A legfontosabb, hogy mindenki méltóképpen és biztonságban ünnepelhessen

Egész napos programkavalkáddal emlékeznek az 1848-49-es forradalom hőseire

MH/MTI – 2017.03.10.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett programok legfontosabb célja idén is az, hogy méltóképpen, biztonságban ünnepelhessen és emlékezhessen minden magyar ember – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a nemzeti ünnep programjairól tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Vargha Tamás a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott eseményen azt mondta: az 1848-1849-es forradalom a magyarok függetlenség iránti vágyának és merészségének örökérvényű példája. A forradalom és szabadságharc üzenetei a mai Európában is érvényesek – tette hozzá.

 

17264734_1355812171131078_6109605954824611645_n

Zászlófelvonással indul a program, beszédet mond Tarlós István és Orbán Viktor

Közölte, a március 15-i programok a hagyományokhoz híven reggel 9 órakor az Országház előtti Kossuth téren kezdődnek, ahol Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Innen az ünneplők – a megszokott útvonalon – a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetésével átvonulnak a nemzeti múzeumhoz. Itt fél 11-kor kezdődik a díszünnepség, Tarlós István főpolgármester mond köszöntőt, majd 11 órakor Orbán Viktor miniszterelnök mondja el ünnepi beszédét.

A korábbiaktól eltérő útvonalon vonul az ünnepi menet a budai Várba

A budai Várban idén is egész nap számos ingyenes programmal várják az ünneplőket. Az Országházban idén is megtekinthető lesz regisztráció nélkül a Szent Korona.

A kormányfő beszédét követően indul meg az ünnepi menet a budai Várba. Az ünneplőket a Magyar Honvédség Budapest Helyőrség zenekarának tagjai, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség lovas huszárai vezetik fel. A menet útvonal idén eltér a korábbiaktól: az Astoria, Szabad sajtó út, Március 15. tér, Széchenyi István tér érintésével a Lánchídon keresztül halad a menet, majd a Clark Ádám térről a Hunyadi János úton keresztül érik el a Dísz teret. Vargha Tamás elmondta, az autóforgalomra tekintettel idén tehát nem az Erzsébet-hídon vonul át a menet.

Átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrendeket

A nemzeti ünnep hagyományos programja azoknak a nagyszerű embereknek az elismerése, aki a kultúra vagy a tudomány területén maradandót alkottak. Az Országház Kupolatermében délután 3 órától adják át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrendeket – közölte Vargha Tamás, megjegyezve, hogy idén 42-en részesülnek elismerésben. Az ünnepségen Áder János államfő mond beszédet, és a díjátadáson részt vesz Orbán Viktor és Kövér László.

Táncház Hadik András szobránál

Szabó László közölte, a programok biztonságos és zökkenőmentes lebonyolításáért az Operatív Törzs felel. Indokolt esetben az ünnepségek résztvevői testi épségének védelme érdekében az Operatív Törzs vezetője határozhat úgy, hogy módosítja a programokat, szélsőséges esetben elhalaszthatja azokat.

Szabó László, a Honvédelmi Minisztérium programigazgatója a lakossági programokról és az operatív törzs működéséről beszámolva az újdonságok között említette, hogy Hadik András lovas szobránál táncházat tartanak a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei és a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrző Társaság tagjai. A Szentháromság téren látható lesz a Hórihorgas Huszártréfák produkciója, valamint az óriásbábokkal előadott A Három Kívánság című műsor.

Kézműves foglalkozások, huszárpróbák, térzene

A Magyarság Házában lesznek kézműves foglalkozások és a gyerekek huszárpróbákon is részt vehetnek majd. A Várkert Bazárban a Színésznők forradalma című előadáson keresztül az érdeklődök megismerhetik, hogyan élte meg hat “jeles nő” a forradalom kitörését. A Dísz téren a Készenléti Rendőrség, valamint a pénzügyőrök és a honvédség zenekara játszik térzenét – mondta el.

Forradalmi Forgatag a hadtörténeti múzeumban

Közölte, a hadtörténeti múzeumban idén is megrendezik a Forradalmi Forgatagot, egyebek között lesznek hadászati és fegyvertörténeti előadások, valamint lesz játékkatona-kiállítás is. Hunyadi János szobránál huszártábor lesz, ahol hagyományőrzők mutatják be, milyen lehetett a korabeli huszárok és honvédek élete. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára kalandos időutazásra várja a látogatókat, amelynek során bepillanthatnak az első felelős magyar kormány, és a minisztériumok életébe.

Útlezárások városszerte, több járat módosított útvonalon közlekedik

Nosztalgiavillamost és -trolit indít a BKK
A nemzeti ünnep alkalmából útra kelnek a BKK nosztalgiajáratai is. Ezen a napon az 1912-es gyártású favázas nosztalgiavillamoson kívül nosztalgia-trolibusz is közlekedik majd egész nap.

Szűcs Annamária, a Budapesti Közlekedési Központ kommunikációs igazgatója elmondta, sok lezárás lesz Budapesten március 15-én, ezért azt kérte, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon a közlekedési lehetőségekről. A lezárások miatt módosul több közösségi közlekedési jármű útvonala: a budavári buszjáratok mellett ez érinti az 5-ös, 7-es, 8-as, 9-es, 15-ös, 105-ös, 110-es, 115-ös és a 130E buszjáratokat. A villamosjáratok közül a megszokottól eltérően közlekedik majd a 2-es, a 4-es és a 6-os, a 47-es, valamint a 49-es. A trolibuszok közül a 72-es, 73-as, a 76-os, a 83-as jár majd módosított útvonalon. A programok miatt egy Mol Bubi bicikliállomásokat is le kell majd zárni.

Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóságának közrendvédelmi főosztályvezetője elmondta, hogy az országban eddig 483 állami és önkormányzati megemlékezést, valamint kulturális rendezvényt és demonstrációt jelentettek be március 15-ére. A rendőrség a rendezvényeken megjelenők létszámához, a forgalomkorlátozások mértékéhez igazodó rendőri jelenlétet biztosít majd a közterületeken – közölte. Elmondta azt is, hogy a rendezvények rendjének a fenntartása a szervezők feladata, ugyanakkor a rendezvényekhez kapcsolódóan a jogsértést elkövetőkkel szemben fellépnek majd a rendőrök.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy nagyon büszkék arra a hagyományra, amely a magyar nemzet emlékezetében az 1848-49-es forradalomhoz és egyben múzeumhoz és annak kertjéhez kötődik.

Gulyás Gergely: Minden szabadságjog addig gyakorolható, míg az mások szabadságának sérelmével nem jár

Azzal kapcsolatban, hogy az Együtt ki akarja fütyülni Orbán Viktor miniszterelnököt március 15-én, Gulyás Gergely azt mondta: minden szabadságjog addig gyakorolható, amíg az mások szabadságának sérelmével nem jár. Általánosságban elítélendőnek tartja – fogalmazott -, hogy ma az ellenzéki “törpepártok a saját jelentéktelenségük miatt érzett frusztrációból adódóan már nem saját nemzeti rendezvényeket próbálnak egy nemzeti ünnepen tartani, hanem megpróbálják az állami ünnep méltóságteljességét megzavarni”.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: