Bármi áron kipaterolná Magyarországról az atomenergiát az LMP

Biztosra akar menni az LMP, így öt, különbözőképpen megfogalmazott kérdéssel próbálja elkaszálni a Paks 2 projektet. A kérdéseket csütörtökön nyújtotta be a kis ellenzéki párt a Nemzeti Választási Irodának. Szél Bernadett társelnök az NVI budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: céljuk az, hogy a nép dönthessen a kérdésben, és ennek érdekében elmennek a falig, „de ha kell, annál tovább is”.

fotó: atv.hu

Az MTI kérdésére az ellenzéki politikus közölte: meg kell változtatni az alaptörvényt, ha az nem engedi, hogy referendumot írjanak ki ebben a kérdésben. Az ország NATO- és EU-tagságáról döntő népszavazás előtt is változtattak a jogszabályokon – mondta. A kérdések állampolgári összefogással születtek az elmondása szerint, és további kérdéseket is várnak, amelyiket be is fognak nyújtani, ha sikerre esélyesnek látják azokat.

Az atomerőmű kérdésében a fejlődést évtizedekre „parkolópályára tevő” paksi bővítés mellett „a magyar demokrácia ügyéről van szó”. Nem hagyják, hogy a népszavazási kérdéseket ellehetetlenítsék, és a kormány meggátolja, hogy az emberek döntsenek a beruházásról – mondta Szél. Hadházy Ákos, a párt másik társelnöke arról beszélt, hogy 3000 milliárd forint a paksi beruházás becsült költsége, de a tapasztalatok szerint az eredetileg kalkulált összeg duplája a végső számla. Ez azt jelenti, hogy a magyaroknak „családonként kétmillió forintot kell ebbe beledobni”, erről pedig joguk van az embereknek dönteni. Ezeket a vitákat Magyarországon nem folytatták le vagy csak látszólagosan – jelentette ki az ellenzéki politikus. Ungár Péter elnökségi tag azt hangsúlyozta, hogy Brüsszelben valószínűleg elbukik az utolsó, Pakssal kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás is, amivel „nyilvánvalóvá válik, hogy vagy mi állítjuk meg ezt a beruházást, vagy senki”.

ÖTSZÖR UGYANAZ

Az öt most benyújtott kérdés közül az első:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő atomerőművi blokkok kapacitásánál nagyobb összesített áramtermelő kapacitással Magyarországon atomerőművek ne legyenek üzembe helyezetőek?

A második így szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő paksi atomerőművi blokkok leállását követően Magyarországon atomerőművekben ne termeljenek áramot?

A harmadik arról kérné ki a polgárok véleményét, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az atomerőművi áramtermelő kapacitások teljes egészének megújuló energiaforrásokkal történő kiváltásáról 2035-től kezdve. A negyedik kérdés azt célozza, hogy az Országgyűlés kötelezze a kabinetet a magyar és az orosz kormány közötti, a nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről felmondására. Az ötödik kérdés szinte azonos a harmadikkal, de sokkal egyszerűbben fogalmaz: simán megtiltaná 2035 után az atomerőművekben történő áramtermelést.

MTI

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: