KÉTFARKÚ BOTKA-PÁRT

Örök élet, ingyen sör, adócsökkentés, ne kelljen dolgozni, de legyen pénz! A rendkívül vicces Magyar Kétfarkú Kutya Párt plakátjain olvasható „programpontokkal” vetekedő témákkal rukkol elő nap mint nap a Fizessenek a gazdagok! szlogennel kampányoló szegedi báró, azaz Botka László, a szocialisták új esélyévé kikiáltott, a miniszterelnöki székre pályázó politikusa.

Bár a balliberális oldal előszeretettel vádolja demagógiával és populizmussal az Orbán-kormányt, ha valami demagóg és populista, az az MSZP-s politikus programja. Gondolom, hamarosan meg is kapja ezeket a jelzőket az ellenzéki sajtótól…

644_botka-sajtotaj-400x240Botka László most azzal állt elő, hogy ha kormányra kerülnek, akkor visszaadják a 13. havi nyugdíjat. Azt, amelyet Bajnai Gordon kormányzása alatt éppen a szocialisták voksaival vontak meg 2009-ben az érintettektől. Azt, amelynek eltörlését Botka László saját maga is megszavazta. Emellett elhalasztották a nyugdíjkorrekciót és büntették a korai nyugdíjba vonulást.

Nem csak ezért, más miatt is van egy diszkrét bája annak, ha az MSZP a 13. havi nyugdíjról beszél. A megpuccsolt Medgyessy Péter, majd Gyurcsány Ferenc ugyanis hatalomra jutva olyan gazdasági ámokfutást csinált, hogy a 12. havi nyugdíj kifizetése is veszélybe került. A 2010-es kormányváltáskor a nyugdíjrendszer szinte az összeomlás szélén állt, a büdzséből minden harmadik forint hiányzott. Pénzt csak a Nemzetközi Valutaalap hiteléből tudtak fizetni.

Pedig igazán szép örökséget vettek át 2002-ben az első Fidesz-kormánytól. Alacsony volt az államadósság, és a kassza tele volt pénzzel. Jött a jóléti rendszerváltás a nyugdíjasok előtt lebegtetett 19 ezer forintos csekkel és olyan gazdaságpolitikával, amely alapjaiban tette betarthatatlanná az MSZP–SZDSZ választási ígérgetéseit.

Ha most Botka László azzal áll elő, hogy visszaadná a 13. havi nyugdíjat, akkor azzal azt is mondja: az Orbán-kormány hét év alatt olyan pályára állította az országot, hogy ez ismét teljesíthetővé vált. Persze ezt nem mondja. Arra pedig nyilván nem szívesen emlékszik, hogy a Bajnai-féle szakértői kormány idején változtatták meg a nyugdíjszámítás rendszerét, amelyen most éppen ő szeretne módosítani. A balliberális politikusok a nyugdíjak ügyében jobban tennék, ha hallgatnának! Az országot hitelcsapdába, saját magukat pedig a hiteltelenség börtönébe zárták.

Most onnan kiabálnak ki. Nézzük a tényeket: 2011 és 2016 között az idősek juttatásai átlagosan több mint 23 százalékkal emelkedtek, míg az infláció összesen 12 százalék körül mozgott. Ebből az következik, hogy a nyugdíjak vásárlóereje mintegy tíz százalékkal javult. Ezzel az Orbán-kormány túlteljesítette azt az ígéretét, miszerint megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét. Sőt, a Fidesz–KDNP-kabinet hat év alatt lényegében visszaadta a 13. havi nyugdíjat.

A Bajnai-kormány idején született egy olyan jogszabály is, amely arról rendelkezik, hogy nyugdíjprémium jár az időseknek, ha a GDP növekedésének mértéke meghaladja a 3,5 százalékot és teljesül az államháztartás egyenlegcélja. Bajnaiék könnyen ígérték, hiszen maguk sem bízhattak abban, hogy ezt nekik sikerül elérni.

Azóta sok minden változott, ma az adatok fényé­ben az elemzők is elérhetőnek tartják, hogy az idei gazdasági növekedés meghaladhatja a négy százalékot. Azaz: elérhetővé válik a nyugdíjprémium. Nem hitelből, nem a nemzetközi pénzügyi szervezetek jóvoltából, hanem az elmúlt évek fegyelmezett pénzügyi és gazdaságpolitikájának köszönhetően. Ez nem demagógia, ez nem populizmus, hanem a valóság.

Ha már szó volt az inflációról, akkor érdemes megemlíteni az áfacsökkentéseket is. Évről évre mérséklődik az alapvető élelmiszereket terhelő forgalmi adó. Ez szintén kedvez a nyugdíjasoknak és az alacsony keresetűeknek. Ezért is hamisak azok a vádak, hogy ez a kormány az út szélén hagyja a szegényeket. Az ország gazdasági teljesítményének megítélése rengeteget javult az elmúlt időszakban.

Emiatt, bármennyire szeretnék is, még Brüsszelben sem tudják pellengérre állítani a kabinetet. Az sem véletlen, hogy a Moody’s nemzetközi hitelminősítő illetékes igazgatója tegnap elismerően nyilatkozott a hazai folyamatokról. Igaz, azt is megjegyezte, hogy még mindig magas az államadósság. Ez utóbbit pedig éppen az Orbán-kormány örökölte a szocialistáktól.

Most Botka László és Gyurcsány Ferenc egymás között indított szociális demagógiai versenyt, kettejük mellé igyekszik felzárkózni a jól fésült Vona Gábor is. Ha a közvélemény-kutatási adatokat nézzük, ahogy a többi ellenzékinek, úgy a luxuskedvelő hobbibúvárnak sem sikerült áttörést elérnie a támogatás terén. Ezért nyilván a jövőben még hangzatosabb ígérgetésekkel áll majd elő. „Teljesítmény és presztízs”, ahogy szól a Rolex óra szlogenje. Ettől Botka László még nagyon messze áll.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: