NÉMETORSZÁG LE AKARJA ÁLLÍTANI TENGERI SZÉLFARMJAIT

(A szerző elfelejtette kézcsókját küldeni a hazai „demokratikus” pártoknak és külön annak zöld részének, az LMP-nek.)

Már 2016-ban dollárok százmillióit fizette ki a német kormány, hogy a szélfarmok ne működjenek, és így enyhítsék az általuk okozott károkat.

Németország azt tervezi, írja a The Daily Caller amerikai konzervatív portál energiaügyi tudósítója, Andrew Follett, hogy leállítja új tengeri szélturbináit a villanyáram árának csökkentése és fokozott meghibásodásnak kitett elektromos hálózatának megsegítése érdekében – mint az olvasható az új energiatörvény egyik módosításában is.

rsz_shutterstock_152082986-e1467733881612

A törvénymódosítás 2017 elején lép hatályba és jelentősen korlátozza majd az új tengeri szélfarmok építését. A törvény indoka az, hogy Németországban a szélenergiára történt túlzott ráhagyatkozás Európa legnagyobb gazdaságában megemelte a villamosáram költségeit, és a hálózatokat túlzottan megterhelte. (Akár a szomszédos lengyel és cseh hálózatokat, amikor Németország a felesleget időnként átereszti.)

Németországban a villanyáram fogyasztói ára a világon az egyik legmagasabb, és az „energiaszegénység német családok milliói számára valósággá vált”.

Myron Ebell, a szabadpiaci Competitive Enterpise Institute energia és környezet központjának igazgatója elmondta a Daily Callernek, hogy „a német kormány ahelyett, hogy megváltoztatná az utat, amin halad, megpróbál a probléma elől elmenekülni kisebb energiapolitikai változtatásokkal annak a reményében, hogy az emberek kibékülnek a csillagos egekbe emelkedett mai áramárakkal, ha a növekedés üteme lelassul.”

A cikk megjegyzi, hogy az ipari célú áramárak Németországban magasabbak, mint az USA azon szövetségi államaiban, ahol szenet hasznosítanak áramtermelésre, de ugyanakkor ezek az árak sokkal alacsonyabbak, mint amannyiért a fogyasztóknak adják el. „Ha nem ez lenne a helyzet, a német autógyártók valamennyi gyártóüzemét elvinnék Kelet-Európába, az USA-ba, vagy máshová.”

A német kormány azt tervezi, hogy a szélenergia teljes mennyiségét a nemzeti kapacitás 40-45 százalékra korlátozza, mint ahogyan azt januárban jelentette a Berliner Zeitung.

2019-re Németország 6000 megawatt szélerőmű kapacitástól tervez megszabadulni.

Addig Németország minimumra csökkenti a jelenleg meglévő szélfarmjaiban keletkezett károkat úgy, hogy a fogyasztóknak fizet a felesleges energia átvételéért és megkéri a szél- és napenergia termelőket, hogy kapcsolják le berendezéseiket, amikor azokra nincs szükség.

Tavaly Németország 548 millió dollárt fizetett a szélfarmoknak azok lezárásáért, mert így akarták megelőzni az ország villanyáram hálózatában keletkező károkat.

Az elektromos hálózatoknál a problémamentes működés érdekében az áram iránti keresletnek pontosan meg kell egyeznie a kínálattal. Ez hatalmas problémát jelent a szél- és napenergiát tekintve, mivel azok termelése nem jósolható meg pontosan, illetve nem szabályozható könnyen. A szél- és a napenergia által létrehozott áramfelesleg kiégethet egy hálózatot, ha túlzottan nagy a termelés, míg ha nem elegendő, akkor „homályosodás” vagy áramszünet keletkezik. Az ilyen károk már felléptek Németországban és más országokban is, ahol túlzottan a nap- és szélenergiára hagyatkoznak, mint például Kaliforniában – áll a cikkben.

Ezen korlátozások ellenére a német kormány – saját becslése szerint – több mint 1,1 billió dollárral kívánja támogatni a szélenergiát annak ellenére, hogy a szélturbinák építésével nem érték el azt a célt, amit a kormány akart, azaz a széndioxid (CO2) kibocsájtások csökkentését a globális felmelegedés lassítására.

Az Egyesült Államokban a Szövetségi Szabályozó Bizottság (FERC) most vizsgálja azt, hogy a zöld energia milyen módon ássa alá az áramhálózat megbízhatóságát, mivel a FERC szerint jelentős a veszélye annak, hogy az Egyesült Államokban az áramszolgáltatás megbízhatatlanná válik.

(A szerző elfelejtette kézcsókját küldeni a hazai „demokratikus” pártoknak és külön annak zöld részének, az LMP-nek.)

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: