Áder Jánost újraválasztották köztársasági elnöknek

Beszédében kiemelte: az öt éve is vallott értékek alapján kívánja az államfői munkát végezni

MH/MTI – 2017.03.13. 10:10

Újabb öt évre köztársasági elnökké választotta Áder Jánost hétfőn az Országgyűlés. A Fidesz-KDNP jelöltje 131 szavazatot kapott. A baloldali ellenzék által támogatott Majtényi László volt ombudsmanra, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökére 39-en szavaztak a második fordulóban.

 

áderÁder János (Fotó: Hegedüs Róbert) Újabb öt évig Áder János az államfő

A titkos szavazásban 170 képviselő vett részt, mindannyian érvényesen voksoltak. Áder János, a Fidesz-KDNP jelöltje 131 szavazatot kapott. A baloldali ellenzék által támogatott Majtényi László volt ombudsmanra, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökére 39-en szavaztak.

Áder Jánost a második fordulóban választotta államfővé a parlament, miután az első kör – kétharmados támogatás híján – eredménytelen volt. A második szavazáson már csak az számított, ki kap több voksot.
A politikus megválasztása után a páholyban fogadta a gratulációkat, köztük Orbán Viktor miniszterelnökét.
Az 1959-ben született Áder János – volt házelnök, országgyűlési és európai parlamenti képviselő – második ciklusát kezdheti meg a Sándor-palotában. Újraválasztása május 10-től hatályos.
Először 2012. május 2-án választotta őt elnökké az Országgyűlés, majd – a rendszerváltás utáni ötödik államfőként – 2012. május 10-én lépett hivatalba.
Áder János nős, felesége Herczegh Anita, négy gyermekük van.
Az Országgyűlés a rendszerváltás óta hetedik alkalommal választott köztársasági elnököt.

Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ő a Magyar Honvédség főparancsnoka. Az államfőt a tisztségre legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani.

Áder János: Tegyük életünk központi kérdésévé a teljesítményt!

Az elmúlt öt év megerősítette Áder Jánost abban, hogy életünk központi kérdésévé kell tenni a teljesítményt, államfői munkája során számos bizonyságát lelte ennek. A tapasztaltakból példaként említett egy kis faluban elért munkanélküliség-felszámolást, hazai vállalat sikerességét, magyar találmányokat, tudós-, orvos- és ápolói teljesítményeket.

Az államfő hétfőn a parlamentben, a köztársaságielnök-választást megelőző beszédében számot adott az eltelt öt esztendőben végzett munkájáról.
Felidézte, hogy 2012-ben azt ígérte, államfőként mindig a magyar érdekek és értékek szószólója lesz.
Kijelentette: az öt éve is vallott értékek alapján kívánja az államfői munkát végezni.

Arról is beszélt, hogy a köztársasági elnök alaptörvényből következő külpolitikai mozgástere lehetőséget ad régóta húzódó vitás kérdések megoldására, lezárására is. Erre példaként felelevenítette a Tomislav Nikolic szerb elnökkel 2012-ben folytatott budapesti tárgyalását, amelyen felvetette az 1944-45-ös bácskai vérengzéseket és a magyarok kollektív bűnösségéről szóló 1945-ös döntést, Tomislav Nikolic pedig úgy reagált, hogy elérkezett a megbocsátás és a megbékélés ideje. A szerb államfővel kötött budapesti elvi megállapodás után 2013-ban született meg a szerb parlament döntése, amely elítélte a második világháború végén elkövetett atrocitásokat, majd Magyarország köztársasági elnökeként bocsánatot kért azokért a bűnökért, amelyeket a második világháború során magyarok követtek el ártatlan szerbek ellen – idézte fel Áder János, hozzátéve, hogy néhány hónap múlva pedig a szerb kormány hatályon kívül helyezte a magyarok kollektív bűnösségéről szóló 1945-ös határozatot.

Felszólalásában kitért arra is, hogy eddigi elnöki munkájában kiemelt helyen szerepelt a jövő generációk iránti felelősség, hiszen “épített és természeti környezetünkért viselt felelősségünk közös”, parlamenti, kormányzati ciklusokon is átnyúlik.
Kiemelte ugyanakkor, hogy a környezetvédelmet illetően a Föld szinte minden országára jellemző a politikai nemtörődömség, a kormányzati felelőtlenség. Úgy fogalmazott, szomorú volt szembesülnie “a rövidtávú és rövidlátó kalmárszellem helyi és globális következményeivel”. Megemlítette, hogy az elmúlt 50 évben az emberiség több erőforrást fogyasztott el, mint korábban a történelem során, valamint azt is, hogy nem egészen fél évszázad alatt megállíthatatlanul nőtt a légkörben az üvegházhatású gázok mennyisége. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ugyanezen idő alatt egy Európa területét meghaladó nagyságú erdő tűnt el a Földön, és hogy a Kárpát-medencének – a klímaváltozás szempontjából – Európában egyedülálló a sérülékenysége.

Az államfő megköszönte a képviselőknek, hogy a magyar parlament az Európai Unióban elsőként ratifikálta a párizsi klímamegállapodást.

Áder János beszédében köszönetet mondott Majtényi Lászlónak, a baloldali ellenzék köztársaságielnök-jelöltjének is, hogy vállalta a megmérettetést.

Végül utalt a jövő évi országgyűlési választásra, jelezve, hogy “a politikai viták zaja a következő hónapokban erősödni fog”. Azt kérte a képviselőktől, hogy e vita során gondoljanak a 200 éve született Arany Jánosra, aki a következőket mondta: “Aki azt mondja; én nem adok a hazának, amennyi tőlem telik, olyba veszem, mintha azt mondaná: én nem akarom, hogy legyen Magyarország. (..) Nem gondoltuk meg, hogy ha a haza nem lesz, akkor mi sem leszünk; nem lesznek ökreink, juhaink, nem lesznek házaink, földeink (…), nem leszünk mi magunk. Mert a haza ezekből áll. Most ez a kérdés: akarjuk-e, hogy éljen a haza, vagy sem?”

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FNyitraiZsolt%2Fposts%2F1874652289447819%3A0&width=500

 

Majtényi László: Helyre kell állítani a köztársaságot

Helyre kell állítani a köztársaságot, amelyben intézmények biztosítják alkotmányos jogainkat, és vissza kell térni az 1989-es, 1990-es alkotmányos mozgalom értékeihez, vagyis a parlamenti demokráciához – hangoztatta Majtényi László, a baloldali ellenzék által támogatott köztársaságielnök-jelölt hétfőn a parlamentben.

majtényiMajtényi László (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd) 

A volt ombudsman az elnökválasztás előtt elmondott beszédében hangsúlyozta: olyan alkotmányt tart szükségesnek, amelyet népszavazás erősít meg, amely kifejezi a társadalom vitában álló csoportjainak közös értékeit, és békét teremt.
Abban összegezte programját, hogy mindenkinek jobb intézmények, mint emberek uralma alatt élni. A volt ombudsman megköszönte az őt jelölőknek, hogy hitet tettek rendszerkritikus programja mellett.
Majtényi László elviselhetetlennek nevezte a szegénységet és úgy ítélte meg, hogy a korrupció maga alá gyűrte az államot. A magánnyugdíjpénztárakra, trafikokra, földekre, az “elcsent tan- és sajtószabadságra”, a kultúra szabadságára utalva azt mondta: be kell látni, hogy a hatalmasok személyes önzésével szemben csakis a független intézmények védelmében lehet bízni.

Kósa Lajos: Áder államfői, Majtényi ellenzéki aktivista beszédet mondott
Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint míg Áder János államfői beszédet mondott hétfőn a parlamentben, addig Majtényi Lászlótól “virtigli ellenzéki aktivista” felszólalást hallhattak. A kormánypárti politikus hétfőn, az államfőválasztás utáni sajtótájékoztatóján értékelte a két köztársaságielnök-jelölt – még a titkos voksolások előtt tartott – beszédét.
Míg Áder János köztársasági elnök, a Fidesz-KDNP államfőjelöltje a nemzet egységének kifejezésére hozott példákat, addig a baloldali ellenzék által támogatott Majtényi László – noha a nemzet megosztásának elkerülését szorgalmazta – mindenkihez szólt, kivéve a kormány politikáját támogatókat – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

A jelölt az 1989-90-es alkotmányos értékekhez, a parlamenti demokráciához visszatérést sürgette. Az önzés korlátozását szorgalmazva kiemelte: szabad és szolidáris Magyarországot szeretne.

A bevándorlásról szólva Majtényi László azt fogalmazta meg, hogy “morálisan és alkotmányosan csak az a politika igazolható, amely a szülőföldjükről elűzöttekre úgy tekint, mint a miénkkel azonos méltóság hordozóira”. “Csak az jó menekültpolitika, amely az emberiesség erkölcsi és jogi követelményeinek megfelel” – hangoztatta.

Machiavellit idézve azt mondta, “ha a fejedelem ellenséget keres, akkor tegnap a migráns, ma a rossz oligarcha, holnap a Soros, holnapután pedig te magad leszel az ellenség”. Közölte, a belviszály minden fejlődés legfőbb gátja, azonban a békességnek vannak kulturális előfeltételei.

A nyomorral, a korrupcióval, a megfélemlítéssel, az elnyomással, a környezet pusztításával soha nem lehet békét kötni – jelentette ki Majtényi László, aki azt is jelezte: folyamatos vitára is szükség van, ugyanis amíg csak egy vélemény érvényesül, soha nem lesz béke.

Majtényi László jelezte, az eddigi államfők közül Göncz Árpádot és Sólyom Lászlót tekinti mintának, akik példát mutattak személyes autonómiából. A jelölt azt is kiemelte, hogy nem lenne fél óránál tovább hálás az őt megválasztó pártoknak, mert a hála nem alkotmányossági kategória. Hozzátette, hogy köztársasági elnökként nem lenne “odafagyott mosolyú köszönőember, sem pedig néma és komor szfinx”.

Közölte, hogy megválasztása esetén maradéktalanul élne minden eszköztárral, s mivel szerinte az alkotmányosság megroppant, “unortodox eszközök alkalmazásának” is helyet adna. Erre példaként a korlátlan beszédjogot hozta, továbbá azt, hogy korlátlanul nyújthatna be törvényjavaslatokat az Országgyűlésnek. Noha utóbbit a parlament nem köteles elfogadni, de megtárgyalni igen – fűzte hozzá.

Majtényi László szimbolikus jelentőségűnek nevezte, hogy első törvényjavaslata a sajtószabadságról szólna, mert egyre-másra szűnnek meg a “sajtószabadság utolsó közlönyei”. További javaslatai között említette egy új alkotmánybírósági törvény, egy szociális, a felsőoktatási és közoktatási, és a korrupció megfékezését célzó jogszabály kidolgozását.
Beszédében megjegyezte azt is, hogy kevesebb gyalázkodás, hazugozás, “sorosozás”, idegen ügynöközés több lett volna. Az elmúlt hetek fényében azt is kérhetné – jegyezte meg -, hogy ha vannak a parlamentben olyan pártok, amelyeknek vezetői élvezték Soros György támogatását, akkor szavazzanak rá, de nem kéri.

Az MSZP szerint Áder János már a köztársaságielnök-választás előtt elmondott beszédével bebizonyította, hogy alkalmatlan államfőnek, mivel fogalma sincs arról, hogy mi zajlik ma Magyarországon. Az ellenzéki párt közleményében azt írta, Áder János köztársasági elnök eddigi tevékenységét összegző parlamenti beszédében egy szót sem szólt a magyarországi szegénységről, ehelyett fontosabbnak tartotta a magyar-szerb viszony dicséretét. Nem beszélt a több mint négymillió létminimum alatt élő emberről, helyettük a klímavédelemért aggódott. Hallgatott “a gyalázatos helyzetben lévő” oktatásról és egészségügyről, helyette egyetlen egészségügyi sikert említett, azt a látszatot keltve, mintha a magyar kórházakban minden rendben lenne – sorolták. A szocialisták kifogásolták, hogy Áder János számára ebben az országban nincsenek éhező gyermekek, nincsenek alacsony fizetések, nincs korrupció, nincs veszélyben a jogállam.

Majtényi: Sikertörténet volt az utóbbi két és fél hónap
Sikertörténetnek nevezte a jelölése óta eltelt két és fél hónapot a civilek és baloldali ellenzéki pártok által támogatott Majtényi László.
A volt ombudsman közölte, március 15-én még részt vesz egy demonstráción, de nincsenek politikai ambíciói.
A parlamenti szavazást követő sajtótájékoztatóján Majtényi László elmondta, az eredmény kihirdetését követően gratulált Áder Jánosnak, akinek “az elsőnél sokkal sikeresebb” második ciklust kíván.
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egykori elnöke, miután köszönetet mondott az őt támogatóknak, egy rendkívüli sikertörténetről beszélt. Amikor elkezdték, “egy lyukas kétfillérest” nem adott volna azért, hogy köztársaságielnök-jelöltté válik – indokolt. Hozzátette, hogy a rendszerváltozás óta nem volt példa olyan összefogásra az “alkotmányhű” pártok között, mint most, amikor őt támogatva felsorakoztak.
Kérdésre válaszolva azt mondta, az őt jelölő pártok közötti további együttműködés nem az ő személyén múlik, és nem hiszi, hogy annak ő feltétlenül központi szereplője lenne. Meggyőződésének adott hangot, hogy az őt támogató politikusok “valószínűleg hideg fejjel kiszámolták”, hogy ennek az együttműködésnek milyen politikai vagy társadalmi haszna lehet és a jövőben feltehetően hasonló megfontolások alapján hoznak majd döntéseket.
Egy másik, a jövőjére vonatkozó kérdésre azt felelte, a vállalása március 15-ig szól, amikor részt vesz egy demonstráción. Azt követően pedig vissza szeretne térni korábbi életéhez, ugyanis nincsenek “politikai karriervágyai”.
Székely Sándor, a Majtényi Lászlót támogató Szolidaritás elnöke is sikernek értékelte, hogy a parlamenti szavazáson ellenjelöltet tudtak állítani. Egyúttal bejelentette, hogy március 15-én délután demonstrációt tartanak, amelyik az Operánál kezdődik, majd onnan a résztvevők átsétálnak az Alkotmány utcába.

KDNP: az államfő eddigi tevékenység biztosíték
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) számára az államfő eddigi tevékenysége a biztosíték, hogy munkájában továbbra is mindenekelőtt a magyarság helyzetének javítását és a teremtett környezetünk védelmét helyezi a középpontba.

A kisebbik kormánypárt hétfőn így értékelte Áder János újraválasztását  közleményében, amelyben gratulációját fejezte ki.
A KDNP kiemeli: olyan világban élünk, amikor megannyi váratlan és kiszámíthatatlan kihívással kell megküzdeni nap mint nap. Ebben a közös helytállásban számítanak az ismét bizalmat kapott államfő együttműködésére. A köztársasági elnök hallassa hangját és őrködjön hazánk jogállami működése fölött! – szögezi le a kommüniké.

LMP: igazi államfője is lehetne Magyarországnak 
Az LMP társelnöke sem Áder János eddigi tevékenységében, sem az államfő újraválasztása előtt elmondott programbeszédében nem talált olyan elemet, amelyre reagálni lehetne, Hadházy Ákos ugyanakkor az alulmaradt ellenzéki jelöltről szólva azt mondta: Majtényi László megmutatta, hogy igazi államfője is lehetne Magyarországnak.

Az LMP politikusa hétfőn sajtótájékoztatón értékelte a lezajlott államfőválasztást, reményt adónak ítélve Majtényi László programbeszédét, amely számára azt mutatta meg: elképzelésekkel, véleménnyel is lehet valaki államfő.
Hozzátette: Majtényi László beszéde mutatta meg számára, hogy a köztársasági elnöknek igenis van mozgástere, beszédeinek lehetne súlya, törvények megalkotását kezdeményezhetné vagy akár népszavazást is – fűzte hozzá.
Ez utóbbiról megjegyezte: ha Áder Jánosnak nemcsak szavakban lenne fontos a környezetvédelem vagy a nemzet egysége, akkor a paksi beruházás ügyében neki elsőként kellett volna népszavazást kezdeményeznie.

Jobbik: egyik jelölt sem alkalmas a tisztségre
A Jobbik értékelése szerint egyik államfőjelölt sem alkalmas a tisztségre.

Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezetője azt mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján: azért nem vettek fel szavazólapot, mert azt szerették volna, ha az emberek közvetlenül választhatnak köztársasági elnököt, és nem az tölti be a mandátumot, “akinek a Viktor engedi”.
Sem Áder János, sem Majtényi László nem képes megjeleníteni a nemzeti egységet, mindketten elkötelezettek valamilyen politikai irányban, nem pártok felett állnak – jelentette ki.
Fontos lett volna, hogy egy elhivatott, köztiszteletben álló ember valódi hatalmi kontroll legyen, aki nem enged teret az orbáni kormányzásnak – mondta Volner János, aki szerint a szavazás színjáték, az eredménye pedig előre látható volt.

Párbeszéd: Majtényi László a választás erkölcsi győztese
A Párbeszéd Magyarországért Majtényi Lászlót tartja a köztársaságielnök-választás erkölcsi győztesének.

A párt társelnökei közleményükben azt írták, hogy a volt ombudsman “az ellene folyó gyűlöletkampány ellenére” vállalta, hogy a köztársaság értékeit képviseli, miközben az újraválasztott Áder János parlamenti beszédében “Schmitt Pál-i mélységekbe süllyedt”.
Szabó Tímea és Karácsony Gergely Áder Jánost bírálva úgy fogalmaztak: az újraválasztott államfő egyetlen szóval sem tett utalást a megtépázott demokrácia helyzetére, a mélyülő szegénységre vagy a korrupcióra, miközben nem beszélt azokról “az aljas, a kormánypárt által erőszakkal meghozott törvényekről, amelyeket egy hang nélkül aláírt”. Szavaik szerint ezek közé tartozik a sajtószabadság “ellehetetlenítése”, a paksi beruházások titkosítása vagy a választási rendszer további “szétzúzása”.
Majtényi László olyan jelölt volt, aki már korábban is bizonyította: maximálisan kiáll a korrupció felszámolása, a demokrácia és a béke, a nemzet egységének megteremtése mellett, miközben programjában szerepelt a szegénység, az egyenlőtlenségek felszámolása, a jólét megteremtése – összegeztek.

A Liberálisok bátor politikai fellépést várnak Ádertől 

A Magyar Liberális Párt azt várja a köztársasági elnökké újraválasztott Áder Jánostól, hogy a szabadságjogok védelmét, a jogállamiságot és a bátor politikai fellépést következetesebben és határozottabban képviselje, mint első ciklusában – mondta Fodor Gábor pártelnök a hétfői országgyűlési szavazást követő sajtótájékoztatóján.

Fodor Gábor pártja nevében gratulált Áder Jánosnak, ugyanakkor arra szólította fel az államfőt, hogy ha már mostani beszédében kiállt a környezetvédelem ügye mellett, akkor lépjen fel határozottan Paks kérdésében. A Liberálisok elnöke szintén az államfő határozott fellépését sürgette a sajtószabadság sérelme, a szegénység, és a menekültekkel szembeni “indulatkeltő kampány” ügyében is.
Hangsúlyozta: Áder Jánost kétharmados támogatás híján csak a második fordulóban tudták megválasztani, ezért az államfő akkor cselekszik bölcsen, ha azoknak a hangjára és véleményre is figyel, akik kritikusai és nem őt támogatják politikailag.
Fodor Gábor hozzátette: a Liberálisok büszkék az általuk támogatott Majtényi Lászlóra, aki parlamenti beszédében határozottan és világosan fejtette ki azokat az elveket, amelyeket az MLP is fontosnak tart.
Arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy a Demokratikus Koalíció képviselői és egy szocialista képviselő a második fordulóban már nem szavazott, azt mondta: politikailag helytelen és udvariatlan gesztusnak tartja ezt.

A DK korábban közleményben tudatta, hogy a második fordulóban, amelyikben már az egyszerű többség is elég, nem veszik fel a szavazólapot, nem akarnak “a demokrácia díszleteként” asszisztálni Áder János újraválasztásához.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: