Orbán Viktor: A Momentum az új SZDSZ

A miniszterelnök szerint azért kellett a pályázat visszavonását javasolni, hogy megmentsék az országot a szégyentől

MH/MTI – 2017.02.24. 07:58

A miniszterelnök szavai szerint “álomgyilkosság” történt a budapesti olimpiai pályázat ügyében. Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott: azért kellett a pályázat visszavonását javasolni, hogy megmentsék Magyarországot a szégyentől.

 

orbánFotó: MTI/Máthé Zoltán A népszavazás egy magyar ügy, de az olimpiát nem

Magyarországon kell megnyerni, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előtt – fogalmazott Orbán Viktor. Itthon még a referendumot akár meg is lehet nyerni, de akkor is csak legfeljebb többség lesz, az olimpia elnyeréséhez viszont nemzetközi szinten nem többség, hanem egység kell – fejtette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy ezért is nem rendeznek népszavazást Párizsban és Los Angelesben, a 2024-es játékokra pályázó másik két városban.
Megjegyezte, a nyári olimpiák történetében nincs példa arra, hogy olyan város kapta volna meg a rendezés jogát, ahol népszavazás volt.

Szerinte az olimpiarendezésről szóló döntésen a népszavazásos “vitából odaérkező” budapesti olimpiai pályázatot “ronggyá verték volna”, kérdés, hogy kapott volna-e egyetlen voksot is, és ennek a veszélynek, “lejáratódásnak” nem lehetett kitenni az országot.
“Vérzik az ember szíve” – folytatta -, mert sok magyarnak volt ez a régi álma, és most “itt történt egy álomgyilkosság”. “Van egy politikai szervezet, amelyik nem is titkolta el, hogy őt nem az olimpia érdekli igazából, hanem párttá akar alakulni, és be akar lépni a politikai élet színpadára, és ezért nem drágállotta azt sem, hogy álomgyilkossá váljon” – fogalmazott Orbán Viktor.


Az olimpia elleni népszavazáshoz aláírást gyűjtő Momentum Mozgalmat egy új SZDSZ-nek minősítette. “Azt is tudjuk, mi következik, mert ezt is átéltük már: kis lökdösődés az MSZP-vel, aztán MSZP-SZDSZ-koalíció, erre kell felkészülnünk” – mondta.
Arra a kérdésre, hogy szerinte az ő politikai pályafutásában lesz-e Magyarországon olimpia, a miniszterelnök azt felelte: a modern orvostudomány állása szerint az emberi élet határai kitolódnak, tehát “jó esélyem van erre”.

A Momentum Mozgalom reagált Orbán Viktor kormányfő rádióinterjújára. Az MTI-hez küldött közleményben azt írták, nem ők kezdték “az SZDSZ ifitagozataként” politikai karrierjüket, hanem a Fidesz, és nekik nem voltak közös jelöltjeik az SZDSZ-szel. (A Fideszt 1988. április 30-án alapították, míg az SZDSZ-t több mint fél évvel később, 1988. november 13-án. Ennyit az „ifitagozatról”… – a szerk.)

Elszámoltathatóvá kell tenni a globális tőke képviselőit

Elszámoltathatóvá kell tenni azokat a Magyarországon tevékenykedő nemzetközi szervezeteket, amelyek civilnek nevezik magukat, de valójában a globális tőke érdekeit képviselik – jelentette ki Orbán Viktor a rádióműsorban.

Az elmúlt több mint húsz évben “elviseltük” ezeknek a szervezeteknek a létét, de a migráció ügyében tanúsított magatartásuk már sok – fogalmazott a kormányfő. Kijelentette: “Magyarország nem engedheti meg magának, hogy olyan szervezetek, amelyek az ismeretlenség homályában maradnak – nem vallják be, kitől kapják a pénzt és miért -, azok közben folyamatosan arra buzdítsák a migránsokat, sértsék meg a magyar jogszabályokat, és valahogy jussanak be Magyarországra”.
A nemzetközi tőke “elsősorban Soros Györgyhöz tapadó szervezetei” ezzel átléptek egy határt – mondta Orbán Viktor.
A miniszterelnök a rádióinterjúban bírálta az Európai Unió által tervezett úgynevezett szisztematikus határellenőrzési rendszert is, amely szerinte “agyrém”, az EU-s állampolgárok “vegzálását” jelentené, és ez a teljes útlevél-ellenőrzési folyamat nyaranta akár 8-10 órás várakozást is eredményezhet a horvát-magyar, illetve a román-magyar határon. Miközben az illegális migránsokat folyamatosan beengedik az EU-ba, aközben az útlevéllel rendelkező, törvénytisztelő uniós állampolgároktól teljes ellenőrzést követelnének – mutatott rá, elemi érdeknek nevezve, hogy Brüsszelt jobb belátásra bírják a kérdésben.

Magyarországon kell dönteni a rezsidíjakról, nem Brüsszelben

A rezsicsökkentés ügyében Orbán Viktor megismételte: álláspontja szerint a jövőben is Magyarországon kell dönteni a rezsidíjakról, nem pedig Brüsszelben, amely viszont magához akarja vonni ezt a jogot.
A brüsszeli bürokraták szerinte folyamatosan azon mesterkednek, hogy egyre több döntési jog átkerüljön a nemzetállamoktól hozzájuk. Az EU “nem a mennyei béke birodalma, hanem egy harci közeg”, ahol folyamatosan meg kell küzdeni a bürokratákkal, hogy ne vegyék el a magyar hatásköröket – fogalmazott.

A Brexitről úgy nyilatkozott: Magyarország nem akarja megbüntetni a briteket, akik “a józan ész talaján állnak”, és a magyar kormány szerint az EU-nak a brit kilépés után sem kellene rossz viszonyt kialakítania Nagy-Britanniával. Magyarország ezért “fair Brexitet” akar, nem pedig azt, hogy “kis hörcsögként” megsértődjünk – tette hozzá.

Kitért arra az uniós tervre is, amely az adójogszabályok egységesítésére vonatkozik. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: Nyugat-Európával szemben Közép-Európa versenyképes, ezért sok nyugati cég úgy látja, ebben a térségben – az adórendszer miatt is – jobb gyárat létrehozni, mint otthon, ahol viszont ez nagy vitát vált ki. Ez egy verseny a beruházásokért, ami helyes, és nem kell betiltani – foglalt állást. A kormányfő kijelentette, hogy az adóverseny ügyében Magyarország kész vétózni, ha kell.

Lopakodó hatáskörelvonás

Azt is nyomatékosította, hogy a munkaerő és a tőke áramlásának szabadsága össze van kötve az EU-ban. Így az nem megy, hogy például az osztrákok azt szeretnék, az ő tőkéjük szabadon áramolhasson Magyarországra, közben viszont a magyar munkavállalókból nem kérnek – hívta fel a figyelmet, közölve: ha Ausztria büntetni akarja a magyarokat, “mi büntetni fogjuk a osztrák tőkét”.
Azt az osztrák elképzelést is bírálta, hogy egy ott dolgozó, adót fizető magyar csak akkor kapja meg az osztrákokat megillető családi ellátást, ha a gyermeke is ott van vele.
“Kis részletszabályokban sunyi módon próbálnak változtatgatni”, és “amikor már tíz részletszabály megváltozik, akkor hirtelen az egész kérdés megváltozik”. Ez a lopakodó hatáskörelvonás és európai alapszerződés-módosítás, amelyet Magyarország nem fogad el – mondta, azt szorgalmazva, hogy az alapszerződés módosításáról ne “sunyi módon”, hanem nyíltan tárgyaljanak.
Arról is beszélt a miniszterelnök, hogy az EU ma azért szenved válságjelenségektől, mert sehol nem tartják be a szabályokat. Megengedték a németeknek és a franciáknak, hogy túllépjék a költségvetési szabályokat, megengedték a görögöknek, hogy ne tartsák be a pénzügyi szabályokat, azután megengedték a görögöknek és az olaszoknak, hogy ne tartsák be a schengeni szabályokat, majd a németek maguk is felrúgták a schengeni előírásokat – sorolta.
A munkahelyvédelmi támogatásokra rátérve Orbán Viktor azt mondta, hogy próbálják korlátozni ezeknek a lehetőségét is, és most erősödnek a támadások.
Ezzel összefüggésben szólt a közfoglalkoztatásról, amelynek ügyében világossá tette: mindig vannak olyanok, akik nem tudnak a munkaerőpiacon elhelyezkedni, és nekik is munkát kell kínálni. Ezért közfoglalkoztatásra mindig szükség lesz, de az a jó, ha csak azok vesznek részt benne, akik valóban nem találnak munkát máshol – mondta.

– See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/80839/Orban_Viktor_A_Momentum_az_uj_SZDSZ#sthash.UZ5TZYXi.dpuf

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: