Donald Trump: a migráció kiváltság, nem pedig jog

Angela Merkel német kancellár több mint két év után látogatott ismét az Egyesült Államokba, ahol Donald Trump amerikai elnökkel találkozott és tárgyalt.

 

Az Egyesült Államok és Németország közös érdekeit hangsúlyozta Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtóértekezletén pénteken a washingtoni Fehér Házban Donald Trump amerikai elnök. Donald Trump és Angela Merkel első ízben találkozott egymással.   A két ország vezetője egy kerekasztal-beszélgetésen vett részt délután, majd közösen tartottak sajtótájékoztatót.

Donald Trump beszédében megerősítette: az új amerikai kormányzat változatlanul támogatja a NATO-t, de megismételte: szükségesnek tartja valamennyi NATO-tagállam növekvő mértékű anyagi hozzájárulását az észak-atlanti szervezethez. Egy erős Amerika az egész világ érdeke – hangsúlyozta az elnök.


Merkel az Egyesült Államokban

 

Az amerikai elnök elismerően szólt Angela Merkel, illetve Németország szerepvállalásáról a NATO-ban. Ugyancsak méltatta Berlin közreműködését az afganisztáni nemzetközi misszióban.

 

Donald Trump köszönetet mondott a német kancellárnak, valamint a francia elnöknek a törekvésekért az ukrán konfliktus megoldására vonatkozóan. Az elnök hangsúlyozta a terrorizmus elleni küzdelem fontosságát, s ismételten hitet tett a határok ellenőrzése mellett.

Az Egyesült Államok elnöke beszédében kihangsúlyozta, hogy “a migráció kiváltság nem pedig jog”. Hozzátette, az állampolgárok biztonsága az elsődleges. A bevándorlás szigorítása a belbiztonságot szolgálja – mondta.

Sok a közös a két nemzetben – emelte ki Donald Trump. Hozzátette a Németországgal meglévő szoros barátság közös értékeken alapul, ennek a szövetségnek az alapját a reményteljes jövő alkotja. Németország rendkívüli munkát végzett és tovább folytatják a közös munkát.

Donald Trump egy német újságírónő kérdésére válaszolva fejtette ki álláspontját. Az amerikai elnök hangsúlyozta: hamisak azok az információk, amelyek arról szólnak, hogy ő az elzárkózás híve lenne. Hozzátette, hogy Németországgal például “fantasztikusan jó” kereskedelmi kapcsolatokra számít.

Az elnök egy másik kérdésre válaszolva leszögezte: ritkán szokta megbánni Twitter-bejegyzéseit.

A katonai kiadások növelését ígérte Merkel

Németország katonai kiadásainak további növelésére tett ígéretet Angela Merkel német kancellár a Donald Trump amerikai elnökkel pénteken Washingtonban közösen tartott sajtóértekezletén.

A német kancellár hangsúlyozta, hogy országa tartja magát ahhoz a 2014-es NATO-csúcson megfogalmazott közös célkitűzéshez, amely szerint 2024-ig a tagállamok a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát fordítják védelmi célokra.

“Továbbra is ebbe az irányba haladunk” – fogalmazott a kancellár.

A sajtóértekezleten Angela Merkel állást foglalt a két ország közötti tisztességes kereskedelem mellett. A kancellár olyan kereskedelmi kapcsolatokat szorgalmazott, amelyek – mint fogalmazott – mindkét ország számára kölcsönösen előnyösek.

A kancellár örömét fejezte ki amiatt, hogy az amerikai elnök is hitet tett a minszki folyamat mellett.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: