Hazudott az ellenzéki sajtó az új Puskás Stadionról

2017. március 7. 16:23

Súlyosan valótlan állítások jelentek meg egyes hazai sajtóorgánumokban az új Puskás Ferenc Stadionnal kapcsolatban a tegnapi és a mai napon.
Screenshot_3 

A követezőkben változtatás nélkül közöljük a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. közleményét:

“Valótlan állítások jelentek meg az új Puskás Stadionnal kapcsolatban

Súlyosan valótlan állítások jelentek meg egyes hazai sajtóorgánumokban az új Puskás Ferenc Stadionnal kapcsolatban a tegnapi és a mai napon.

A napi.hu teljes valótlanságot ír azzal, hogy a “kormány 295,8 milliárd forintra emelte a Puskás Ferenc Stadion felépítésének állami támogatását.” Ez szemenszedett hazugság.  A valótlan állítás súlyos szakmai tévedésen alapul, hiszen a szerző rosszul értelmezi a kormányhatározatban többször szereplő összegeket, azokat hibás módon adja össze.

A napi.hu állításával szemben az új Puskás Stadion építési költsége továbbra is nettó 142,85 milliárd forint. A beruházás ÁFA tartalma 40,5 milliárd forint, ez visszafizetésre kerül a költségvetésbe, tehát nem minősül kiadásnak. A beruházási ajánlat 5%-nyi tartalékot, 7,15 milliárd forintot tartalmaz előre nem látható, váratlan eseményekre, ennek felhasználása azonban nem automatikus, az csak előzetes megrendelői engedély alapján vehető igénybe.

Amennyiben a napi.hu és a cikket szintén leközlő egyéb sajtóorgánumok nem javítják azonnal a tévedésüket, a beruházásért felelős szervezet minden lehetséges jogi lehetőséget igénybe vesz a helyreigazítás és a kártérítés érdekében.

Szintén téves hírek jelentek meg az új Puskás Stadionról az angol labdarúgó-bajnokságban listavezető Chelsea tervezett stadionja kapcsán. A híresztelésekkel szemben a 2020-as UEFA labdarúgó Európa-bajnokság négy mérkőzésének otthont adó, világszinten is korszerű új Puskás Stadion olcsóbb, és ráadásul nagyobb is lesz, mint a londoni klub új otthona.

A Chelsea stadionja nettó 179 milliárd forintból épül, míg a Puskás Stadion nettó 142,85 milliárd forintból. A londoni topcsapat új létesítménye 60 ezer, míg a Puskás Stadion 67 ezer férőhelyes lesz.

A Chelsea új sportlétesítményének egy székre jutó költsége 3 millió forint. Ezzel szemben az új Puskás Stadionnál ez az összeg 2,1 millió forint, tehát arányaiban csaknem a harmadával olcsóbb.A magyar stadion építési költsége európai viszonylatban átlagosnak tekinthető, pedig a Chelsea új otthonához hasonlóan a Puskás Stadion terveit is nemzetközileg elismert, számos díjjal kitüntetett építésziroda álmodta meg.”

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: