A BALOLDALLAL FOGHAT ÖSSZE VONA PÁRTJA

AZ ANGOL LAP SZERINT NEM TELJESEN SIKERES VONA GÁBOR PÁRTJÁNAK MÉRSÉKLŐDÉSE
FINANCIAL TIMES
„A magyar szélsőjobboldali Jobbik lágyítani igyekszik imidzsét” címmel publikált cikket az angol Financial Times. A lap az európai szélsőjobboldali alakulatok köré­ben – például a francia Marine Le Pen Nemzeti Frontjában is – alkalmazott tendenciát lát ebben a kísérletben. Mint írják, a populizmus térhódításával Európa politikai centruma jobbra tolódott, éppen ezért a szavazóbázis szélesítéséhez nem szükségesek olyan szélsőséges programelemek, mint az antiszemitizmus.

 

 

Élt a jobbra tolódó politikai klíma kínálta lehetőséggel

Vona Gábor, aki korábban nem idegenkedett olyan jelszavak használatától, mint a „cigánybűnözés”, a „homokosok” vagy az „izraeli megszállók”, élt a jobbra tolódó politikai klíma kínálta lehetőségekkel – közölte hétfőn megjelent elemzésében a Financial ­Times (FT). A brit napilap kitér a zsidó vezetőknek tavaly decemberben küldött hanukalevélre vagy a párt holokauszt-emlékművet leköpő parlamenti képviselőjének oly módon történő – és a kritikusok által nem kielégítőnek talált – megfegyelmezésére, hogy kötelezték: vigyen virágot az emlékműre.

Az írás szembeállítja az új arculat jegyében tett megnyilvánulásokat a Jobbik vezetőjének korábbi nyilatkozataival is. „Valószínűleg vannak olyan nem romák, akik bűncselekményeket követnek el, de amikor egy idős nénit megölnek egy doboz tejfölért, vagy pár száz forintért, az elkövető nagy valószínűséggel roma”, idézik Vonát 2009-ből. Szintén említik a pártelnök bábáskodását a neonáci szervezetekhez hasonlított Magyar Gárda alapításánál 2007-ben, valamint azt, hogy Vona még 2013-ban is hódítóként beszélt az izraeli befektetőkről, amikor a Budapesten megrendezendő Zsidó Világkongresszus ellen tiltakozott.

Mára viszont a politikai fősodorba kerülés jegyében Vona öltönyre-nyakkendőre cserélte a fekete gárdaruhát. Egyik képviselőtársa beszámolója is az új arculatba illeszkedőként írja le a pártvezetőt: a könyvtárban csendesen üldögélve érzi igazán jól magát. Sikerült is maguk mögé állítani addig a Jobbikkal ellenséges közéleti szereplőket. A cikk a baloldali értelmiségieket, aktivistákat emeli ki – köztük Heller Ágnes filozófust is –, mint akik lehetőséget látnak egy kormányváltó taktikai összefogáshoz. Azonban elemzők erre nem sok esélyt látnak, mert a reális cél az lehet, hogy a Jobbik az ország második legnagyobb pártjaként szilárduljon meg – írja az FT.

A néppártosodás azonban nem ellentmondásoktól mentes. A kívülállók továbbra is szkeptikusak és a párton belüli szélsőségesek is gyanakodva tekintenek a változásra, emlékeztet az FT. A fordulatot üdvözlők is találhatnak okot a kételkedésre, mivel több dologban nincs változás. A Jobbik továbbra is szeretné betiltani a Budapest Pride nevű felvonulást, ami Vona szerint sérti a közízlést. Az elemzés szerint a párt vezetése továbbra is rendszeresen támadja a cigányságot, ásotthalmi polgármestere pedig betiltotta a város területén mecsetek építését, muszlim fejkendő viselését, ahogy az egyneműek házasságát is. Mint írták, a politikai alakulat az Oroszországgal való kapcsolatok kiépítésén is buzgón munkálkodik, amit az ukrán válság során tanúsított állásfoglalásuk és az egyik korábbi szponzoruk (Kovács Béla – a szerk.) ellen emelt vád is mutat, miszerint a Jobbik uniós képviselője Oroszországnak kémkedett.

A cikk tévesen állítja, hogy a Jobbik javasolta először a 2015-ös migráns-áradatot visszatartó határ menti kerítés megépítését, ugyanis annak szükségességét Pintér Sándor belügyminiszter vetette fel egy 2013-as nemzetbiztonsági ülésen. Ennek fényében és annak alapján, hogy nem a Fidesz–KDNP, hanem a Jobbik alakul át jelentősen, érdekes az a Vonától idézett állítás, mely szerint ők rukkoltak elő meghatározó témákkal a közbeszéd számára, a kormány pedig róluk másolja programját. A cikkben konkrétumok említése nélkül az olvasható Jobbik tervezett új programjáról, hogy az életszínvonalat emelő politika mentén kívánják egyesíteni – jellemzően 35 év alatti – szavazóikat.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: