A marihuána legalizálását szorgalmazza Fodor Gábor

A marihuánafogyasztás legalizálását szorgalmazza a Magyar Liberális Párt, amely szerint a kriminalizáció nem vezet eredményre.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt – Liberálisok elnöke, független országgyűlési képviselő szerdán a párt ifjúsági szervezete, a Liberális Fiatalok Társasága (Lift) által a témában szervezett budapesti rendezvényen úgy fogalmazott: „a liberális párt (…) zászlajára tűzi azt, hogy (…) végre kerüljön napirendre újra ez a kérdés: legalizáljuk a marihuánafogyasztást, és (…) lépjünk fel határozottan a kemény drogokkal szemben”.Az ellenzéki politikus kijelentette, liberálisként nem hisz a tiltásban, de ez nem jelenti azt, hogy jó lenne kábítószereket fogyasztani.

 

Screenshot_6

Fodor Gábor szerint értelmetlen bűnözőként kezelni azokat, akik például fiatalon kipróbálják a marihuánát, és olyan megoldást kell találni, amely emberséges, értelmes és a szabadságjogainkat nem sérti.

Szavai szerint a marihuána legalizálása az egy szabadságjog. Szabadság a tekintetben, hogy az állam és a kormány ne szóljon bele a magánéletünkbe, legyen meg a lehetőségünk azt tenni magunkkal, amit szeretnénk, ameddig nem veszélyeztetünk másokat – mondta.

Hangsúlyozta: a kábítószer-fogyasztás baj, rossz, de „homokba dugja a fejét az, aki azt gondolja, hogy úgy lehet ezt a problémát kezelni, hogy kriminalizáljuk, büntető törvénykönyvi tényállást csinálunk belőle”.

Fodor Gábor szerint látni azt, hogy Magyarországon egy generáció több mint húsz százalékát érinti a marihuána legalizálása. Egyébként szerte a világon van egy ilyen folyamat, és azt tapasztalni, hogy nem ugranak meg a bűnözési statisztikák, „nem omlanak össze a nyugat-európai társadalmak azért, mert például a marihuánát legalizálják”. Átlátható és irányított mederbe terelik azt, ami egyébként is létezik – tette hozzá.

Fodor Gábor azt hangoztatta: a Fidesz drogpolitikája megbukott, olyan megoldást kell találni, ami embersége, értelmes és a szabadságjogainkat nem sérti.

Sermer Ádám, a Lift elnöke azt mondta, hogy várhatóan még a tavasz folyamán „előállnak” a legalizálásra kiterjedő törvényjavaslattal.

Tóth Csaba politológus, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója az amerikai legalizáció folyamatáról és hatásairól szóló eladásában arról beszélt, hogy a kérdésben a közhangulat „elképesztően gyorsan tud megváltozni”. Az Egyesült Államok az elmúlt tíz-tizenkét évben jutott el az illegális helyzetből oda, hogy ma már a lakosság majdnem fele legálisan fogyaszthat marihuánát, ha akar. Dominószerűen történt meg ez a fajta emancipáció – mutatott rá.

Volom András Magyarország ifjúsági ENSZ-küldöttje elmondta, hogy az ENSZ-nek „igazából” nincsen legalizációs és dekriminalizációs politikája. A jövőben a nemzetközi jog szintjéről biztosan nem várható, hogy a tagállamokra „nyomás helyeződjön azzal kapcsolatban, hogy a drogpolitikájukon változtassanak” – mondta.

MTI

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: