FÜGGETLEN AZ INDEX!

VAJON MIT VÁRHATUNK A JOBBIK-KOMPATIBILIS PORTÁLTÓL?
Az utóbbi napok szenzációja, hogy az Indexet ­megvette a Simicska Lajos-közeli Pro-Ráta Holding, majd továbbadta a Magyar Fejlődésért Alapítványnak (MFA). Az MFA alapítója és egyetlen döntéshozója Bodolai László, aki húsz éve ügyvédje az Indexnek. A balliberális orgánumok, portálok most vért izzadva magyarázzák, hogy az egyik legolvasottabb magyar internetes portál megszerzése Simicska által miért jó, meg hogyan és miért nem fogja Simicska korlátozni az Index szerkesztőségének eddig is példás függetlenségét.
Amikor a Habony Árpádhoz köthető cégek és személyek szereznek médiabefolyást, az ­rossz, mert a „fideszes oligarcha” korlátozza a sajtószabadságot. De ha a volt fideszes ­oligarcha vesz magának újabb médiát, az jó, mert nélküle a sajtótermék nem maradhatott volna független. A Népszabadság is azért szűnt meg, mert nem tűnt fel egy jó, azaz Orbán Viktort megbuktatni akaró oligarcha. Nem olyan bonyolult ez a világ!
Maga Dudás Gergely, az Index főszerkesztője magyarázta meg április 21-én, péntek este, mit is kell erről gondolni. Mint Dudás írja, Bodolai tagja az indexes csapatnak, lelkes védelmezője a sajtószabadságnak. Ugyanakkor azt állítja, hogy csak a Hvg.hu-ból tudta meg péntek délután, hogy ez a kipróbált és hű csapattag Simicska egyik bizalmasát, Tóth Mariannt nevezte ki az MFA-t februárban létrehozó és Bodolai tulajdonában álló cég élére.
Nem tudom, ez miért meglepő, amikor előző napon, április 20-án Bodolai saját magát és Nagy Ajtony Csaba ügyvédet, Simicska másik régi emberét kinevezte az Index igazgatósága tagjának. Az új igazgatóság elnökének meglepetésre Bodolait választották meg. Mint Dudás Gergely írja, a szerkesztőség is még csak ocsúdik a hírekből. Ebből is látszik, Bodolai mennyire nem az új tulajdonosnak elkötelezett, hanem a régi barátoknak. Február óta hallgatott arról, miért is alapította az MFA-t és miért is kurátorkodik benne, már ha Dudás igazat ír, amire azért a fél karomat nem tenném fel.
Itt egy kis kitérőt kell tenni: az alapítványok létrehozásának és működésének módjáról a polgári törvénykönyv rendelkezik. Az alapítónak nem lehet döntő befolyása az alapítvány tevékenységére, az alapító és közeli hozzátartozói nem lehetnek többségben a kuratóriumban. Ennek ellenére az ­MFA-t alapító cég, a Nanga Parbat Zrt. tulajdonosa, Bodolai az alapítvány egyetlen döntéshozója, kurátora. A törvény szerint a kurátor csak nagyon korlátozott esetben lehet az alapítvány kedvezményezettje. Több tagból álló kuratóriumnál nem szavazhat, aki érdekelt a döntésben. Ez nyilván arra az esetre is áll, amikor egyetlen kurátor a döntéshozó.
Bodolai mégis kinevezte saját magát az igazgatóság tagjának, feltehetően annak tudatában, hogy az elnök is ő lesz. Továbbá, alapítvány nem hozható létre gazdasági tevékenység folytatására. Nem tudom, Magyarország egyik legnagyobb portáljának tulajdonlása és irányítása mi, ha nem gazdasági tevékenység? Hiába tartalmaz az alapító okirat csupa szépet és jót arról, hogy a sajtószabadság védelmezése meg ösztöndíjak osztogatása az alapítvány célja, a tények nem ezt mutatják. Nem tudom másképp értékelni ezt a jogi formát, mint hogy az előírások nem is igazán leplezett megkerülése és a tényleges tulajdonos, ­Simicska látszólagos távol tartása érdekében választották.
És most térjünk rá az Index függetlenségére. Korábban, amikor még Spéder Zoltán, egy másik oligarcha volt az Index tulajdonosa, Dudás Gergely főszerkesztő így írt: „Nincs ugyanis jó megoldás arra, hogy egy kiadó, a tulajdonos ügyeit érintő történetben egy szerkesztőség – akár károkat okozva saját kiadójának – megőrizze szakmai integritását és függetlenségét, pláne annak látszatát.”
Most, hogy Simicska a valódi tulajdonos, már rózsásabban látja a helyzetet: „Simicska emberei bár rálátnak az Index gazdálkodására, bármilyen tranz­akcióról, esetleges eladásról értesülhetnek, de amíg Bodolai ezt nem engedi – az igazgatóság elnökeként és tulajdonosként –, a közelébe nem jöhetnek a szerkesztőségnek.” Nagyon életszerű, hogy Simicska azért vette meg, vélhetőleg milliárdos nagyságrendű összegért, az Indexet, hogy utána nagylelkűen átengedje egy tőle független alapítványnak. Nyilván Bodolaitól sem kapott semmi garanciát arra, hogy szabadon rendelkezhet az Indexszel. Azért is ül az embere az igazgatóságban. Politikai ambíciói, Orbán megbuktatásának szándéka mi másra predesztinálják, mint hogy az Index működésébe ne szóljon bele.
Az a Simicska lett a függetlenség záloga, aki a tulajdonában lévő Hír TV-ben és Magyar Nemzetben rövid úton kirúgta az Orbánnal nem ellenséges újságírókat. Igaz ugyan, hogy az Index szerkesztőségé­ben ilyen ember aligha dolgozik, de hát ez is csak a függetlenség újabb bizonyítéka ugyebár. Török Gábor politológus érdekes tesztet ajánlott a függetlenség felmérésére. Akkor független egy szerkesztőség, ha semmilyen egzisztenciális következménye nem lenne annak, ha az eddigiekkel szögesen ellentétes politikai álláspontot foglalnának el. Ajánlom az Index szerkesztőségének, végezzék el ezt a tesztet, utána beszéljenek függetlenségről. Az írás végén a méltán büszke önkép következik Dudás tollából: „Márpedig az Index nemcsak jó újság – elnézést a szerénytelenségért –, hanem a mai beszűkült magyar nyilvánosság egyik legfontosabb eleme.”
Ezt azért árnyalnám, hiszen az Index újságíróinak nagy többsége érdekes viszonyban áll a szakma egyik alapjával, a helyesírással: nem szokták eltalálni, hová kell vesszőt tenni, hová nem. Hadilábon állnak a kötőjel használatával, de gondolatjel helyett is azt használják. Az összetett szavakat leginkább különírják, nyilván mert nehéz őket megjegyezni. A portál nyelvezete sivár, jelzői ismétlődnek, egyhangúak, a használt szókészlet kevés elemből áll. Gyakran maradnak értelmetlen töredékmondatok a cikkekben, mert annyira azért nem becsülik az olvasót, hogy élesítés előtt legalább egyszer elolvassák, amit írtak.
Továbbá a „nyilvánosság legfontosabb eleme” az lenne, ahol a kormány híveinek vélt embereknek nem a nézeteit vitatják, hanem személyükben igyekeznek lejáratni őket? Ahol a terjesztett véleményblogok közé kizárólag kormányellenes propagandablogok és az ellenzéket istenítő agitációs szövegek kerülhetnek be? Ezt nevezi a felelős vezető „jónak”? Egy valóban jó újságnak objektívnak, előítélet-mentesnek kellene lennie. Tájékoztatásra, tudósításra kellene törekednie, nem pedig előítéletességre, egyoldalúságra, manipulációra, pártosságra és üres személyeskedésre. Márpedig az Indexet mind ez utóbbiak határozzák meg, és az, hogy következetesen a nemzetállamok lebontása mellett, a migráció korlátozása ellen lép fel. A nemzeti hatáskörök Brüsszelnek való átadását propagálja, emellett Közép-Európa történelmi energiafüggőségét, illetve az általa kikényszerített reálpolitikát hírből sem ismerő módon – már-már fóbiába hajlóan – Putyin- és oroszellenes.
A magyar kormány összes intézkedését bírálja, ám Sorost, a „civil” jogvédőket vagy Brüsszelt soha. Hogyan lehet objektív és független, ha egyszer politikai kérdésekben kényszeresen állást foglal? Egyébként pedig az Index a nőkkel szembeni előítéletek terjesztője, a nők tárgyiasításának egyik legolvasottabb fóruma. A prostitúciót, a swinger-„kultúrát”, a pornót terjeszti, normálisnak, természetesnek, „menőnek” állítja be, miközben a feminizmust is gőzerővel támogatja. Csak a hagyományos férfi-nő kapcsolat, na az nem normális szerinte.
Simicska Lajos tulajdonszerzése után az várható, hogy célzott üzenetekkel mind a balliberális, mind az el nem kötelezett olvasótábor részére a Jobbikot igyekeznek hamarosan választható, kormányképes alternatívaként felépíteni. Ehhez képest a súlyához mérten messze túltengő Gyurcsány-párt az Index hasábjain okozhat még némi gondot. A Brüsszellel és a migránsokkal kapcsolatos szimpátia sokat fog mérséklődni, mert egyelőre nem Jobbik-kompatibilis. A Fidesz, a fideszesnek elkönyvelt személyek, illetve a kormány és az Orbán Viktor elleni támadások azonban még az eddigihez képest is hevesebbek, személyeskedőbbek lesznek.
A lényeg, hogy végre független az Index!
A szerző önkormányzati képviselő

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: