MITŐL „CIVILEK”?

Egy régóta esedékes keresztelőünnepséget javasol a Századvég. A közvélemény-kutató egyik mostani tanulmánya során arra jutott: ideje lenne, ha a külföldi forrásokból fenntartott különféle „nem kormányzati” szervezeteket nem civil, hanem lobbista brigádokként tartanák számon. Merthogy azok.

Hagyjuk már a ködösítést!

Se legitimációjuk, se társadalmi támogatottságuk nincs ezeknek a kotnyeles gyülekezeteknek. Kéretlen prókátor valamennyi. Csak jönnek, nyüzsögnek, háborognak, miközben alig leplezett ideológiákat terjesztenek. Idegen zsoldban állnak, de ragaszkodnak ahhoz, hogy a civil szervezetek szabályai vonatkozzanak rájuk is.

Mondja már meg valaki, mitől civil az Amnesty International, a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság, a K-Monitor vagy az Eötvös Károly Intézet? Utána kellene nézni, honnan jönnek az őket működtető hatalmas pénzek, kik az „önzetlen” támoga­tóik… Éppen itt az ideje kirázni mindnyájukat az álságos „civil öltözékükből”. Nem is új az ötlet. Olyan demokráciák, mint Ausztria, Németország vagy az Egyesült Államok, már régóta lobbistaként kezelik a ködös hátterű „humanistákat”. Nem „orbáni képzelődésről”, van szó, ahogyan azt próbálják beállítani.

E műcivilek komoly közvélemény-formáló erővel rendelkeznek (némelyiknek nagyobb a súlya, mint egy kisebb államnak), befolyásukat egy jól körülhatárolható ideológia terjesztésére használják. Közös ismertetőjelük: aggodalom az emberi jogokért (menekültkérdés, azonos neműek házassága, drogliberalizáció stb.), ha tiporják azt, ha nem, hiszen csak így „indokolt” beleszólni a nemzetállam életébe. Lobbisták? Inkább szélhámosok a legrosszabb fajtából.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: