ISMÉT MEGMUTATTA MAGÁT A SOROS-BIRODALOM

MOST A CIVIL SZERVEZETEKRE VONATKOZÓ TÖRVÉNY VOLT A DEMONSTRÁCIÓ ÜRÜGYE
 
Negyedik napja tartanak a tiltakozások Budapesten. Tegnap a Civilizáció nevű csoport hirdetett fél hatra egy békésnek és erőszakmentesnek mondott eseményt a Hősök terére, ahol egy szív alakú élőképpel kívántak kiállni a civilek és Soros György egyeteme mellett. A tüntetők a demonstráció után az Andrássy úton keresztül az Oktogonhoz vonultak, ahol sokan leültek és ezzel megbénították a Nagykörút és a mellékutcák forgalmát is. Késő este a Kossuth téren még több ezres tömeg demonstrált.

Újabb tüntetést tartottak Budapesten, amelyet ezúttal a Civilizáció nevű csoport hirdetett meg a Hősök terére. A demonstrációra szerintük azért volt szükség, mert – mint hangoztatták – megbélyegző a kormány civiltörvényhez beadott módosító javaslata, amely elmondásuk szerint megnehezítené a hazai civil szektor működését. A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat szerint ugyanis azon egyesületeknek, amelyek – az uniós támogatások nélkül – évente legalább 7,2 millió forint támogatást kapnak más országból, jelenteniük kellene, és a szórólapokon és kiadványokon is kötelesek lennének feltüntetni, hogy külföldről támogatottnak minősülnek.

A tüntetést szervezők szerint többek között azért problémás mindez, mert a külföldről finanszírozott szervezet „billogjával” bizalmatlanságot ébreszt a szervezet iránt az intézkedés, valamint olyan adminisztratív feladatokat ró ki, amelyek új információhoz ugyan nem segítik a hatóságokat, viszont időt és pénzt vesznek el a szervezetek eredeti munkájától – hangoztatták.

A tüntetés másik okaként a szervezők a Soros-egyetem ellehetetlenítését jelölték meg. Palkovics László azonban lapunknak elmondta: megoldást fognak találni arra, ha nem felelne meg a CEU és a Közép-európai Egyetem a feltételeknek, törvényi kötelezettségeknek Az oktatási államtitkár szerint a CEU nem tartozik a fantomegyetemek közé, hiszen régóta Budapesten működik.

Mind Frans Timmermanssal, az Európai Bizottság alelnökével, a bel- és igazságügyi együttműködésért felelős biztossal, mind a kutatási biztos kabinetjével sikerült megértetni azt, hogy nincs semmiféle CEU- vagy bármilyen más egyetemellenesség a módosított felsőoktatási törvényben – számolt be brüsszeli tárgyalásairól a politikus. Hozzátette: a törvénymódosításnak a magyar akadémiai szabadságra, autonómiára, illetve az itt működő külföldi egyetemek jövőbeni működésére vonatkozó hatásait ismertette. Az Egyesült Államok kapcsán elmondta: a kormány pontosan tudja, hogy az oktatás, a felsőoktatás tagállami hatáskör, mint ahogy Európában is.

A tiltakozók ismét megbénították a város közlekedését

– Szándékosan azt írtuk a törvénybe, hogy a ratifikált szerződést azzal az állammal kell megkötni, ahol az egyetem akkreditálva van, ahol működik, a föderális állammal való megállapodás pedig csak arra vonatkozik, legyen egy olyan szándéknyilatkozat, hogy mind a két állam támogatja ezt a konstrukciót – mondta. Palkovics László szerint a mostani tüntetéseknek nincs hatásuk, mert a törvényt a parlament elfogadta, a köztársasági elnök aláírta, hivatalosan ki lett hirdetve. Hozzátette: a tüntetések már nyilvánvalóan másról szólnak, nem a Soros-egyetem létéről.

Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója beszédében elmondta, hogy a civilek megbélyegzésére és lejáratására irányuló törvénytervezet elutasítása miatt jöttek tüntetni. László Luca CEU-hallgató hangsúlyozta, hogy nem félnek, és nem hallgatnak el, amíg Magyarországon nem lesz korrupciómentes alkotmányos monarchia. A tömeg kormányellenes jelszavakat kiabált, és skandálták: Nem hagyjuk, nem hagyjuk! Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvezető igazgatója beszédében a civil szervezetek sokféleségét hangsúlyozta.

A tüntetés végén bejelentették, hogy szombaton fél hatkor folytatják a Szabadság téren. Bár a szervezők békés elvonulásra szólították fel a többezres tömeget, többen papírrepülőket dobáltak a rendőrökre. A tüntetés végén a tömeg több kisebb és nagyobb csoportban különböző útvonalakon a Kossuth térre vonult, ahol megrongálták a zászlórudat és kormányellenes jelszavakat skandáltak.

A Parlament épülete körül lévő rendőrök sisakot és testpáncélt is viseltek.

A rendezvény mellett temérdek Soros György által támogatott szervezet állt ki, többek között az Amnesty International Magyarország, az Átlátszó, az Eötvös Károly Intézet, a Krétakör Alapítvány, a K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország Alapítvány.
A támogatók között szerepelt még a Bohócok a Láthatáron, a Greenpeace Magyarország Egyesület, a Magyar LMBT Szövetség, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület, az Ökotárs Alapítvány, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete, a Szivárvány Misszió Alapítvány – Budapest Pride vagy a Tanítanék Mozgalom.

Mark Toner, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője azt közölte: „Azt szorgalmazzuk, hogy a magyar kormány függessze fel a törvény alkalmazását. […] Ez a törvény álláspontunk szerint más, Magyarországon diplomaprogrammal rendelkező amerikai egyetemek működését is hasonlóképpen veszélyeztetheti, így az ügy túlmutat a CEU-n.” Mark Toner még Barack Obama elnöksége idején került a külügyminisztériumba.

Sólyom László egyértelmű véleményt mondott a CEU-törvényről: a volt köztársasági elnök szerint teljesen világos, hogy az több alapvető alkotmányos jogelvvel megy szembe, vagyis alaptörvény-ellenes, ezért meg kell semmisíteni.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az ATV-nek azt mondta, politikai indíttatású hisztériakeltés zajlik, ami jól mutatja a Soros-hálózat mozgósítóképességét. Mint mondta, ez a hálózat nemzetbiztonsági kérdés is, hiszen a korlátlan migrációt is támogatja. Semjén egy Pride-résztvevővel folytatott beszélgetését idézte, eszerint a saría hívei az ő fejüket fogják levágni először.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: