Londoni terrortámadás: megszólalt a szemtanú

2017. március 24.

LONDON, 23:38

A Scotland Yard egyelőre azt is vizsgálja, hogy a támadó, az 52 éves Khalid Masood egyedül hajtott-e végre a terrortámadást.

Mark Rowley, a londoni rendőrség terrorelhárítási ügyosztályának parancsnoka pénteki sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a vizsgálat most már a merénylő, Khalid Masood indítékainak, az általa tett előkészületeknek és esetleges társainak a felderítésére összpontosít.

A Scotland Yard mindenekelőtt azt igyekszik kideríteni, hogy Masood, aki több álnevet is használt a szigetországban, csak az iszlamista propaganda hatására vagy esetleg mások biztatására, utasítására hajtotta-e végre a merényletet”

– fogalmazott Rowley.

Tom Wilson terrorizmus-szakértő a BBC-nek elmondta, hogy szinte kizárható, hogy a támadó egyedül hajtotta végre a támadást.

 

A tapasztalat az, hogy a látszólag teljesen egyedül, önállóan cselekvő terroristák is rendszerint szélesebb hálózat tagjai, vagy legalábbis online fórumokon kommunikálnak másokkal”

– vélekedett a szakértő.

Eddig annyi derült ki a férfiról, hogy az elmúlt évtizedekben több erőszakos bűncselekmény, többek között súlyos testi sértés, támadófegyverek birtoklása és a közrend elleni kihágások miatt rendszeresen járt a bíróságokra.
Így látták az iszlamista merénylőt

Michael Petersen üzletember órákkal a terrortámadás előtt szemtől szemben volt Khalid Masooddal, akit nyugodtnak és udvariasnak írt le. Petersen ugyanabban a szállodában lakott a merényletet megelőző éjjelen, mint a terrorista és a recepción futottak össze.

Nagyon udvariasan viselkedett Masood, semmi sem utalt arra, hogy terrorista lenne. Az az ijesztő, hogy nem lehet felismerni a viselkedéséről. Nyugodtan állhatsz valaki olyan mellett az utcán, aki épp tömeggyilkosságot tervez, ez pedig nagyon ijesztő”

mondta Petersen.

A rendőrség eddig azt derítette ki, hogy a férfi egy bérelt terepjáróval, 250 méteren keresztül gázolt végig a járdán, majd kiszállt és a parlament épülete felé ment, ahol megkéselt egy rendőrt. A támadót lelőtték.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: