ORBÁN VIKTOR: SOROS GYÖRGY ÁLL AZ EP-HATÁROZAT HÁTTERÉBEN

HIRADO.HU, KOSSUTH RÁDIÓ
Nem méret alapján válogatta össze Kína a történelmi jelentőségű tanácskozás szereplőit, hanem – hazánk esetében is – abból indultak ki, hogy az adott ország gazdasági szerepe, aktivitása milyen, mekkora növekedés előtt áll. Méltó partnerei vagyunk Kínának – szögezte le Orbán Viktor kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
d_mtz20170519001
  • Kína versenyezteti az országokat, keresi az együttműködési lehetőségeket
  • A magyar gazdasági adatok rendben vannak, büszkék lehetünk
  • Akkor vagyunk biztonságban, ha túlkereslet van a termékeinkre
  • Fontos, hogy a magyar áruk korlátozás nélkül juthassanak el a kínai piacra
  • Cél az 5 százalék feletti gazdasági növekedés
  • Soros György áll az EP-határozat hátterében

Nagy távolságokra kell majd eljuttatni az árut, a befektetéseket, a kapacitást, a turistákat, ezért a következő 2-3 évtized gazdasági növekedésében potenciális szerepet vállaló országokat hívtak meg a kínaiak a tanácskozásra. Az, hogy ezek sorában Magyarország is ott van, remek hír és lehetőség, amit érdemes megragadni – utalt a miniszterelnök pénteki rádióinterjújában a néhány napja lezajlott pekingi Egy övezet, egy út elnevezésű nemzetközi együttműködési fórumra, melyen hazánk is képviseltette magát.

Ez év őszén Budapest ad otthont a 16 európai ország és Kína közötti gazdasági együttműködési fórumnak

– folytatta Orbán Viktor. Mint hangsúlyozta, Kína versenyezteti ezeket az országokat, keresi a lehetőséget a velük való együttműködésre.

A MAGYAR ADATOK RENDBEN VANNAK

A kérdés, hogy melyik ország milyen programmal tud előállni, a gazdaság az együttműködéshez milyen fedezetet tud nyújtani. Magyarországnak sosem könnyű – magyarnak lenni sem –, de ránéznek a magyar adatokra és látják, hogy rendben vannak, megnézik a növekedési számokat és azt mondják:

Hoppá, itt egy ország, ami több mint 4 százalékkal nő!

– mondta a miniszterelnök.

Nem csak nyugatra, keletre is kell termelni – hangsúlyozta –, lépésről lépésre kell haladni: elsődlegesen fontos, hogy a magyar áru korlátozás nélkül eljusson Kínába. Ebből a szempontból már „előkelő helyen állunk” – ezt diplomáciai sikerként értékelte a kormányfő. Így folytatta:

akkor vagyunk biztonságban, ha túlkereslet van

– például – a magyar mezőgazdasági termékekre, és most ez a helyzet.

A néhány nappal ezelőtti kínai látogatását értékelve Orbán Viktor kifejtette: a következő néhány évtizedben Kína világgazdasági szerepe jelentősen meg fog nőni. A pekingi tanácskozásra a következő két-három évtized világgazdasági növekedésében potenciálisan szerepet játszó országokat hívták meg, amelyek között Magyarország is ott van, ami „remek hír” – hangsúlyozta, hozzátéve: a magyaroknak azért könnyebb ma a helyzetük, mint korábban, mert az ország pénzügyei rendben vannak.

A legfontosabbnak azt nevezte, hogy a magyar áruk korlátozás nélkül juthassanak el a kínai piacra. Ebben szerinte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és tárcája „fantasztikus munkát végzett”, Magyarország ugyanis előkelő helyen van a kínai exportengedélyeket tekintve. „Nekünk, magyaroknak az a legfontosabb, hogy ne csak Nyugatra, hanem Keletre is el tudjuk adni az áruinkat. Mi akkor vagyunk biztonságban, ha túlkereslet van a magyar mezőgazdasági termékekre” – emelte ki.

A Magyarországon lévő nagy kínai „zászlóshajókra” példaként említette a Bank of China regionális központját, a Huawei áruelosztó központját és Kína regionális turisztikai hivatalát.

Arra a kérdésre, hogy a kínai vagy a brüsszeli tárgyalásain derűsebb-e a hangulat, a miniszterelnök úgy reagált: a kínaiak derűsebbek, mert míg ott a filozófiai gondolkodás középpontjában a harmóniára törekvés áll, addig a nyugati politikában a szabadságra törekvés, utóbbi pedig „mindig konfliktus”, hiszen az európai politika folyamatosan „a szabadságot veszélyeztető jelenségekkel szembeni alarmírozott állapotban van”. Összegzése szerint hangulatilag könnyebb Kínában, de intellektuálisan nehezebb, a kínainak ugyanis „mértani pontossággal ismerik a saját érdekeiket”, amelyekből egy jottányit sem engednek.

A CÉL AZ 5 SZÁZALÉK FELETTI GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS

A kormányzás megkezdésekor elindított tíz éves gazdasági terv első célja volt a pénzügyek stabilizálása, ennek

„szimbolikus kifejezése volt, amikor az IMF-et haza tudtuk küldeni”

– mondta Orbán Viktor. A terv 2. szakaszában felhozták a gazdasági növekedést a csökkentésből, a cél a 3 százalékos növekedés elérése volt, 2018-ig pedig, a 3. szakaszban a cél 3-5 százalékos sáv elérése – utalt a jelenlegi, 4,2 százalékos gazdasági növekedésre a miniszterelnök.

A cél az 5 százalék fölötti sáv, erre Orbán Viktor 2020 körül lát reális esélyt.

„De előbb meg kell védeni a jelenlegi gazdasági politikát, meg kell nyerni hozzá a választást”

– szögezte le.

A kormányfő beszélt a kabinet demográfiai célkitűzéseiről is, amelynek lényege, hogy

2030-ra a magyar nemzet egy olyan közösség legyen, amely képes magát reprodukálni.

Ehhez magukat biztonságban érző családokra van szükség, amihez „kellenek férfiak és nők, ezért is mi ilyen régi vágású politikát folytatunk, hogy a család nekünk férfit és nőt jelent” – fogalmazott. Emellett sok kormányzati intézkedést kell meghozni – mondta -, egyebek mellett családtámogatási és otthonteremtési lépéseket, a munkavállalást könnyíteni kell, és az oktatási rendszert is át kell alakítani.

SOROS GYÖRGY ÁLL AZ EP-HATÁROZAT HÁTTERÉBEN

Egy elhibázott politika lenyomatának nevezte az Európai Parlament (EP) Magyarországgal szembeni szerdai határozatát Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint valójában egy “Soros-jelentésről” van szó.

A kormányfő azt mondta,

a Magyarországot érő támadások mögött a migráció áll, létezik ugyanis egy olyan európai érdekközösség, amelynek célja évi több százezer idegen behozatala Európába. Ennek a gondolatnak az “atyamestere”, részben finanszírozója, szervezője Soros György

– tette hozzá, úgy fogalmazva: a “Soros-féle csapatok” Brüsszelben elszántak.

Orbán Viktor lehangolónak nevezte, hogy a nemzetállamok nem kapják meg a tiszteletet az európai intézményekben dolgozóktól. A miniszterelnök hangsúlyozta: ki kell tartani a magyar nemzeti érdekek mellett.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: