Gyurcsány Ferenc már igazán eltakarodhatna a közéletből! – óhajtja Fekete-Győr András

Apropó: A háttérben a tanácsadók fogalmazzák a témákat.

Sokan csak azért maradtak itthon, hogy a Momentum tagjaként tegyenek valamit az országért – nyilatkozta a24.hu-nak Fekete-Győr András, a most párttá alakult Momentum Mozgalom elnöke. A 2024-es budapesti olimpia meghekkelésével magának kétes hírnevet szerző, de a balliberális médiában körbeudvarolt politikus szerint Gyurcsány Ferencnek el kéne takarodnia a közéletből, és vele és Szanyival szemben is keményen kell fellépni, mert „valamit nagyon elcsesztek”. Orbánt több dologban nagyvonalúan megdicsérte, másfelől viszont a közélet lezüllesztésével vádolta meg a kormányfőt. Közölte: ezer százalék, hogy önállóan indulnak a 2018-as választáson.

Nem tudom, hogy Gyurcsány Ferenc mi az Istent keres még a politikában. Már igazán eltakarodhatna a közéletből

– nyilatkozta a balliberális 24.hu-nak Fekete-Győr András. A Momentum párt elnöke nem szeretné, ha bármi közük lenne Gyurcsányhoz, mert a volt kormányfőnek nagy szerepe van abban, hogy a Fidesz kétharmadot szerzett, és kiépítette a NER-t. Szanyi Tiborról is sarkos véleménye van, akit az olimpiafúrási aláírásgyűjtéskor egyszer már megalázott. Szanyinak azt vágta a fejéhez, hogy „fideszes propagandalapoknak ad sértett interjúkat, ezzel magát minősíti”. (Vélhetőleg a PestiSrácok.hu-nak adott interjúra célzott, amiben az MSZP-s politikus többek között Fekete-Győrt és Gyurcsányt is szépen kiosztotta.) A Momentum vezetője szerint Gyurcsánnyal, Szanyival és a hasonlókkal szemben

igenis keményen kell fellépni, fel kell hívni az emberek figyelmét, hogy ők valamit nagyon elcsesztek.

Ugyanakkor van olyan ellenzéki politikus, akivel szimpatizál. Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd zuglói polgármesterét például „hiteles, jó szándékú” politikusnak nevezte, és szerinte az sem kizárt, hogy egy év múlva Karácsony momentumos lesz. Fekete-Győr több dologban megdicsérte a Fideszt, szerinte például sokszor jó a problémafelismerésük, és igazuk volt abban, hogy a határokon szabályozott, ellenőrzött beengedésre van szükség, viszont ennek agresszív kivitelezését nem helyesli. Elismerte, szükség volt valamiféle centralizációra az oktatásban, ám a Klik-et nem tartja jó megoldásnak. Úgy vélte, a Fideszé az egyik legprofibb politikai apparátus,

de ez teljesen lezülleszti Magyarországot. Nem minden fekete-fehér, a Fideszben sem csak sátánok vannak. Orbán pedig egy baromi tehetséges politikus, aki az emberek nyelvén tud koherens világmagyarázattal szolgálni.

A 2018-as országgyűlési választások kapcsán azt ígérte: ezer százalék, hogy önállóan indulnak. Legújabb követelésük, az ügynökakták nyilvánossá tétele kapcsán azt mondta:

egy sok hónapon, akár fél éven át tartó kezdeményezés lesz az országjárás és a szervezetépítés mellett. Lehet, hogy ez a téma eddig is a közbeszéd része volt, de van annak szimbolikája, hogy az 1989 környékén született nemzedék felnő, létrehoz egy politikai mozgalmat, és egyik első követelése az ügynökakták nyilvánossága. Főleg úgy, hogy a Fidesz és adott esetben a kormány soraiban is ott ülnek azok a döntéshozók, akiket zsarolni lehet a múltjukkal. Ez óriási nemzetbiztonsági kockázat.

Arra a fölvetésre, hogy ezzel az üggyel már az LMP is próbálkozott (sikertelenül), úgy reagált:

Lehet, hogy az LMP nem tudta átlépni az ingerküszöböt, másoknak sem sikerült, de a Momentumnak megvan az a kreatív szervezettsége, hitele és lendülete, ami inspirálhat embereket. Ez egy nemzeti ügy, ami egyszerre szól a magyar történelem fekete foltjairól, a politikai elit állapotáról, a magyar-orosz viszonyról, a múlttal való szembenézésről és a megújulásról.

A paksi bővítés kapcsán viszont szkeptikus, szerinte a választási bizottságon nem megy majd át a kérdés, de ha mégis, akkor segíteni fognak az LMP-nek az aláírásgyűjtésben, mert, persze, szerinte a paksi bővítés megfúrása is nemzeti ügy. Arra a kérdésre, ki áll a Momentum mögött, így felelt:

Ha valaki majd elolvassa a programunkat, meghallgatja, amit mondunk, akkor rájön, hogy amögött nemcsak a mi véleményünk van, hanem egy hihetetlen potens szervezet és egy komoly szakmai közösség álláspontja. Azt nem gondolom lényegesnek, hogy valaki 19 vagy 37 éves, nem hiszem, hogy bárki emiatt tartana minket hiteltelennek. Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi politikai elit elvesztette az emberek bizalmát, így nem nehéz akár nyikhajként is valami újat, eredetit, hiteleset mondani.

Arról is beszélt: „Sokan csak azért maradtak itthon, hogy a Momentum tagjaként tegyenek valamit az országért”. (Köszönjük az ország nevében! – A szerk.) Azt mondta, az olimpia megfúrásán már tavaly októberben gondolkodtak, de végül november végén egyik tagjuk melegítette föl újra a témát, de ő olyan helyen dolgozik, „ahol nem örülnének neki, ha kiderülne, hogy momentumos”. Szerinte a népszavazás visszavonása sem vette el a lendületüket, „robog a Momentum országjárása”, és „baromi felemelő volt”, hogy a győri fórumukra 150 ember elment. Visszautasította, hogy ők lennének az új SZDSZ, mert van közöttük „sok konzervatív, liberális konzervatív, nemzeti érzelmű és baloldali fiatal is”. Kijelentette: a 2028-as olimpiarendezést nem támogatná, mert az túl közel van, és addig sok teendő van az országban, ám nagyvonalúan jelezte, „2032-ben vagy 2036-ban talán már dolgozhatunk közösen az olimpiarendezésért”. (Köszönjük, Andris!)

Forrás:24.hu. Vezető kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: