami alapján aztán az MSZP-SZDSZ-es többség alig egy hónap leforgása alatt az amerikai spekuláns szája íze szerint módosította a „Lex CEU”-t. Amely jogszabály rögzítette az egyetem kiváltságait. E kiváltságok, a többi egyetemmel szembeni jogtalan előnyök elvétele miatt generáltak világraszóló hisztit az amerikai tőzsdecápa emberei, szervezetei, kitartottjai az utóbbi hónapokban.

Forrás: tuzfalcsoport.blogstar.hu. Vezető képünkön a CEU címeként megadott New York-i székház; Fotó: Ripost.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: