Kettős terrortámadás Londonban: 4 halott, 20 sérült (videó+fotók!)

 

Négy áldozata és legalább 20 sérültje van a szerdai kettős terrortámadásnak Londonban – közölte a Scotland Yard. Az egyik halott az a rendőr, akit az elkövető megkéselt a brit parlamentnél. A rendőrség lelőtte a tettest. Eközben a közeli Westminster-hídon is többen megsérültek, feltehetően gázolásos merénylet történt. A szemtanúk egy támadót láttak a londoni Westminster-hídon és a parlament közelében – jelentette szerda délután a spanyol hírügynökség az angol sajtóra hivatkozva. A brit rendőrség teljes körű terroristaellenes nyomozásba kezdett. 

A késelés indítéka a hatóságok előtt még nem ismert, de a rendőrség egyelőre terrorista támadásként kezeli az esetet. A merénylet idején az alsóház épp ülésezett, munkáját azonnal felfüggesztették, a képviselőket és a parlamentben levő újságírókat a rendőrség utasította, hogy maradjanak az épületben, amelyet lezárt. Később megkezdték az épület kiürítését. Ugyancsak lezáratta a rendőrség a közeli metróállomást. A brit miniszterelnöki iroda tájékoztatása szerint Theresa May kormányfőnek nem esett baja. Azt nem fedték fel, hogy hol volt May a merénylet elkövetésekor.

A Reuters brit hírügynökség közben fotókat tett közzé, melyek több fekvő, erősen vérző sérültet mutatnak a Westminster-hídon. Egy másik fényképen egy ember egy londoni autóbusz kerekei alatt fekszik. A BBC tudomása szerint a rendőrségnek gyanús lett egy autó a parlamentnél, ám ezt a rendőrség nem erősítette meg. Egyelőre hivatalosan azt sem erősítették meg, hogy a Westminster-hídon valóban gázolásos merénylet történt-e.

A szemtanúk beszámolója szerint egy szürke, Hyundai típusú gépkocsi elgázolt több embert a hídon, majd nekiment a híd korlátjának, és leállt. A vezetője kiszállt, és a parlament felé ment tovább. Ott megkéselt egy rendőrt, és éppen készült megtámadni egy másikat is, amikor a biztonsági erők lelőtték.

A brit rendőrség  szerda délután közölte, hogy teljes körű terroristaellenes nyomozásba kezdett. Ezzel egy időben  bejelentették, hogy Theresa May kormányfő vezetésével összeült a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (Cobra).

A Sky News televízió értesülése szerint két ember halt meg, más források  ezt nem erősítették meg. A sérültek között francia források szerint három francia diák is van. Kórházi források szerint legkevesebb tíz sérült van. A BBC értesülése szerint meghalt az a rendőr, akire a merénylet elkövetője a brit parlament mellett rátámadt. Közben Scotland Yard tájékoztatása szerint négy halottja és legalább húsz sérültje van a támadásnak.

A szerdai londoni események pontosan egy évvel azután történtek, hogy Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson öngyilkos merényleteket követtek el dzsihadisták. A két támadásban harminckét ember halt meg, és több mint háromszáz megsebesült.

A videóban az Euronews élő adását látja!

Forrás: MTI; Fotó: Reuters

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: