A Liberálisok azzal vádolják a rendőrséget, politikai megrendelésre bántalmazzák a migránsokat a szerb határon

Nyílt levélben szólította fel Fodor Gábor az országos rendőrfőkapitányt, hogy vizsgáltassa ki, miért kényszerítik az illegális bevándorlókat a földre a magyar rendőrök, miért taposnak a testükre, és miért érkeznek vissza Szerbiába kutyaharapás okozta sérülésekkel. A Liberálisok szerint politikai megrendelésre bántalmazzák a menekülteket a magyar rendőrök a szerb határon.

A Liberálisok nyílt levelében Fodor Gábor úgy fogalmaz, az Orvosok Határok Nélkül, Catholic Relief Services (CRS, Katolikus Segélyszolgálat), a Jezsuita Menekültsegítő Szolgálat (JRS), a Human Rights Watch és a Helsinki Bizottság és az Orvosok Határok Nélkül karitatív szervezet önkéntesei szerint is bántalmazás érte a menedéket kérőket a magyar-szerb határszakaszon. Mint írják, a határszakaszról többen kutyaharapásokkal, ütésnyomokkal, paprikaspray által okozott irritációval tértek vissza. Felidézik, a bántalmazottak elmondása szerint a magyar rendőrök okozták sérüléseiket, a földre kényszerítik őket, majd bakanccsal tapostak testükre. Volt, aki arra panaszkodott, hogy levetkőztették és mezítláb küldték vissza Szerbia felé. A vallomásokban egybehangzóan szerepelnek a kutyás támadások is.

Fodor Gábor szerint a kormány részéről csak egy kínos és cinikus magyarázkodásra tellett, miszerint a sérüléseket Belgrádban kezelték, az pedig messze van a magyar határtól. A Liberálisok elnöke szerint a rendőrség eljárása egy demokratikus jogállamban nem lehet önkényes, a magyar államot képviselő rendőr nem csak a törvény őre, de annak szolgája is, a rendőrségnek tisztelnie, védenie kell az emberi méltóságot és az emberi jogokat. Hozzátette, sokak által osztott vélemény, hogy a rendőrség politikai megrendelés alapján jár elő erőszakosan a kormány által kijelölt bűnbakok ellen.

A Liberálisok arra kérik Papp Károly országos rendőrfőkapitányt, a rendőrségbe vetett bizalom érdekében vizsgáltassa ki az ügyet, derítse fel, miért történt indokolatlan erőszak a magyar-szerb határszakaszon, továbbá vizsgálja meg, hogy miért nem biztosított a jogszerű és arányos-e a rendőrségi intézkedés.

Forrás: MTI/OS; fotó: 24.hu

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: