Elutasították Szél Bernadett feljelentését Bayer Zsolt ellen

2017. május 9.

Elutasították az LMP-s Szél Bernadett feljelentését, amelyet Bayer Zsolt ellen tett még április elején a publicista egyik írása miatt.

A párt társelnöke azért jelentette fel a Magyar Idők újságíróját, mert szerinte egyik blogbejegyzésében a közösség ellen uszított. A rendőrség most jelezte, hogy Szélék összekeverik a gyűlölködést a szabad véleménynyilvánítással – írja az Origo. A lap információi szerint

a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) elutasította Szél Bernadett feljelentését Bayer Zsolt ellen.

Az LMP társelnöke még április elején jelentette fel az ismert publicistát a hatóságoknál, mert szerinte a Magyar Idők újságírója egyik blogbejegyzésében közösség elleni uszítást követett el. Szél mellett egyébként Császár Simon Gergely, az LMP-közeli Reflektor.blog.hu egyik szerzője is feljelentést tett.

Csakhogy a BRFK bűncselekmény hiányában április 25-én elutasította a két LMP-s panaszát.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Indoklásuk szerint Bayer Zsolt kifogásolt írása semmi esetre sem értelmezhető gyűlöletre való uszításnak, csupán a véleményének adott hangot. Az laphoz eljutott rendőrségi határozatban egészen pontosan az szerepel, hogy

a publicista írása nem alkalmas a különböző csoportok békés egymás mellett élésének megzavarására, vagy a társadalmi rend alapjainak megrengetésére.”

Legfeljebb arról van szó, hogy Bayer kifejezte az ellenérzését a Budapesten, a kormány ellen tüntetőkkel szemben, illetve az általuk tanúsított magatartás kapcsán.

Mindez pedig nem a gyűlölködés, hanem a szabad véleménynyilvánítás kategóriája, amely a hatályos magyar jogszabályok értelmében nem bűncselekmény.

A rendőrségi határozat egyébként arra is felhívta az LMP figyelmét, hogy az uszítás tényállásának egyik alapja a konkrét felhívás: vagyis egy kijelentés akkor számít gyűlöletre való uszításnak, ha egyúttal valamilyen erőszakos cselekményre is felszólít. Bayer posztjában viszont nincs ilyen és nem olvasható benne olyan rész, amely fenyegetné az utcán tüntető állampolgárokat.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: