Putyin kőkeményen leszámolhat az elkövetőkkel

2017. április 3.

SZENTPÉTERVÁR, 17:58

Metrórobbanás rázta meg Szentpétervárt hétfő délután, amelyben többen meghaltak és nagyon sokan – orosz állampolgárok mellett amerikaiak és britek is – megsérültek. A városban háromnapos gyásznapot rendeltek el.Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a merénylet kapcsán a köztévének nyilatkozott.

Nógrádi leszögezte egyelőre még nem lehet tudni, valóban terrortámadás történt-e.

A szakértő kifejtette, az utóbbi napokban Oroszország több városában is – beleértve Moszkvát és Szentpétervárt – tömeges tüntetések voltak az önálló rendszerrel szemben, melynek következtében több ezer embert letartóztattak. Így nem tartja kizártnak, hogy a merényletet a tüntetések hívei követhették el.

Nógrádi szerint a metrórobbantás jelzésértékű lehet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, aki a támadás időpontjában épp a fehérorosz elnökkel, Grigorjevics Lukasenkóval tárgyalt.

Fotó: AFP

 

A szakértő ugyanakkor felcsillantotta azt is, hogy a Szovjetunió bomlásakor a déli területeken olyan köztársaságok jöttek létre, ahol máig is muzulmánok élnek és ahol az orosz- muzulmán szembenállás rendkívül látványos.

Ennek kapcsán Nógrádi György nem tartja kizártnak, hogy a hét éve Moszkvában történt metrórobbanás és a mostani szentpétervári robbanás is egyfajta válaszreakció lehet, hogy az oroszok az elmúlt hetekben kőkeményen léptek fel az Iszlám Állam ellen.

Nógrádi szerint, bármely forgatókönyv szerint is alakult a merénylet, kőkemény leszámolás várható az elkövetőkkel. Mint mondta, a metró egész területe be van kamerázva, így a felvétek ellenőrzése után minden adatot meg fognak kapni arról, hogy kik voltak a környéken és kik menekültek el.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: