ÁTLÁTSZÓ

A jobboldali egyetemisták mozgalmából 2003-ban párttá alakult, akkor még marginális csoportosulás számára 2006 ősze, az őszödi beszéd kiszivárogtatását követő lázadás hozta meg a politikai kitörés esélyét, amivel élt is az akkor még nemzeti radikális Jobbik.

A mozgalom szimbolikusan és gyakorlatilag is a „hazaáruló, zsarnok, szemkilövető” Gyurcsány-kormány ellenében határozta meg önmagát, mindent tagadott, amit az MSZP–SZDSZ-koalíció képviselt. A Fidesszel szemben akkoriban az volt a legfőbb kritikájuk, hogy nem lép fel elég keményen a vörös–kék rezsim ellen. A balliberálisok egykor kérlelhetetlen ellenségei azonban mára odáig jutottak a néppártosodás útján, hogy az MSZP–SZDSZ-országlást kevésbé ítélik rossznak, mint az Orbán-kormányt.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke március 15-én úgy fogalmazott: „Szégyen és gyalázat, hogy egy ilyen vazallus banda irányítja az országot. Még a szociálliberális banda sem volt ennyire rossz.”

Utóbb azzal magyarázta ezt a megállapítását, hogy szerinte ma a multicégek nagyobb kedvezményekben részesülnek, mint 2010 előtt. Mindez nem változtat a lényegen, beleillik abba a forgatókönyvbe, amit a párt 2015 óta lépésről lépésre megvalósít. Ennek lényegét maga a célkeresztben álló kormányfő fogalmazta meg már tavaly októberben a parlamentben: „A Jobbiknak semmi sem drága, egy céljuk van: a miniszterelnököt meg kell buktatni, ahogy megrendelték tőlük.” A megrendelő személyére akkor nem tért ki, hétfőn azonban Vona Gábornak válaszolva kijelentette: „Mindannyian tudjuk, hogy önök nem a saját álláspontjukat képviselik, önök benne ülnek egy nagyvállalkozó zsebében. Önök a Jobbikból, egy nemzeti radikális pártból egy csicskapártot csináltak.”

A kormányfő által említett nagyvállalkozó Simicska Lajos, akinek fia még a múlt héten egy interjúban kifejtette, hogy a Jobbik kétharmados győzelmét és egyúttal Orbán Viktor bukását várja 2018-ban. Kubatov Gábort, a Fidesz alelnökét idézve: nincs több kérdés és nincs több titok, egyértelműen kiderült, hogy a Simicska család Vona Gábor és a Jobbik szekerét tolja a jövő évi országgyűlési választásokon.

A nagyvállalkozó 2015 februárjában a nyilvánosság előtt üzent hadat a miniszterelnöknek trágár kifejezések kíséretében, egyértelművé téve, hogy nem fog válogatni az eszközökben, célja Orbán Viktor megbuktatása. A lejárató hadművelet egyik eleme az ügynökvád, vagyis hogy Simicska szerint a miniszterelnök még a sorkatonai szolgálatuk idején jelentett róla. Bizonyíték persze nincs, csak cáfolat, ennek ellenére Vona Gábor hétfőn a parlamentben megismételte az ügynökvádat.

Érdekes egybeesés, hogy lapinformációk szerint az egykori titkos­szolgálati hátterű Egymásért Alapítvány ügyének egyik főszereplője, Jakubinyi Róbert adatokat próbált gyűjteni Orbán Viktor ellen is. Azt akarta megtudni, hogy a miniszterelnök még külföldi tanulmányai idején jelentett-e a szolgálatoknak.

Egyértelmű a szándék, a karaktergyilkossági kísérlet, az ezzel párhuzamos lélektani hadviselés a kormányfő ellen, és a megrendelést lelkesen teljesíti a Jobbik elnöke, holott néhány éve szerinte még S. L. volt a korrupció mértékegysége. A „lélekváltás” előtt, 2012-ben egy parlamenti felszólalásában Vona úgy fogalmazott: „…már nem is az a közhangulat, hogy Orbán Viktornak van egy pénztárnoka, hogy Orbán Viktornak van egy oligarchája, hanem a közhangulat az, hogy Simicska Lajosnak van egy miniszterelnöke.”

Lehet, hogy a nagyvállalkozó ezt szerette volna elérni, de nem sikerült.

Helyette lett egy pártelnöke.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: