FÖLDI LÁSZLÓ: AZ OLASZOK EGY LÁTHATATLAN HADSEREGET ENGEDNEK MAGUKRA

HIRADO.HU
Ha az olasz hatóságok tisztában vannak azzal, hogy dzsihadista harcosok érkeznek az országba, érthetetlen, miért nem védekeznek ellene, azaz miért engednek be számolatlanul olyan embereket, akik identitása nem állapítható meg. Egy láthatatlan hadsereget engednek magukra – jelentette ki Földi László titkosszolgálati szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

A szakember hangsúlyozta: amikor egy emblematikus rendezvény van, akkor a védelem nagyon erős. Kis esélyét látja annak, hogy az EU-csúcs közeledtével a megerősített objektumokban „történhet valami”, sokkal inkább valószínű, hogy ugyanabban az időpontban valahol máshol kísérelnek meg valamilyen cselekményt, ahol a védelem gyengébb – mondta az M1 Aktuális hírcsatornán a biztonságpolitikai szakértő.

Megismételte, hogy az ellenség láthatatlan. Ha uniformisban érkeznének, akkor talán föl lehetne ismerni őket. Nagy részüket a védelem mégis látta, ugyanakkor nem tudtak ellenük védekezni, mert nem voltak tisztában azzal, mire készülnek. A béke törvénye ugyanis az ártatlanság vélelméből indul ki. Így hiába tudjuk valakiről, hogy dzsihadista, amíg nem követ el valamit, nem lehet ellene tenni semmit – magyarázta.

A másik probléma, hogy Olaszországot Európa, pontosabban a NATO magára hagyta. Az olasz parti őrség nagyon kevés ahhoz, hogy a migrációt megállítsa. Ráadásul a védelemnek nem Európa partvonalánál kellene kezdődnie, hanem Észak-Afrika partjainál. Amikor már átjön a tömeg, a védelem sokkal nehezebb – érvelt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Olaszország NATO-tagország. A katonai szövetség alapokmánya pedig kimondja, hogy amelyik tagállam biztonságpolitikai kihívás elé kerül, azon a többieknek segíteni kell.

Úgy vélte: a térségben mindenkivel tárgyalni kellene, aki megoldásra törekszik. Nem szabad megengedni, hogy elinduljanak a csónakok. Ez egy katonai, hadászati kérdés, megoldható, a technika megvan hozzá, politikai elhatározás kell – szögezte le.

Arra a kérdésre, lehet-e a NATO-nak felhatalmazása arra, hogy Líbia partjainál cselekedjen, azt válaszolta: ha megvan a politikai elhatározás erre, akkor majd lesz.

A teljes beszélgetést ITT nézheti meg!

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: