„A kétharmad nem a Marsról érkezett ide”

Öt éve még züllöttnek nevezte Majtényi az őt most államfőnek jelölő baloldalt

Baranya Róbert – 2017.03.11. 01:19

Bár valamennyi balliberális párt felsorakozott Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet George Soros által támogatott elnöke mögé a köztársaságielnök-választáson, összeállításunkból kiderül, jelöltjük az elmúlt években keresetlen szavakkal illette mostani támogatói többségét.

Táncsics Alapítvány 2010 20170311Majtényi (középen ül) a Táncsics Alapítvány 2010-es konferenciáján (Fotó: MH)

A rendszer futóhomokra épül – mondta a Mozgó Világnak Majtényi László 2011 januárjában. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke úgy fogalmazott: „Ha egy forgószél az MSZP-t ma visszaröpítené a hatalomba, az abszolút látszik, hogy ugyanott folytatná, ahol abbahagyta, ami azt jelenti, hogy csöbörből vödörbe kerülne bizonyos értelemben a magyar társadalom.”

Majtényi az Élet és Irodalom 2011. augusztus 26-i számában arról írt: „a magyar politika és társadalom mai tragikus állapota nem kizárólagosan a jobboldal felelőssége, és biztos abban is, hogy bármilyen érdemi változás a tágan értett baloldal szereplői részéről is eddigi politikájuk átgondolását és lényegi kiigazítását teszi szükségessé. Elég talán, ha a baloldali politika sírját megásó általános korrupciójától nem független példákként a párt- és kampányfinanszírozás bűzlő fekélyét, a baloldal buta és önző, a Fidesszel folyamatosan átláthatatlan szempontok szerint boltoló züllött médiapolitikáját, és a választási bukás előestéjén az információszabadság elpusztításának megágyazó és saját ellenzéki pozícióját is felfoghatatlan megfontolásokból aláásó, a minősített adat védelméről szóló törvény elfogadását említjük.”

Másfél évvel később, 2012. december 9-én a Vasárnapi Híreknek adott interjúban az ellenzék tehetetlenségét ecseteli: „Nézze meg az ellenzéki politikusok gyámoltalan monda­tait! Ne felejtsük el, hogy a kétharmad nem a Marsról érkezett ide: a baloldali kormányok politikai hibái alapozták meg. Sokszor elmondtam, hogy új arcok kellenek a politikába. Vakság nem látni, hogy lezárult egy történelmi korszak. Kimerültek a tartalékai annak a politikai kultúrának, ami az elmúlt húsz évet jellemezte. Új politikai eszmékre, a züllöttség felszámolása mellett új politikusarcokra is szükség van. Az elmúlt húsz évvel szembe kell nézni: a harmadik köztársaság rettenetes züllöttségével, benne a szocialista párt korruptságával is. Nem a Fidesz előtt kell elszámolniuk, hanem elriasztott választóik előtt. A régi nevekkel nem lehet nyerni. Ha így folytatják, Orbán a nyakunkon maradhat.”

Egy szintén a Mozgó Világnak adott, 2012 októberében publikált interjúban a baloldal mai köztársaságielnök-jelöltje azt fejtegeti: „Az MSZP-nek a saját korrupciós múltjával is el kell számolnia. Úgy hiszem, hogy az őszinte elszánást a társadalom mindig észreveszi, és szerintem honorálja is. Tehát az MSZP-nek az egész nyolcéves ügyetlenkedéssel és perspektívátlansággal, a világos politikai irányvonal hiányával is valahogy el kell számolnia. Tudnunk kell, hogy ha visszajut a hatalomba, akkor ott folytatná-e, ahol abbahagyta, ha meg nem, akkor hol. Másrészt az az ember erős benyomása, hogy az MSZP mai vezetése – nem életkor szerint feltétlenül, mert én Mesterházy Attilát is idesorolnám – politikai kultúrájában egy Gyurcsány előtti generációt képvisel. Azok a fiatalok, akiket látok, meglehetősen reménytelennek tűnnek számomra.”

Majtényi László szerint államfőjelöltségének nem az a célja, hogy köztársasági elnök legyen, hanem az, hogy beszéljenek a negyedik köztársaságról, arról az ideáról, amit a magyar államról gondolnak.


Szélsőbaloldali előzmények

Vörös zászlóval és vörös kokárdával tiltakozott a március 15-ét megünneplő, a Kádár-rendszerrel szemben fellépő „nacionalisták” ellen 1972. március 21-én Majtényi László társaival, így a későbbi SZDSZ-es főpolgármesterrel, Demszky Gáborral. A Napi Magyarország 1999. áprilisi cikke szerint az engedély nélküli, szélsőbaloldali szervezkedés miatt több érintettet is kizártak az egyetemről, akik a fellebbezésben azt írták, március 15. „mindig felhasználható nacionalista, reakciós, irredentista célok érdekében”, és ezzel szembe akarták állítani saját, proletár nemzetköziségen alapuló tüntetésüket”. Demszky a rendszerváltozás után mindezek dacára „dicső elődöknek” nevezte az 1972. március 15-én tüntetőket. (KD)


Soros-számháború

Három nap alatt már két különböző számot mondott a Majtényi László vezette intézet azzal kapcsolatban, hogy mennyi pénzt kaptak Soros Györgytől. Pénteken az intézet 64 millióról beszélt, míg pár napja Majtényi 57 millióról. Az Origo számításai szerint a valós összeg 145 millió forint lehet – írta tegnap a hírportál.
A kapott támogatásból azonban inkubátor program keretében a Mérték Médiaelemző Műhely 45 milliót használt fel: 2011-ben és 2012-ben is nagyjából 22,5-22,5 milliót. A fönti tételek azonban sehol sem szerepelnek a közhasznúsági jelentésben – szögezi le az Origo cikke. (BK)

– See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/82329/A_ketharmad_nem_a_Marsrol_erkezett_ide#sthash.fCyT3lIO.xa9bHJWD.dpuf

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: