Kósa Lajos: Vona Gábornak tisztáznia kell, hogy cukiság van vagy brutalitás

„Ez a többedik alkalom, hogy jobbikos parlamenti képviselő vállalhatatlan dolgot tesz”

Kósa Lajos: Megdöbbentő és ijesztő arcát mutatja a Jobbik

MH/MTI – 2017.05.09.

Vona Gábornak tisztáznia kell, hogy “cukiság van vagy brutalitás” – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője kedden. Kósa Lajos arra kérte a Jobbik elnökét tisztázza pártja álláspontját Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő ügyében, aki veréssel fenyegette meg a parlament hétfői plenáris ülésén Dömötör Csabát, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárát.

Screenshot_2

 

Kósa Lajost annak kapcsán kérdezték, hogy hétfőn, az Országgyűlés plenáris ülésén Szilágyi György jobbikos képviselő veréssel fenyegette meg Dömötör Csabát, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárát. A hirado.hu szerint Dömötör Csaba a kormány nevében reagált a Jobbik napirend előtti felszólalására a bevándorlás és az alkotmánymódosítás ügyében. Ezután Szilágyi György az kiáltotta: “Gyere ki, úgy nyakon b…szlak, hogy leszáll a fejed” – írta a honlap.

A Fidesz frakcióvezetőjének közlése szerint ez a “többedik alkalom, hogy jobbikos parlamenti képviselő vállalhatatlan dolgot tesz”. Példaként említette, hogy korábban egy jobbikos politikus meggyalázta a Duna-parton lévő zsidó emlékművet és még büszke is volt arra, amit tett. Most pedig Szilágyi György minősíthetetlen hangon beszélt és veréssel fenyegetett meg egy államtitkárt. Erre az elmúlt 27 évben nem volt példa – jegyezte meg Kósa Lajos, hozzátéve: “ilyen ember nem való a parlamentbe”.

Kósa Lajos szerint “megdöbbentő és ijesztő” arcát mutatja a Jobbik. Azt várják, hogy az ügyben összehívott házbizottsági ülésen, csütörtökön a Jobbik fejtse ki hivatalos álláspontját. A Fidesz frakcióvezetője szerint Vona Gábornak tisztázza kell, milyen irányt képviselnek, abba belefér-e a “mélységesen felháborító antiszemitizmus” és agresszivitás. Vagy álljanak ki Szilágyi György mellett és vállalják fel, hogy “cukiság kampány van”, de időnként lefejelik az ellenfeleket – mondta a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve: irányt kell szabni és majd a választók eldöntik, kell-e nekik ilyen brutálisan fellépő képviselő a parlamentbe.

Vona szólaljon meg a parlamentben bekiabáló párttársa ügyében!

A Fidesz várja Vona Gábor Jobbik-elnök megszólalását és pártja álláspontjának tisztázását Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő ügyében, aki veréssel fenyegette meg a parlament hétfői plenáris ülésén Dömötör Csabát, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárát – közölte Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kósa Lajos szerint “a Jobbiknak ez az üzemszerű működése: agresszió, fenyegetés”, ami a magyar politikába nem való.

A Fidesz várja a pártvezetés – Vona Gábor és Volner János frakcióvezető – állásfoglalását, hogy mire számítson a magyar választópolgár a Jobbiktól. “Tényleg ez a vita elintézésének módja? (…) Majd az is lesz, hogy lefejelnek valakit a folyosón?” – kérdezte.

kósa közeliA Fidesz egyetért a pártfinanszírozást érintő szigorításra tett LMP-s javaslattal

A Ház előtt fekvő fideszes előterjesztés – amelynek címe A burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról, és amelyet Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője lex csicskaként aposztrofált – célja az olyan pártfinanszírozás megtiltása, hogy valaki például egy óriásplakát-kampánynál feltűnő árengedményeket ad a listaárból egy pártnak – ismertette Kósa Lajos.

Az indítványhoz érkezett egy olyan LMP-s módosító javaslat – folytatta -, amely még szigorúbb szabályozást kezdeményez, mivel azt írná elő, hogy a pártok minden szolgáltatást és terméket csak piaci áron vehessenek meg.

A Fidesz tartalmilag egyetért ezzel, és ha megtalálják – az LMP-vel közösen – a megfelelő jogi formát, támogatni is fogják – közölte a frakcióvezető, hozzátéve: kíváncsiak várja, hogy a korrupciós problémákat előszeretettel emlegető szocialisták és jobbikosok támogatják-e majd a tiltott pártfinanszírozás megakadályozását. Szerinte ha nem szavazzák meg, egyértelmű lesz: ők érdekeltek a korrupcióban.


A Jobbik plakátkampányára kitérve ténynek nevezte, hogy a párt nem mondott igazat az akcióról, mert azt állították, 150 millió forint hitelt vettek fel a finanszírozására, holott az biztosan legalább 500 millióba kerül. “Csak akkor jön ki 150 millióból, ha Simicska Lajos ezen keresztül finanszírozza a Jobbikot”, óriási plakátárkedvezményt adva a pártnak – mondta, felvetve ezzel kapcsolatban az áfacsalás gyanúját is.


A tájékoztatón beszámolt arról is, kezdeményezik a szövetkezeti törvény módosítását azért, hogy nyugdíjasok szövetkezeteket hozhassanak létre, amelyek segítségével, ha akarnak, rugalmasan és kedvezményesen visszakapcsolódhatnak a munka világába. A visszajelzések alapján legalább félmillió nyugdíjas élne ezzel a foglalkoztatási formával – tette hozzá, azt is közölve, hogy a nyugdíjas szövetkezeti munkavállalás után járulékot nem kellene fizetni, csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót.


Az állatvédelmi törvény módosítására tett előterjesztés visszavonásáról azt mondta: noha csak jogharmonizációs célú volt a javaslat, az állatvédők részéről nagy volt a felháborodás, ezért vonták vissza. Ha az állatvédő szervezetek és a kormányzat között tartalmi megegyezés születik a törvény módosításában, akkor a jogharmonizációt is abban az indítványban, egységes szerkezetben terjesztik majd be – közölte a politikus.


Szólt azokról a fogyasztóvédelmi – elsősorban a telekommunikációs szektort érintő – terveikről is, amelyekkel olyan helyzeteket kezelnének, amikor például a hűségprogram alatt a szolgáltató változtat a szolgáltatáson – a kábelszolgáltató esetleg csatornákat vesz ki a csomagból -, ám a fogyasztó a hűségidő miatt nem tud belőle kiszállni. Az elképzelések szerint ilyen esetekben a fogyasztónak lehetősége lenne “azt mondani, köszönöm szépen, ezt így nem kérem” – jelezte. Kezelnék továbbá azt a hűségprogrammal kapcsolatos másik problémát, amikor a szolgáltató ugyanarra a szolgáltatásra időközben kedvezőbb árat vezet be, ám a fogyasztó hosszú ideig nem tud változtatni, és a kedvezőtlenebb konstrukcióban kell maradnia – ismertette.


A közművezetékek adójáról szóló törvény Lázár János (Fidesz) és Seszták Miklós (KDNP) által javasolt módosításáról Kósa Lajos azt közölte: az indítványt egyeztetni kell az érdekeltekkel – a vízművállalatok üzemeltetőivel -, ezért kérték a halasztását, a parlamenti vita pedig leghamarabb ősszel folytatódhat. Az előterjesztést várhatóan átdolgozzák, és más rendszert kezdeményeznek, így ezzel kapcsolatos adóváltozásra nem kell számítani – mondta.


A frakcióvezetőt reagáltatták Bayer Zsolt publicista minapi kijelentésére, miszerint a parlamentben tiltakozó civileket “a taknyukon és a vérükön” csúszva kell kivezetni a Házból. Kósa Lajos azt válaszolta: a Fidesz csak a politikusaiért tartozik felelősséggel, közírókat, kommentelőket – a közösség elleni izgatást vagy valaki életének a kioltására vonatkozó buzdítást leszámítva – nem kommentálnak.


Arra a felvetésre, hogy az Állítsuk meg Brüsszelt! feliratú plakátokból sokat már nem látni, azt felelte: a május 20-ig tartó nemzeti konzultációt eleve úgy tervezték, hogy a kampány utolsó részében elsősorban nem kültéri felületeken hirdetnek.


Áder János államfő hétfői – az eskütételét követő – beszédével, annak is a megsértettektől való bocsánatkérésre vonatkozó részével kapcsolatban Kósa Lajos kérdésre azt mondta: teljesen egyetért az elnök szavaival, és amikor ő valakit megbántott, mindig elnézést is kért az illetőtől. Példaként említette, hogy amikor megbántotta Dávid Ibolyát, az MDF volt elnökét egy félreérthető kijelentéssel, vitt neki egy virágcsokrot és egy kiegyezési nyilatkozatot Ferenc József aláírásával.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: