Őrizetbe vették Gulyás Mártont – Anarchista társai a Gyorskocsi utcában nekirontottak a rendőröknek

Gulyás Márton anarchista aktivistát csoportosan elkövetett garázdaság miatt hétfő éjszaka őrizetbe vette a rendőrség a Sándor-palotánál, miután társaival össze akarta festékezni az épületet. Társai az interneten hirdettek tüntetést, hogy a kiengedését követelják. Megszületett tehát az anarchoballib oldal  Budaházy Györgye, mostantól készülhetnek a Szabadságot Gulyásnak! pólók… A délutáni-esti tüntetésen végül pár százan gyűltek össze az ügyészség Belgrád rakparti épületénél, ahonnan átvonultak a Gyorskocsi utcába, ahol Gulyást fogva tartják. Itt megint elkezdték lökdösni, tuszakolni a rendőröket, akik ezúttal is óriási türelemmel reagáltak, nem kezdték el föloszlatni a Gulyás-fanokat, pedig a Gyurcsány-Gergényi-érában ennek a töredékéért is kapták volna a paprikasprayt…

20:10: Elkezdett hazaszállingózni a Gulyás Fan Clu
b, de néhányan még lökdösődnek. Előzőleg Misetics Bálint szólt az emberekhez megafonon.
19:55: A körülbelül kétszáz tüntető a Gyorskocsi utca fogda épülete előtt azt skandálja, „Orbánt be, Marcit ki!”, „Demokráciát!” Közben időnként nekifeszülnek a rendőröknek. Néhány agresszív tüntető hergeli a társait, hogy nyomják erősebben az épület bejáratát védő rendőrsorfalat.
18:30: a pár száz tüntető átért a Gyorskocsi utcai fogdához, ahol elkezdték a rendőröket nyomni, szuszakolni.
17:30: elkezdődött a tüntetés a Budapesti Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épületénél. Mivel Gulyást nem itt tartják fogva, ezért a tüntetők átvonultak a Gyorskocsi utcába. (Bár azt, hogy Gulyás nem itt van, előzőleg is lehetett tudni.)

EZ TÖRTÉNT HÉTFŐN

Hétfőn este azután kezdtek tüntetni néhány tucatnyian a Sándor-palotánál, hogy Áder János köztársasági elnök aláírta a felsőoktatási törvény módosítását. Egy grúz aktivista, bizonyos Maria Koosh, aki részt vett a „spontán” tüntetésen, a 444.hu-nak így elevenítette föl a történteket: a tömegben valaki elővett néhány narancssárga festékkel megtöltött kis műanyag palackot. Pár tüntetőnek az volt a terve, hogy megdobják velük a palotát, de nem sikerült eldobniuk az épületig, így csak a kövezetet, illetve néhány, éppen feléjük futó rendőrt sikerült lefröcskölniük. A rendőrök az akció közben elkapták és előállították a nő Marci nevű magyar ismerősét (Gulyás Mártont), Koosh barátját pedig, aki szintén eldobott egy festékes palackot, a tüntetés után, a nő lakásáról vitték el.

A Facebookon kedd délután fél hatra tüntetést hirdettek a Budapesti Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épületéhez, tiltakozásul Gulyás 72 órás őrizetbe vétele ellen. A csoport falán azt írták: Gulyás „csupán” narancssárgára akarta festeni a Sándor-palotát, hogy így tiltakozzon a „CEU működését ellehetetlenítő törvény” aláírása ellen. A szervezők így buzdították a Gulyás mellett kiálló tüntetőket:

mutassuk meg, hogy politikai vélemény nyilvánításért még Orbán Viktor Magyarországán sem tartóztathatnak le senkit. Ne hagyjuk, hogy Áder után az ügyészség is Orbán bábjává váljon!

Hogy egy épület megrongálása, rendőrök festékes patronokkal való megtámadása mitől férne bele a vélemény-nyilvánítás szabadságába, teljes rejtély…

EGY BALHÉS ANARCHISTA

Gulyás Mártonnak nem ez volt az első gerillaakciója. A Fővárosi Törvényszék idén januárban garázdaság miatt ítélte el őt, amiért tavaly leszerelte a Nemzeti Választási Bizottság épületéről a névtáblát. Gulyást közveszélyes garázdának minősítette a bíróság. Mint a PestiSrácok.hu megírta, 2015-ben ugyancsak ő szervezte a Velencei Biennálé magyar pavilonjának blokádját. Gulyásék a magyar kormány kerítésépítése és a migránsokkal kapcsolatos kampánya ellen tiltakoztak, NATO-szögesdróttal és a Fidesz-kormány plakátjaival vették körbe és zárták el az épületet, de az olasz rendőrség végül leszedette és elkobozta a szögesdrótot. Gulyás Márton korábban a Lázár János elleni tüntetések vezéralakja is volt, de a PestiSrácok.hu azt is kiderítette, hogy a Gulyás Márton-féle ellenzéki kör az internetadó elleni tüntetés szervezői között is feltűnt. Február végén egy internetes bejegyzésével kavart vihart, amelyből kiderül: ha rajta múlna, munkatáborba küldené a „NER-bűnözőket”.

Vezető képünkön a Gyorskocsi utcai csata egyik jelenete; Fotó: Index/Bődey János

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: