MÉGSEM VOLT NAGY ZAJ A SZABADSÁG TÉREN

EGYRE TÖBB VOLT SZDSZ-ES POLITIKUS TŰNIK FEL A TÜNTETÉSEKEN
Nagyszombaton zajos tüntetést szerveztek a Szabadság térre a Soros-egyetemet is érintő jogszabály és a civil szervezetekre vonatkozó törvényjavaslat ellen. A garázdaságért és rongálásért 300 óra közmunkára ítélt Gulyás Márton szerint a közintézményeket narancssárga festékkel kellene megdobálni. Az aktivista bejelentette: választási mozgalmat indít.

Hatodik alkalommal tüntettek nagyszombaton a többek között a Soros-egyetemet érintő jogszabály, legutóbb pedig már a külföldről anyagilag támogatott civil szervezetekre vonatkozó törvénytervezet ellen. Most a Szabadság téren gyűltek össze.

Mivel nagyszombatról húsvétvasárnapra virradóan ünnepli a kereszténység Jézus feltámadását, a ligetvédő Gregory G. Ras zenész arról próbált beszélni, hogy Jézus él. Arról is szólt, hogy narancssárga festékkel megy locsolni a középületeket húsvétkor a kölni vagy a szóda helyett.

 

Screenshot_3

Forrás: Kurucz Árpád

Garázdaságra buzdított több felszólaló is

A tömeg ezt viccesnek találta. Szabó Simon színész, rendező egymillió tüntetőről álmodozott, miközben a téren két-háromezren lehettek. Meg is jegyezte egy járókelő: egy kisebb focimeccsen többen vannak. Bár az egyik portál minden idők leghangosabb demonstrációjaként reklámozta a rendezvényt, és tényleg olcsón árusították a sípokat és az EU-zászlókat, nem volt hangosabb a tüntetés, mint az eddigiek. Az viszont feltűnő volt, hogy rengeteg levitézlett SZDSZ-es politikus tűnt fel. Megjelent Mécs Imre és Bauer Tamás, utóbbi egy EU-s zászlót vitt, Magyar Bálint pedig a szervezőkkel beszélgetett.

De nemcsak azok voltak jelen, akik egyetértettek a tüntetés céljaival, hanem azok is, akik nem. Az egyik beszéd alatt néhány ellentüntető azt kiabálta, hogy szánalmas a felszólaló, többen vitába keveredtek vele, a szervezőknek meg is kellett kérniük a feleket, tartsák meg az esemény békés jellegét. Az unalmas beszédek közül Bodó Viktor emelkedett ki: a filmrendező elnézést kért a keresztnevéért.

A röszkei határon tartott tüntetésről érkezett a Szabadság téri megmozdulásra a festékdobálás miatt közmunkára ítélt Varga Gergő és Gulyás Márton. Varga megfenyegette a kormányt: „a dicsőséges pesti nép kirángatja őket a Parlamentből”, ha nem mondanak le. Gulyás beszédében azt fájlalta, hogy a sajtóban megírták, homoszexuális társkereső oldalakat látogat, aztán rátért arra, hogy a mostani közintézményeket narancssárga festékkel kellene megdobálni. Az ellenzéki pártokról sincs jó véleménnyel. Bejelentette: választási mozgalmat indít, amelynek az év végére arányos választási rendszert kellene kialakítania. (Ez csak listás választást jelent, amely sok kis párt bejutásával szinte mindig instabil kormánykoalíciót eredményez.)

A zenés műsor után egy kisebb csoport elindult a Kossuth térre, ahol szintén hangoskodtak, sípoltak-doboltak, miközben szidták a kormányt, ahogy tették ezt az utóbbi napokban is. A tüntetők az Oktogonnál ismét leállították a forgalmat.

Közben néhányan megdobálták festékkel az Országgyűlés Irodaházát, ellenük eljárás indult.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: