Szigorítás a Soros-egyetemnél is

Egyetlen felsőoktatási intézmény sem vonhatja ki magát a jogszabályok alól, nem állhatnak a törvények fölött a Fidesz szerint

MH-összeállítás – 2017.03.30.

A tapasztalt szabálytalanságok nyomán szigorúbb követelmények elé állítják a hazánkban működő külföldi felsőoktatási intézményeket. Nem CEU- vagy Soros-ellenes vizsgálat zajlott, az átvilágítás mind a huszonnyolc, itt működő külföldi egyetemet érintette – hangsúlyozta tegnap Palkovics László oktatási államtitkár.

ceuMichael Ignatieff, Palkovics László (Fotók: Varga Imre, Hegedüs Róbert)

A jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik – közölte Palkovics László oktatási államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján. Elmondta: az Oktatási Hivatal (OH) ötévente megvizsgálja ezeknek az intézményeknek a működését, és a mostani átvilágítás során kiderült, hogy több felsőoktatási intézmény szabálytalanul működik. Az államtitkár a tipikus hibák között említette, hogy nincs kampusza egy intézménynek vagy magyarországi partnere, egy részének nem volt programakkreditációja, vagy a kiállított okirat nem minősül diplomának nálunk, illetve, hogy az intézmény a saját országában sem minősül felsőoktatási intézménynek.

A vizsgálat tapasztalatai nyomán módosítják a felsőoktatási törvényt, és feltétel lesz, hogy a külföldi felsőoktatási intézmény a székhely szerinti országban is működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősüljön. Ez utóbbi minden országra, míg az államközi szerződés feltétele a tengeren túli országokra vonatkozik majd. További követelmény, hogy az itt folytatni kívánt képzés és oklevél államilag elismert felsőfokú fokozatot adó képzésnek minősüljön. Kormányrendeleti szintről törvényi erőre emelkedik az intézmények elnevezése.

Nem a Közép-európai Egyetem, azaz a CEU- vagy Soros-ellenes vizsgálat zajlott, az átvilágítás mind a huszonnyolc, itt működő külföldi egyetemet érintette – hangsúlyozta Palkovics László. Egy thaiföldi, egy malajziai, egy kínai és négy amerikai intézménynél probléma az államközi szerződés hiánya. Az államtitkár leszögezte, minden intézménynek meg kell felelnie a hatályos magyar törvényeknek. Nemmel felelt arra az újságírói kérdésre, hogy a kormány célja a CEU ellehetetlenítése, vagy az, hogy elköltözzön, a rektorral tegnap este le is ültek tárgyalni. Kitért arra is: a feltételeknek 2018 februárjáig kell megfelelni, és ha ez nem történik meg, akkor 2018 szeptemberétől új képzés már nem indítható, az addigiak azonban befejezhetők. Szerinte a törvénymódosítás pontjai teljesíthetők. Ha államközi megállapodásra vonatkozó kezdeményezés érkezik, a magyar kabinet támogatni fogja – tette hozzá az államtitkár.

Több ellenzéki párt is tiltakozott a CEU „ellehetetlenítése” ellen, az MSZP közleményében egyenesen úgy fogalmazott, „a Közép-Európai Egyetem nemzeti érték, a kormány ellene indított támadása hazaárulás”.
Az OH jelentése szerint a CEU nem rendelkezik programakkreditációval és elmulasztotta adatszolgáltatási kötelezettségét. Emellett olyan képzésekkel is foglalkoznak, amelyeket nem vettek nyilvántartásba.
Egyetlen külföldi egyetem, így a „Soros-egyetem” sem vonhatja ki magát a magyar jogszabályok alól, nem állhat a törvények fölött – jelentette ki Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese egy más témában tartott tájékoztatón. Németh a politikusi reakciókat is érdekesnek nevezte az ügyben, mert szerinte aki azonnal „Soros-problémát lát a kérdésben”, az egyértelművé tette, hogy Soros érdekeit szolgálja a parlamentben. Megjegyezte, meglepődött, hogy „ekkora perpatvar” lett a tervekből, a feltétel szerinte nem teljesíthetetlen, csak akarat kérdése.


Támadásról beszél a rektor

Nem zárják be a CEU-t semmilyen körülmények között, a tudományos programok folytatódnak – mondta tegnap délutáni sajtótájékoztatóján az intézmény elnök-rektora. Michael Ignatieff kijelentette: Budapest az „otthonuk”, és itt akarnak maradni. Kiemelte: a magyar kormány által benyújtott törvénymódosítást diszkriminatívnak tartják, támadásként értékelik a CEU-val szemben, és úgy vélik, az a tanszabadság kárára válik egész Európában, károsítja a magyar–amerikai kapcsolatokat is. Szerinte vissza kell vonni a törvényjavaslatot, és más megoldást kell találni. Jelezte: készek a párbeszédre a kormánnyal, ám úgy érzik, a javaslat benyújtásával „megtört” a bizalom. Nem szeretnék növelni a feszültséget, de visszavonulót sem fognak fújni – jelentette ki a rektor, aki korábbi közleményében azt írta, „a CEU Magyarország legjobb egyeteme, miközben egyetlen hazai intézmény sem szerepel már a világ jobb egyetemei között”. Sajtóinformációk szerint a CEU hallgatói és tanárai péntek délutánra tiltakozó demonstrációt hirdettek a Parlament elé.


Amerikai és európai aggodalom

Az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által kedden benyújtott törvénymódosítási javaslatra, amely súlyosan akadályozná a Közép-európai Egyetem működését Budapesten – írta közleményében David Kostelancik, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője. „A CEU az amerikai–magyar kapcsolatok sikertörténete, amely erős kétpárti támogatást élvez az Egyesült Államokban” – fogalmazott, hozzátéve: országa ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az egyetem működését vagy függetlenségét. Az ügy már tegnap szóba került az Európai Unió javaslattevő, ellenőrző testülete, az Európai Bizottság (EB) legfelső vezetésében. Az Index értesülése szerint az oktatásért felelős magyar biztos, Navracsics Tibor beszámolt Frans Timmermansnak, az EB holland szociáldemokrata alelnökének és a többi biztosnak a törvényjavaslatról. Az EB egyelőre annyit tett, hogy felvette a kapcsolatot az ügyben a magyar kormánnyal. A törvényjavaslat ügyében egyelőre tájékozódunk – mondta a hírportálnak Navracsics Tibor.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: