Trump bejelentette, nem fogja hagyni, hogy az európai terrortámadások eljussanak Amerikáig

VILÁGUGAR

Már a 2011-es amerikai konzervatív, CPAC rendezvényen is Donald Trump paneljét várták a legnagyobb érdeklődéssel, pedig akkor még csak szőrmentén merült fel, hogy elgondolkozik az elnökjelöltségen. Ezek után az egykori üzletember 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben is részt vett az eseményen, beszédeiben pedig fokozatosan kerültek elő azok a pontok, amelyeket idén már elnökként próbál megvalósítani. 2017-ben Trump az Egyesült Államok elnökeként lépett a konzervatív konferencia közönsége elé. 

Donald Trump először a 2011-es CPAC-en is szólalt meg, ahol fő üzenetként fogalmazta meg, hogy a fél világ Amerikán nevet. Már akkor kihangsúlyozta, hogy a regnáló politikai vezetés alkalmatlan emberek képviseletére, az amerikai polgárok egyáltalán nem elégedettek a politikusaikkal. Pedig akkortájt semmi előjele nem volt még az azóta a világon végigsöprő anti-establishment mozgalmaknak. Hangsúlyozta, nem létezik sem szabad, sem pedig fair kereskedelem, Kína pénzügyi manipulációjának lehetetlenné teszik a tiszta globális versenyt.

2013 – MAKE AMERICA GREAT AGAIN!

Trump 2013-ban már jóval többet beszélt a konkrét politikai cselekvésről, a Republikánusokról és annak jövőjéről, illetve előkerült az is, hogy az Egyesült Államok veszélyben van, az egészségügy, a gazdaság is rossz úton jár. Ez az év azért volt különleges, mert itt hangzott el elsőként ilyen körökben a kampány során elhíresült jelmondata, mely szerint tegyük újra naggyá Amerikát (Make America Great Again), de kifejtette véleményét az illegális bevándorlókkal kapcsolatban is.

2014 – MAJDNEM KAMPÁNYBESZÉD

2014-ben is az USA adósságai és a gazdasági nehézségek voltak az Trump beszédének központjában, rengeteget emlegette Kínát és azt, ahogy leértékelik a valutájukat és ezzel ártanak az Egyesült Államoknak. Ekkor a korábbiaknál már nyíltabban bírálta az Obama kormányt és nevezte gyengének a teljes vezetést, akik szerinte nem tisztelik az országot és annak hagyományait.

Jelezte a közönségnek, hogy a republikánus jelöltnek 2016-ban Hillary ellen kell majd megküzdene az elnöki székért, és azt jósolta, hogy a demokraták veszíteni fognak, az Obamacare-t pedig fel fogják számolni. A jövőről nem festett túl pozitív képet, úgy vélte, a 2016-2018-as időszak gazdasági katasztrófa lesz, és bárki is lesz az elnök, annak sok szerencsére lesz majd szüksége. Ebben az évben már emlegette Putyint is, a moszkvai látogatásáról és Krímről is beszélt, illetve előkerült a közel-keleti válságövezet, ahová szerinte felesleges iskolákat építeni, hiszen úgyis lerombolják, miközben hazai fejlesztésekre nem marad pénz. A végén természetesen helyett kapott a határvédelem és a bevándorlás is.

2015 – AKÁR INDULNA IS AZ ELNÖKI SZÉKÉRT

Ebben a klasszikus populista nyitánnyal indított, a politikusokat szidta, egyúttal örömmel konstatálta, hogy ő maga nem az. Aztán gyorsan rátért a bevándorlás kérdésére és arra, hogy a republikánusoknak be kell “keményíteniük” és megvédeni az országot a külső és belső ellenségtől egyaránt. Hosszasan ócsárolta Obamát, valamint szóvá tette, nem érti, miért nem használja az ország a hihetetlen lehetőségeit. 

Senki nem lenne olyan erős, mint Donald Trump

– mondta.

Hangsúlyozta, ha ő lenne az elnök, nagyon erős csapatot állítana össze az ország érdekében. Ebben az évben egyébként már esélyesnek nevezte, hogy indulni fog az elnöki posztért.

2017 – MARATONI BESZÉD, KEMÉNYEBBEN MINT VALAHA

A 2017-es maratoni hosszúságú Trump-beszéd nem hozott meglepetéseket. Nagyjából azokat a dolgokat mondta el, amiket eddig is hangoztatott korábbi beszédeiben, illetve a sajtótájékoztatók alkalmával, annyi különbséggel, hogy talán még magabiztosabban adta elő gondolatait, önmagát többször ismételve, hogy bárki megértse, még a liberálisok is. És persze az “átlag” választópolgár.

A beszédet rögtön a média támadásával indította, majd mindenkit leültetett, mondván, “nehogy azt hazudja a média, hogy nem volt álló ováció, mert mindenki állt végig. Elmesélte, első nagy (politikusi) beszédét 6 éve éppen a CPAC-en mondta el, ami nagy lökés volt számára. Elmondta, Amerikának nem volt jó elnöke, amíg erre a konferenciára csak vendégként járt a korábbi években, de most végre ez az idő is eljött, végre újra naggyá teheti majd az amerikai nép az országot.

Természetesen nem maradt el a média ócsárlására, illetve az, hogy miattuk senki nem hitte, hogy nyerni fog. Hozzátette soha nem szabad lebecsülni az embereket, akiket sajnos napi szinten álhírekkel támadnak. Az elnök a kamuhíreket nevezte meg a legnagyobb ellenségnek és persze a hagyományos médiát, mint ezek terjesztőjét. Őket nemes egyszerűséggel Clinton News Networknek nevezte. Elmondta, az alkotmány első módosítását (szólásszabadság) nem szereti nála senki jobban és nála gyakrabban senki nem él vele. Nem maradt ki annak a megismétlése, hogy győzelme az egyik legnagyobb győzelem volt eddig az ország történetében. Kihangsúlyozta, nem egy csapat, hanem a konzervatív értékek arattak győzelmet, amik mellett továbbra is ki kell állni. Úgy gondolja, hogy Amerika egy nemzet, amely a saját állampolgárait fogja prioritásként kezelni és szerinte túl sokáig védtek más országokat, miközben saját határaikat nyitva hagyták, de most eljön az idő, amikor ezen változtatnak és megépítik azt a bizonyos falat. Kiemelte, nem a legálisan utazókat akarják kívűl tartani, hanem a rossz embereket, akik drogot árulnak és gyilkolnak.

Elmondása szerint nagy káoszt, egy katasztrófát örökölt és rendet fog rakni. Természetesen a beszéd ezen részében kiemelt helyet kapott az Obamacare, ami szerinte egyáltalán nem működik, hiszen csak nagyon kevés ember ellátást tudja fedezni. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy Amerika már hosszú ideje nem nyert semmit, főleg nem háborút, de most ez is változni fog.

Trump beszélt az amerikai hétköznapokat tönkretevő közbiztonsági problémákról is, felhozta a napokban történt, hét áldozattal járó chicagói lövöldözést példaként és megnyugtatta az embereket, a bűnüldözésben nagy változások várhatók.

Az energetikai és nehézipari szektor is előkerült. Trump nem érti, miért fáj bárkinek az, hogy a bányászok újra dolgozni fognak és megszünteti Amerika kóros energiafüggőségét, mindezt pedig a megfelelő törvényekkel alátámasztva.

A katonasággal kapcsolatos legerősebb mondata az volt, hogy hisz az erős hadseregben és hisz abban, hogy a béke csak az erő segítségével valósulhat meg. Ugyanitt megerősítette, hogy hadat üzen a terrorizmusnak és eltörli az Iszlám Államot a föld színéről. A terrorizmussal kapcsolatban ismét emlegette Európát, azon belül is külön kiemelve Svédországot. Kihangsúlyozta, nem fogja hagyni, hogy az európai terrortámadások Amerikáig eljussanak.

Soha nem fogok bocsánatot kérni azért, mert Amerika érdekeit nézem.

Beszélt még patriótákról, véres küzdelemről és arról, hogy mindenki egyenlő, majd megköszönte a támogatást a vallási közösségeknek, akik töretlenül támogatták, mintegy kötelező republikánus kűrként.

Végezetül kiemelte:

Nincs nagy álom, nincs megoldhatatlan feladat, az amerikaiaké a jövő. Az amerikai nép visszatér és egyre hatalmasabb lesz, egyre erősebb és mindenkit túlszárnyal.

Vezető kép: Fox News

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: