Eddig is törvénysértő volt a Soros-egyetem

Csúsztatások, ténybeli hazugságok és fenyegetések a szigorítás miatt tiltakozóktól, akik a jogállam megszűnését vizionálják

Korompay Csilla – 2017.04.06.

Nem igaz az, hogy az eddig hatályos törvénynek megfelelt volna a Soros-egyetem működése, az akkreditáció és az adatszolgáltatás kötelezettsége is szerepelt a jogszabályban.

CEUA Békemeneten négyszázezren, a CEU-ért pár ezren tüntettek (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)
Miközben az ellenzéki retorikában az szerepel, hogy a Central European University (CEU) csak a most elfogadott, szigorúbb jogszabályok szerint működne szabálytalanul, tény, hogy az Oktatási Hivatal vizsgálata alapján a Soros-egyetem tevékenysége az eddig hatályos törvénynek sem felelt meg több pontban. A hivatal által a hazánkban működő külföldi felsőoktatási intézmények vizsgálatáról szóló jelentés hivatkozik is a 2011. évi felsőoktatási törvényre. Ennek 76. §-a szerint „Magyarország területén külföldi felsőoktatási intézmény akkor folytathat oklevelet adó képzési tevékenységet, ha a származási országában államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül és az általa Magyarország területén folytatni kívánt képzés és az arra tekintettel kiállított oklevél államilag elismert felsőoktatási fokozatot adó képzésnek (oklevélnek) felel meg és a működését az oktatási hivatal engedélyezte”. Továbbá „a működési engedély kiadása megtagadható az Oktatási Hivatal által beszerzett felsőoktatási akkreditációs szervezet szakvéleménye alapján”. Ugyanitt szerepel, hogy „a működési engedélyt (…) az Oktatási Hivatalnak legalább ötévente felül kell vizsgálnia”. A törvény rendelkezik arról is, hogy ezen intézmények „kötelesek bejelentkezni és adatot szolgáltatni a felsőoktatás információs rendszerének”.

Amint pedig az a jelentésből kiderült, a Soros-egyetem elmulasztotta az adatszolgáltatást, emellett tizenhét képzést indított el úgy, hogy nem adott be nyilvántartásba vételi kérelmet, valamint hiányzott a programakkreditáció, amely szintén jelenleg (is) előírt követelmény.

Az intézmény által elkövetett jogsértésekről tudomást sem vevő tiltakozások közt van egy nyílt levél, amelyet Orbán Viktornak írt „egy New Yorkba emigrált fiatal magyar, a CEU volt hallgatója”. „Miniszterelnök Úr, tegnap összetörte a szívem” – kezdi sorait Török Lili, majd azzal folytatja, „Ön ellenséget csinált a generációmból. Magyarország mától nem jogállam”. „Maguk bezárattak egy magánintézményt, mint a kommunisták, mert féltek a szabad gondolkodástól, ami benne zajlott” – állítja (így, múlt időben), majd kijelenti, „most sebesítette halálra azon intézményeket, melyekre egy nap önnek is szüksége lesz, amikor magát kell majd védenie (…), amikor a következő kormány hatalomra kerül”. Végül tudatja, „boldogan fizetem tovább az adómat New Yorkban, és ebből maguk semennyit nem fognak látni”, és „mindent megteszek, hogy ez a fiatal magyar diaszpóra összefogjon maguk ellen”. A levélíró hölgy egyébként Kőszeg Ferencnek, az SZDSZ és a George Soros által szintén támogatott Magyar Helsinki Bizottság alapítójának a menye.

A CEU tegnap közölte: a felsőoktatási törvénymódosítás alkotmányellenessége mellett érvelő memorandumot küld Áder János államfőnek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: