Gulyás Márton gyakorlatilag „síkhülye” – derül ki egy baloldali politológus elemzéséből

Onnan kapta a pofont Gulyás Márton anarchista festő-mázoló, ahonnan a legkevésbé számított rá. Egy balos politikai elemző publicisztikájában osztotta ki Gulyást és mindazokat a habókos ballib közszereplőket, akik az utóbbi időszakban azzal hülyítik híveiket, hogy a választási rendszer miatt nem váltható le a Fidesz. Ceglédi Zoltán elemzéséből viszont kiderül: a jelenlegi rendszer nem a Fideszt, hanem a győztest jutalmazza, és a mostaninál arányosabb választási rendszerben sem győzne jelen pillanatban az ellenzék.

A lesíkhülyézettek egyike: Gulyás Márton; Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

A jelenleg hatályos, többségi választási rendszer egyértelműen torzít és a győztest jutalmazza – de nem a Fideszt. Arányos rendszerben pedig nem győzne az ellenzék – írta a HVG.hu-n megjelent publicisztikájában Ceglédi Zoltán politikai elemző. A balliberálisokhoz kötődő elemző úgy fogalmazott:

Bocsánat a durvaságért, de aki azt tényként közli, hogy „a mai választási rendszerben nem lehet legyőzni a Fideszt” meg „a Fideszre van írva a rendszer”, az síkhülye. A normaszövegben nem az van, hogy „a Fidesz”. Az van benne, hogy több szavazatot kell szerezni. Igen, a győztest igazságtalanul előnyben részesíti, de barátaim, hát ha ez a Fidesz, az azért van, mert rá szavaztak többen.

Indoka szerint nem a Fidesz, hanem a győztes visz mindent a jelenlegi választási rendszerben, az ellenzék pedig egy arányosabb szisztémában sem állna győzelemre. Viszont ha sikerülne megszólítani a bizonytalanok közül egymillió új szavazót, akkor leváltható lenne az Orbán-kormány.

Emlékezetes, az anarchista akcióiról elhíresült, legutóbb a Sándor-palotára festékkel támadó Gulyás Márton néhány napja az egyik CEU-tüntetésen bejelentette, választási mozgalmat indít, és az egyetlen célja, hogy az év végéig arányos választási rendszert kényszerítsenek ki. Egy év van a választásokig, de a meccs még nem lefutott. Ugyan a mostani ellenzéki pártoknak három évük volt, de nem tettek semmit. „Mint marhák a vágóhídon, gyalogoltok a kések felé” – fogalmazott Gulyás. Szerinte egyértelmű a képlet: vagy szabad verseny lesz, vagy velünk marad a Fidesz. Egyébként Gulyás Márton előtt az LMP-s Hadházy Ákos és az MSZP-s Molnár Zsolt is házalt már az arányos választási rendszerrel.

Ceglédi Zoltán cikkének végén kiderül, kinek szurkol (nem, mintha ezt eddig ne tudtuk volna), de így a korábbi „síkhülyézése” még hitelesebbé válik:

A választási szabályokat ő biztosan nem fogja megváltoztatni, ezért a jelenlegi szabályok mentén kell elzavarni. Ez kivitelezhetetlen akkor, ha az ellenzék fele bojkottálja a választást, és akkor is, ha nem egészül ki egy új, tiszta, modern, liberális erővel a pártpolitikai kínálat. Az utcán megjelent mozgalom erre alkalmas lehet. Ne szúrjuk el hülyeségekkel! Aki kormányt akar váltani, az készüljön a választásra, ne a választási törvények hiábavaló megváltoztatását remélje, és ha bojkottot hirdet, akkor legyen azzal tisztában, hogy ettől nem fog megbukni Orbán Viktor. Pedig meg kéne.

Forrás: HVG.hu. Vezető kép: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: