Fidesz: Magyarország a külföldről pénzelt migránspárti szervezetek célkeresztjébe került

Gulyás Gergely: A magyar jogrendben nem lehet törvényeket felfüggeszteni

MH/MTI – 2017.04.12. 13:12

A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatnak nincs szankciós jellege, csak azt segít világossá tenni, hogy ki kitől és milyen támogatásokhoz jut hozzá külföldről – közölte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Országgyűlés előtt lévő indítvány aktualitásáról a politikus azt mondta: az elmúlt két évben azt tapasztalták, számtalan bevándorláspárti civil szervezet mindent megtesz azért, hogy a kormány ne tudja megfelelően ellátni a magyar és európai uniós jogi, határvédelmi kötelezettségeiből fakadó feladatait.

A magyar jogrendben nem lehet törvényeket felfüggeszteni
A magyar jogrendben nem lehet törvényeket felfüggeszteni – reagált Gulyás Gergely a washingtoni külügyminisztérium szóvivőjének nyilatkozatára.
Mark Toner arról beszélt: az amerikai külügyminisztérium azt szorgalmazza, hogy a magyar kormány függessze fel a módosított felsőoktatási törvény alkalmazását.
Gulyás Gergely súlyos tévedést említett a szóvivő szavait kommentálva, mivel – hangsúlyozta – a magyar jogrend nem ismeri a törvények felfüggesztését.
“Van egy törvény, és van egy maximális tárgyalási hajlandóság és jó szándék a magyar kormány részéről” – jelentette ki a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a felsőoktatási törvény külföldi egyetemekkel kapcsolatos módosításáról.


“Reméljük, hogy ha a törvény tartalmát megismerik, akkor (…) az amerikai szövetségi kormány is tudhatja, hogy semmi másra nincs szükség, mint egy elvi jóváhagyásra, megállapodásra, akár szándéknyilatkozatra a szövetségi kormány részéről” – mondta a CEU-t érintően az intézmény működésének folytatásához szükséges új törvényi előírásról. Jelezte, nemzetközi egyezményt nem a szövetségi állammal kell kötni, hanem azzal, aki a nemzetközi és a belső jog szerint erre jogosult.
Megerősítette: a kormány célja, hogy tárgyaljon az Egyesült Államokkal és New York állammal.
A Hoyt Yee, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára budapesti látogatását firtató kérdésre Gulyás Gergely arról tájékoztatott, hogy fideszes képviselők közül Németh Zsolttal, a parlament külügyi bizottságának elnökével tárgyalt a diplomata.
Arra a kérdésre, hogy szükségtelen konfliktusnak tartja-e a felsőoktatási törvény módosítását, a fideszes politikus azt válaszolta: “mindenki levonhatja a tanulságokat ebből az ügyből, ilyen világbotrányra ez a módosítás nem adott okot, ettől még lehetett arra számítani, hogy hasonló botrány lesz belőle”.

Azt is kijelentette: nem tartja sérelmesnek, hogy egy évben egyszer be kell számolni a külföldi támogatásokról. “Ezt egy eltúlzott, látszólagos sérelemnek tartom a civil szervezetek részéről” – mondta.Ezeknek a szervezeteknek a nagy többsége az Európai Unión kívülről, nagyrészt Soros Györgytől kap jelentős támogatásokat – tette hozzá, elvárhatónak nevezve, hogy az átláthatóság – amelyet legtöbbször ezek a tömörülések követelnek – rájuk nézve is érvényesíthető legyen. “Megbélyegzés nincsen” – hangsúlyozta.

Gulyás Gergely szerint a törvényjavaslat elleni szerdai demonstrációt támogató szervezetek között is legalább 15 olyan van, amelyet Soros György támogat, ami természetesen legális, de “ezt az adatot nem kell eltitkolni”. Kiemelte egyúttal: mindenki gyakorolhatja gyülekezési alapjogát alkotmányos keretek között.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese közölte: a következő hónapokban az EU-ban ismét a legfontosabb kérdések között lesz a bevándorlás, és nem mindegy, hogy Magyarország ebben a küzdelemben milyen támogatottságot tudhat maga mögött. Hozzátette, a magyar társadalom nagy többsége bevándorláspolitikában a kormány mögött áll.

A képviselő kérdésre elmondta, a törvényjavaslat előkészítésében támaszkodtak az igazságügyi tárca munkájára.

A politikus egy másik kérdésre azt is mondta: nem csak Magyarországon van ilyen szabályozás, ám például az amerikai jogszabály lényegesen szigorúbb a magyarnál. Voltak a Fideszben olyanok, akik szerint az amerikait kellene szó szerint lefordítani, és törvényként elfogadni, a többség azonban puhább álláspontot képviselt, amely alapján csak az átláthatóságot és a nyilvánosságot akarják teljes körűen érvényesíteni – közölte.

Arra a felvetésre, hogy a Soros György által támogatott bevándorláspárti szervezetek ügynökök-e, mint arról a kormánypártban sokan így nyilatkoznak, Gulyás Gergely azt felelte: nagy párt, sokféle vélemény.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: