Lázár: Ha Soros pénze nem szégyen a milliárdos civiljeinek, akkor a bevallás se legyen az

A civiltörvény semmiképpen sem bélyegzi meg a Soros György által támogatott hazai civil szervezeteket, ez egy átláthatósági törvény és arról van szó, hogy aki Magyarországon a közéletben részt vesz, az terítse ki a lapjait az asztalra – jelentette ki a PestiSrácok.hu kérdésére Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. Egyértelműsítette, ha a Soros által finanszírozott szervezeteknek nem szégyen zsebre tenni a pénzt, akkor a támogatás bevallása se legyen szégyen. “Nem a véleménynyilvánítási szabadságukat akarjuk elvitatni, nyugodtan mondjanak véleményt, de akkor legalább tudjuk, hogy milyen lobbi áll mögöttük” – fogalmazott a tárcavezető.

Kérdésünkre válaszolva arról is beszélt, hogy nem csak politikáról, belpolitikáról van szó, hanem fontos magyar közügyekről is, amelyeket ugyancsak támadnak bizonyos civil szervezetek. “A paksi atomerőmű kapacitásfenntartását és bővítését is aktívan támadják, de a magyaroknak joguk van tudni, hogy kik és milyen mértékben támogatják őket, adott esetben milyen zöld lobbi áll mögöttük. A kormány által, vagy politikai pártok által támogatott szervezetekre nagyon szigorú ellenőrzési mechanizmusok vonatkoznak, az Állami Számvevőszék ellenőrzi őket, miközben a külföldről támogatott szervezetek eddig nem voltak ellenőrizve. Ha a pártok által támogatott szervezetekre szigorú szabályozás vonatkozik, akkor jogos az igény, hogy a politizáló szervezetekre is hasonló vonatkozzon – szögezte le Lázár János.

A Miniszterelnökség vezetője a PestiSrácok.hu kérdésére úgy válaszolt, szerinte nincs realitása annak, hogy az Európai Néppárt kizárja a soraiból a Fideszt. “Ez nem reális forgatókönyv, nem fordulhat elő. Vannak vitáink, vannak kérdések, de ezekre a kérdésekre válaszolunk, és mindent megbeszélünk” – mondta. Kiemelte, evidencia, hogy a Fidesz az Európai Néppárt tagja, így annak sincs esélye, hogy hazánk vezetésével a visegrádi országok közép-európai frakciócsoportot alakítsanak az Európai Parlamentben. “Minket Helmut Kohl hívott a néppártba, eszünk ágában sincs kilépni a pártcsaládból. Állunk minden konstruktív dialógus elé. Az elmúlt 7 évben Magyarország mindig jogkövető magatartást tanúsított. Egy olyan ügy van, amiben nem közeledtek az álláspontok az uniós harcban, ez a migránskrízis kezelése” – húzta alá Lázár.

A tárcavezetőt a Magyarország és Orbán Viktor előtt álló uniós harcokról is kérdeztük. Lázár János szerint vegyesek az esélyeink az uniós harcokban, nem lehet kizárni, hogy ránk kényszerítik a kötelező kvótát, így akár pénzügyi büntetést is kaphatunk. Az uniós gazdasági források ügyével ez nem fog összekapcsolódni – tette hozzá.

“Az európai szocialisták a fejükbe vették, hogy megpróbálják Magyarországot az Európai Unió szélére szorítani. Azt szeretnék elérni, hogy minket megregulázzanak, letérdepeltessenek. Ők európai szocializmust szeretnének. Remélem, hogy végül a józanság győz, és nem lesz szocializmus, így megmarad a nemzeti szuverenitás az EU középpontjában” – mondta Lázár.

Úgy vélekedett, a Brexit egyik következménye, hogy akiknek a politikája miatt a britek kiléptek az unióból, ők még mindig pozícióban vannak az unióban és nem magukban keresik a hibát, hanem bűnbakokat keresnek, Magyarország is bűnbak a szemükben.

A következő időszak nagy vitája, hogy a tagállamok további jogkörök – adózás, ellátási rendszer – leadásával vagy azok jobb gyakorlásával tudnak az unió jövőjéhez hozzájárulni – fejtette ki. A magyar álláspont 2010 óta következetes: nincs szükség és lehetőség további hatáskörök átengedésére, mert az ország versenyképességét az segíti, ha tagállami hatáskörben maradnak ezek a kérdések – mondta Lázár János.

Hangsúlyozta, az Európai Bizottság nyíltan kettős mércét alkalmaz. “Ausztriát megdicséri azért, mert az uniós állampolgárokat megállítja és igazoltatja a határon, pedig Bécs így lábbal tiporja az egyik uniós tartópillért, a szabad mozgást. Ezzel szemben Magyarországot támadja a bizottság, mert hazánk megállítja az illegális migránsokat. Példátlan uniós támadás zajlik hazánk ellen. Egyesek már a náci haláltáborokhoz hasonlítják a magyar határon lévő tranzitzónát, kifejezetten komfortos konténereket” – hívta fel a figyelmet Lázár János. A miniszter szerint a helyzet pikáns, mert Magyarországnak esze ágában sincs kilépni az unióból, mi az unió életét szeretnénk átalakítani, befolyásolni. Átalakításban gondolkozunk, nem kilépésben – fogalmazott.

A miniszter egy másik kérdésre azt mondta, fontos, hogy a kormányban legyen képviselete a paksi bővítésnek. “Május 2-án teszi le miniszteri esküjét Süli János, Paks polgármester, akinek a személye pártokon felül áll. Orbán Viktor bölcsességét mutatja, hogy Süli Jánosra esett a választása, mert kiváló szakember és polgármesterekből lesznek a legjobb miniszterek” – keltett derűt a Kormányinfón Lázár János.

FRICSKA A JOBBIKNAK

A miniszter keményen beszólt a Jobbiknak is, miután a Jobbik-MSZP együttműködésről azt mondta, hogy a Jobbik esetében korábban a Magyar Gárda viselése volt a vita, míg ma Soros György érdekében a párt együttműködik a szocialistákkal. “Komolyan vehető-e az a politikai erő, amely először gárdamellényben jelenik meg a parlamentben, majd Soros György mellé áll. Egy korábbi nemzeti radikális erő hogyan tud összeállni a CEU-t védő MSZP-vel és a CEU-ügy mögött álló brigáddal. Ez hitelesség szempontjából fontos kérdés. Abból a szempontból is, hogy egy ilyen pártra rá lehetne-e bízni az ország vezetését. Számomra nagyon furcsa az út, amelyet a Jobbik az utóbbi években bejárt” – árulta el Lázár.

A tárcavezető a Kormányinfón a CEU melletti tüntetésekről is beszélt újságírói kérdésre. “A rendőrség a fejlett jogállami viszonyokhoz alkalmazkodnak a tüntetések során. Gyurcsány Ferenctől a demonstrálók már régen gumilövedéket kaptak volna” – mondta Lázár. A rendőrség nem akar erőt demonstrálni, és nagyon jól kezelték az eddigi eseményeket. A tüntetők sokszor provokálják a rendőröket – tette hozzá.

Lázár János a Kormányinfón a jövő évi költségvetésről is beszélt, amelyet júniusban elfogadhat a parlament. “Magyarországon stabilitás van és kiszámíthatóság. Az elmúlt 27 évben, amikor a Fidesz kormányozta az országot, kormányzati stabilitás jellemezte az országot. Júniusra meglesz az ország jövő évi költségvetése. Akik munkából élnek, ők járnak majd a legjobban. Munkából élők költségvetése lesz a jövő évi, de segít azoknak is, akik munkát keresnek és dolgozni szeretnének. Foglalkoztatás, családtámogatás áll a fókuszban. Nincs választási költségvetés, amikor a Fidesz kormányoz” egyértelműsítette Lázár.

Vezető kép: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: